דילוג לתוכן

מחבקי העצים לא כורתים את הענף שעליו הם יושבים

7 בנובמבר 2009

יש סוג של טוקבקיסטים שאוהב להגיד לסביבתנים שהם עוד יחזירו את כולנו לעצים. אולי יש בזה משהו.

בתי עץ יכולים להיות חללים קטנים שהוקמו בין ענפיו של עץ או ביתן קטן שעומד על כלונסאות ומשתלב עם נוף העצים האחרים שבסביבה. בארץ כמעט שלא רואים אותם, כנראה בגלל שלבית ישראלי ממוצע אין חצר גדולה עם עצים גדולים – וזה בסדר. אבל אם לשפוט לפי אתרי ארכיטקטורה ואקולוגיה, וגם על פי סדרות אנימציה משובחות (משפחת סימפסון ואבא אמריקאי, לדוגמה), בתי עץ תמיד היו שם, ולאחרונה אף תופסים תאוצה. זאת כבר לא רק אותה בקתה שאליה בארט סימפסון נמלט מנחת זרועו של הומר, אלא גם תחליף מוגבה לגזיבו בגינה, בקתות נופש ואפילו בית מגורים של ממש.

כמו טרנדים ירוקים רבים אחרים, גם כאן אף אחד לא המציא את הגלגל. ביערות הגשם של פפואה הילידים גרים בבקתות שבנויות על כלונסאות גבוהות מאוד, מה שמספק להם הגנה מסכנות היער וגם מאויבים על שתיים כשהם הולכים לישון.
 

בית על כלונסאות בפפואה (צילום: Public Radio International's daily news magazine)
 
לגבי בתי העץ המודרניים נשאלת השאלה איך נהנים מהם בעלי מגבלות מוטוריות ומה קורה עם הצנרת (זו של העץ היא אמנם דו סטרית, אבל לא יכולה לעזור לנו).
האם זה ירוק? מבחוץ בטוח שכן, אבל כידוע, לא כל מה שירוק מבחוץ ירוק מבפנים, ויעיד האבטיח. הירקרקות של בתי העץ תלויה כמובן בחומרים שמהם הם עשויים ועד כמה הם גורמים נזק לעץ שעליו הם מתארחים. יש להם פוטנציאל ידידותי מפני שהם תופסים פחות מקום על האדמה ולא כורתים בשבילם את הענף שעליו הם יושבים. חוץ מזה, בתים קטנים זה הדבר הגדול הבא בחיים ברי הקיימא.
 

הבית הזה, שתוכנן על ידי חברת Dans mon Abre, אמור לכלול כל מה שיש בית רגיל, כולל מטבח ומקלחת חמה. בהדמיה לא רואים איפה עוברת הצנרת (דרך TreeHugger). זהו רק דגם אחד מסדרה של מבנים שמחוברים זה לזה בגשרים תלויים ובנויים מעץ מקומי.
 
 

כאן מדובר כבר ממש בקן לציפור. הכדור הזה, שתלוי ביער בקנדה, הוא אחד מכמה ששייכים לחברה שנקראת Free Spirit Spheres. לדברי המתכנן מקור ההשראה הוא דווקא עקרונות הבנייה של סירות ולאו דווקא קיני ציפורים, אבל התכנון כולל גם ביומימטיקה. אם תרצו, הוא ימכור גם לכך כדור הרגעה אחד כזה. שווה לבקר באתר.
 

 

חברת TreeHouse Workshop מסיאטל בונה בתי חלומות – על עצים. החל בבית משחקים קטן לילדים וכלה בבית מגורים של ממש, עם כל המאפיינים של בית פרברים פרטי, רק מעל האדמה (צילומים מייק סיגל, סיאטל טיימס).

 

זהו בית תה שתוכנן על ידי האדריכל ואיש האקדמיה היפני טרונובו פוג'ימורי. מדובר במבנה קומפקטי במיוחד – גודלו, כפי שנהוג למדוד ביפן, הוא 4.5 מחצלות טטאמי, כלומר, כ-28 מ"ר. בית התה פוג'ימורי נבנה על גזעיהם של שני עצי ערמון שהובאו מיער סמוך. אורחי בית התה מטפסים על סולם שצמוד לאחד הגזעים. באמצע הדרך הם צריכים להסיר את נעליהם ולהותירן על משטח שנבנה לשם כך. מבחינתו של פוג'ימורי מדובר בניסוי שהוא מגדיר כ"הרחבה של גבולות הגוף," ולטענתו "זוהי הארכיטקטורה האישית האולטימטיבית".
 
כאן תמצאו עוד בתי עצים מדהימים ממקומות שונים בעולם.

12 תגובות
  1. אני מאוד לא מסכימה עם הגישה ש"בתים קטנים זה הדבר הגדול הבא בחיים ברי הקיימא" – אקולוגית, עדיף שהאוכלוסייה תגור בבתי קומות ולא בבתים פרטיים קטנים, מאחר וכך מתבזבז פחות שטח אדמה. הלא כיום שלל יישובים "אקולוגיים" בעלי וילות עם גינות מטופחות מפקיעים אדמות שמהוות שטחים ירוקים, שמורות טבע או אדמות חקלאיות.

    מה שכן, חלק מהבתים הללו בפוסט שלך יפהפיים ומעוררים קנאה. טוב, עד הרגע שבו צריך משהו מהמכולת (:

  2. אני מסכימה איתך לגמרי וגם כתבתי שני פוסטים לאחור (נדמה לי) על כך שגורדי שחקים לא מתקשרים אסוציאטיבית לרומנטיקה שנכרכה בחיים הירוקים, אבל הם בהחלט צורת המגורים הנכונה.
    מה שכן, בתים קטנים ודירות קטנות עדיין עדיפים על המק'מנשנס.

  3. בית תה שכזה
    הוא בדיוק המקום בו הייתי מניח את כובעי
    וקורא לו בית.

  4. פוסט יפהפה ומעורר מחשבה
    חלק מהדוגמאות יפות ומקוריות
    רק שהייתי אישית קצת לא מרגיש בנוח ממש לגור בהן, קצת מפחיד, רעוע כזה, כמו עלה שיכול להיות נידף ברוח עוד רגע…
    יש כמה בתי עץ פשוטים, של ילדים, שצילמתי בארץ, זה תמיד נחמד, אחד מהם צולם פעם בבית נטוש ב…סביון
    בפפואה יש היגיון לכאלה
    הבית העגול מקסים, ובית התה גם, כמעט לא אמיתי
    לגבי בתים קטנים לעומת מגדלים, ודיונים על קיימות ואקולוגיה הרי שזה נושא סבוך וקשה למדוד מי יותר או פחות מזיק לסביבה, באופן כללי בתי העץ הקטנים הללו לא נראים לי יחסית מזיקים לסביבה, מגדלים לעומת זאת, למרות שיש בהם היגיון רב, מזיקים לסביבה ואינם יכולים להיות ממש בר קיימא כי מושקעת הרבה אנרגיה ובזבוז משאבים בכל נושא החומרים, הבניה, השינוע וההסעה, כך שקשה למדוד דברים כאלה
    הכי בר קיימא זה פשוט לא לעשות כלום, לא לבנות ולא להרוס…

  5. שועי, אתה בטוח? בלי מקלחת, בלי שירותים, ואיך תסחוב לשם את הקניות?

    שרון, אני יודעת שאתה לא אוהב גורדי שחקים, אבל אתה טועה כשאתה חושב שהם לא יכולים להיות ירוקים. כמה מהאדריכלים שמובילים בתחום של הבנייה הירוקה (וויליאם מקדונו, למשל)מתמקדים בגורדי שחקים, וחוצמזה, באמת שכבר אין מקום על האדמה. אני בטח אכתוב על זה פוסט בקרוב.
    עם זאת, יש בניינים שחשוב לשמר בגלל הערך ההיסטורי והתרבותי שלהם.

  6. לא שאני יודע בפרטות מעשית להכין תה כאמור בטקס המסורתי, וידיעותיי בו נשענות בעיקר על מה שתואר ב'ספר התה', אבל מי יתנני מחלקם
    http://www.notes.co.il/shoey/59378.asp

  7. הקונספט מעניין, העיצוב יוצא דופן, אבל לא נראה לי שהייתי מסוגל לגור האמת במקום קטן שכזה. זה יכול להיות בסיס נחמד לסוג מסוים של אטרקציה תיירותית במקומות מסוימים.
    לא צריכה להיות סתירה בין גדול לירוק.

  8. שחר את דווקא טועה לגבי הערכתך שאיני אוהב מגדלים
    מודע לגמרי לכך שהם יכולים להיות יחסית ירוקים, שוב, אין ערכים מוחלטים בזה, והם יכולים להיות גם יפים וגם נחוצים וזו צורת התיישבות שהיא מאוד מובנת, אין מקום לכולם על הקרקע, רואה הרבה היגיון בזה, והם גם נותנים צל… שזה טוב לקיץ
    זה ללא קשר לשימור וכל זה, אני חושב שיש הרבה מבנים שלא צריך להרוס, גם אם הם נטושים, אבל ללא קשר אני גם בהחלט תומך בגישות חדשניות ובריאות לגבי בניית מגדלים ופיתרון לצורות מגורים ופתרונות לעידן הנוכחי, עם כמה שפחות פגיעה במשאבי הטבע ובטבע ועם כמה שיותר מחשבה ירוקה
    למדתי על נושאי הבנייה הירוקה ועל קיימות וכל זה כבר באמצע שנות התשעים בסקוטלנד, ושם הם היו מתקדמים בתחומים הללו, נושא מעניין

  9. שועי, אני מבינה את חשיבותם של טקסים, אבל לא לגמרי מתחברת לזה אישית. בכל מקרה, בית התה פוג'ימורי בעייתי בגלל שכששותים תה צריך להשתיו וכשהשירותים הם במרחק טיפוס… אתה יודע.

    יואב, למה אתה מתכוון שלא צריכה להיות סתירה בין גדול לירוק?

    שרון, טוב, אין בינינו ויכוח. אני גם זוכרת שהרס מזיק גם לנפש וגם לסביבה. מה שבטוח זה, שלהרוס בית אחד כדי לבנות במקומו בית פאר שיאכלס אותה כמות של אנשים או פחות, זה גובל בבלתי מוסרי.

  10. אני רואה את שכונות נווה לות'לוריין וסביוני גאלאדריאל קורמות עור וגידים :-)

  11. את סביוני ריוונדל הירוקה

  12. אהבתי את הרעיונות, אעביר את הפוסט הזה לכל חברי ולהם ילדים קטנים שיראו שבעולם יש עוד צורות של מגורים מעוררי השראה ודמיון …על עצים למשל

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: