Skip to content

האם אתם בשלים לפירות ירוקים?

18 במרץ 2010

נראה כאילו הקיץ מגיע לכאן בדילוג גדול על האביב. בכל מקרה, לקראת העונה החמה, ראיינתי לכאן את עודד יפה, אגרונום ומנהל "המעבדה החקלאית ש.ל.פ, שנתן את המתכון שלו לגינון חכם, גם אם אתם לא מחבקי עצים. הטיפים של עודד מיועדים כמובן למי שיש לו חצר, אבל בהחלט גם לאלה שיש להם "רק" מרפסת

טיפול מנע בזבובים חרמנים
"הגן הישראלי כמו שאנו מכירים אותו מורכב מדשא, קצת שיחים, כמה עצים וכמה פרחים. בין העצים יש עצי צל ובחצרות גדולות יותר יש עצי פרי," אומר עודד יפה. "עצי פרי דורשים טיפול. בארץ ובכל העולם מצויים זבובי ים תיכון או זבובי פירות אחרים, שפוגעים בעצי הדר, רימונים, אפרסקים, משמש וזיתים. הטיפול החקלאי בעצים כאלה הוא ריסוס פעמיים-שלוש בשבוע. החובב או בעל הגינה הקטנה צריך לעבור שינוי – או לא לגדל עצי פרי או לטפל, אם הוא מעוניין בפירות. לא חייבים להשתמש בחומרים רעילים, יש מלכודות שעושות את העבודה. במלכודות יש פורומונים, חומרי ריח מלאכותיים, שמזמינים ומטעים זבובים שחושבים שיש בהן בן זוג או בת זוג להזדווג איתם. הזבובים נלכדים בפנים ומתים. הפעולות נגד הזבובים צריכות להתחיל בשלב החניטה – הפיכת הפרח לפרי. מהרגע שהפרי בגודל של אפון ועד לסוף הקטיף, צריך להחליף מלכודות או לחדש את החומר בתוכן. אפשר גם להכין מלכודת מתוצרת בית: חותכים את חלקו העליון של בקבוק שתייה מפלסטיק. מכניסים פנימה שאריות של פרי, סוכר, שמרים ומים, וסוגרים עם חלק הבקבוק שחתכנו, אלא שמניחים אותו בצורה של משפך. הריח יזמין את הזבובים והם ילכדו בפנים."
(הערה שלי: לא מתאים למתרגלי אהימסה, אבל גם על זה אפשר להתפלפל)

 

(צילום: Jenny Downing)

 
יפה מציע שינוי חשיבה שיהפוך את הגן לבריא יותר וידידותי יותר, כזה שעם קצת עזרה מאיתנו יקיים את עצמו. "התרגלנו להשקות עם טפטוף, לגרף, לשים טוף על פלסטיק שחור. זה לא נכון מבחינת הטבע," הוא אומר. "צריך לחקות את הטבע. נושרים עלים, נשברים ענפים, הם נרקבים, ובחומר הזה יש את כל יסודות המזון של הצמח: חנקן, אשלגן ומיקרו אלמנטים. אנשים שמגרפים את העלים ומניחים פלסטיק עם חצץ מפסידים את החיים הטובים. העלים צריכים להישאר מתחת לעץ."
אפשר, לדבריו של יפה, למנף עוד יותר את נושא הדישון הטבעי. "יש כאלה שעושים ערימות של קומפוסט בקצה החצר," הוא מזכיר. "אבל אפשר לחפור בור בגודל של 40X40X40 ס"מ ליד העצים, לזרוק פנימה את עודפי הירקות, הפירות והעלים ולכסות בחתיכת פח. כשהבור מתמלא, חופרים חדש. כך ממלאים את החצר ב'בורות האכלה' לעצים. שורשי העצים הולכים לבורות האלה, שיש בהם מים, דשן ואוויר. אם נהפוך את הבוסתן לאזור חי, נוכל לעשות בו גן ירק."
 

 

(צילום: Sippanont Samchai)

 

סלט גינה
עודד יפה מציע את המתכון שלו לגן ששטחו מנוצל בחוכמה לתועלת המשתמשים: בחורף גוזמים את העצים כדי שתיכנס שמש. מכינים בין העצים ערוגות לירקות חורף, כמו חסה, צנונית, קולרבי, כרוב, פטרוזיליה, שמיר ותבלינים. לאורך הגדר, איפה שיש שמש, במקום לבזבז את השטח על שיחים, שותלים עגבניות, פלפל, מלפפונים, דלועים וחצילים שיטפסו על הגדר. במקום לכסות את שטח הגן במחסני פלסטיק ובכל מיני קישוטים, מקבלים גן שבין העצים בו צומחים ירקות נמוכים ומסביב ירקות מטפסים אוהבי שמש.
הירקות אינם מוגבלים לבעלי החצרות בלבד. יפה אומר שבהחלט אפשר לגדל את כל הירקות במרפסת. צריך בשביל זה שמש, משאב שיש ממנו בשפע כאן, ואדניות בגודל של 1X1 מ' שאת מצע הגידול בהן מחליפים פעם בשנה. בכל המשתלות יש לאורך השנה זרעים ושתילים של ירקות. אם רוצים, אפשר להשתמש בזרעי ירקות שאכלנו בבית, כמו עגבניה, דלעת פלפל וכדומה, אבל צריך לקחת בחשבון שהירקות לא תמיד יהיו דומים לירק האב, כי הירקות שמשווקים בארץ הם זני מכלוא שנוצרו בהאבקה מלאכותית, גם אם מדובר בתוצרת אורגנית.
הירקות, גם במרפסת וגם בחצר, זקוקים להדברה. חלק מהמזיקים ניתן להדביר בשיטות ביולוגיות. היום ניתן לרכוש "חבילות" של חרקים מועילים שידבירו את החרקים הלא רצויים. אקרית טורפת למשל, תאכל את האקריות שיושבות על עלי הירקות שלכם. חבילה של 2,000 אקריות תעלה כ-120 ש"ח. פרות משה רבנו (מושיות) יאכלו את הכנימות. על 20 חיפושיות כאלה תשלמו 55 ש"ח. יפה מסביר שאם לאקריות ולמושיות יש מספיק מה לאכול, הן יישארו. אם יגמרו להן הכנימות והאקריות, הן ייעלמו – וזה סימן טוב. בנוסף, ניתן לקנות במשתלות חומרי הדברה לא רעילים על בסיס שמנים, שאפשר לאכול את הפירות והעלים שרוססו בהם מיד לאחר השימוש וללא כל סכנה.
 

 

(צילום: viamoi)

גם אם אין לכם מרפסת רחבת ידיים או גינה, עדיין תוכלו לגדל ירקות, בתנאי שיש לכם חלון שמחדיר הרבה שמש לבית. בתוך אדנית אפשר לשתול ירקות מזנים קטנים שקיימים כיום בשוק, כמו עגבנית שרי, פטרוזיליה קטנה, פלפל קטן, חצילים קטנים, סלרי ושמיר. הצמחים הממוזערים האלה נמכרים במשתלות גם בעציצים קטנים.
 
עם אצבע עמוק באדמה
לפני שאתם עטים על כל השפע הזה אם הצינור, לעודד יפה יש טיפ חשוב וחסכוני בנושא השקיה: "לפני שהיה טפטוף השקו בממטרה ניידת, צינור, תעלות, משפך. עכשיו יש מחשבים. המחשבים משקים בלי סוף, והבלי סוף הזה גורם לנזק. לפעמים עודף המים גורם לריקבון. גם כשיש מחשב, צריך לבדוק את הרטיבות בעציץ, באדנית ובאדמה. מכניסים את האצבע ומוודאים שהאדמה לחה. צמחים לא אוהבים עודף מים; הם אוהבים תנאי עקה – הצמח מתחזק כשהשורשים מחפשים מים באדמה. כשמפנקים אותם הם לא מחושלים ואז הם ימותו ביום חם במיוחד. תנו לצמח קצת להתאמץ."
יפה מזכיר שהגן לא עובד על אוטומט. צריך להיות שם, קצת להשקיע, לא להשאיר הכל למחשב ההשקיה והגנן. פעם בשבוע צריך לצאת לגינה או למרפסת ולתת תשומת לב לצמחים שלכם.
 

מודעות פרסומת
7 תגובות
  1. תודה רבה

  2. מגרה מאוד. כשיהיה לי בית משלי עם מרפסת או חצר. בינתיים את הגינון פה עושה בעלת הבית, וגם היא משתמשת בקומפוסט (שגם אנחנו תורמים לו) ושאר מיני עקרונות ירוקים.

  3. פוחי permalink

    תודה רבה…

  4. תודה ובהצלחה

  5. אוי, כמה הייתי שמחה לטפל לטפח להשקיע ולהקשיב לעצות

    רק שאלה אחת על הבורות שמכינים לעצים: זה לא מסריח?

  6. מניסיון, קומפוסט לא מסריח. צריך לשים פסולת צמחית בלבד ושיהיה אוורירי (לא דחוס)

  7. קל לגדל, שימושי לכל אורך השנה. ענף רוזמרין שתמיד זמין לכם בחצר מחולל פלאות בתבשילים, וכמה כיף בשישי בצהריים לשבת בשמש עם סלט עגבניות, בצל וערימה של עלי אזוב מהגינה ולנגב את הרוטב בחלת שבת.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: