Skip to content

מוווו כבר! מתכונים לשבועות, בלי חלב

18 במאי 2010

איך אפשר להצמיד את שם התואר "טוב" למשהו שנאסף מעל שלולית של חרא מתוך עטין גדוש עד כאב של חיה מסכנה בהווה וסטייק חולני בעתיד? למועצת החלב פתרונים. לקראת שבועות היא, המחלבות והדיאטניות פמפמו לנו לראש שאסור לרדת משלושה מוצרי חלב ביום. אם נרד, יישברו לנו העצמות עוד לפני גיל 60. הפרופוגנדה כה חסרת גבולות, עד שיש מי שמציעים אפילו לאלה שיש להם אי סבילות ללקטוז לצרוך מוצרי חלב מסוימים.

   צילום: farm Sanctuary

 הפרות שאני מכירה חיות בצפיפות, מקבלות אנטיביוטיקה, מופרדות מהוולדות שלהן – לפעמים עוד לפני היניקה הראשונה, מניבות חלב בכמויות שהן מתקשות לסחוב, מופרות בזרע קפוא שמוחדר אל גופן בצינורית זכוכית בתוספת זרוע גברית שלמה עטופה בפלסטיק, נאלצות לחטוף שפריצים קרים בעטינים לפני כל חליבה ולאכול תערובות מצחינות שכוללות בין היתר זבל עופות, מקבלות כוויה בצורה של מספר בן ארבע ספרות וחיתוך קרניים. הפרות בפרסומות הפלמ"חניקיות של מנשה נוי, או להבדיל בפרסומות הלבנסבורן האריות של מחלבות מולר, קשורות למציאות. זאת שמלפני מאה שנים. הפרות של עכשיו חיות בזבל.

 שבועות הוא חג של מאפים. הלכתי עם הזרם, לא זה של החלב, והכנתי לחמניות תפוחים ובורקס מבצק פילו. את הבורקס טעמתי בכזאת יסודיות, עד שהוא נגמר לפני שהספקתי לצלם.

 לחמניות תפוחים

מאפה כפרי, לא אלגנטי, ביתי וטעים. הולך טוב עם ריבה.

 מרכיבים לכ-15 לחמניות

לבצק:

500 גר' קמח מלא (4 כוסות) + כמות קטנה לקימוחים במהלך העבודה

קורט מלח

שקית שמרים יבשים

3 כפות סוכר חום

1 כוס מים פושרים

1/3 כוס שמן

למלית:

2 תפוחים חמצמצים

2 כפות צימוקי אוכמניות או צימוקים אחרים

1/2 כפית קינמון או לפי הטעם

3 כפות פיסטוקים קלופים

1 סילאן

שמן לשימון התבנית

 

ההכנה

מערבבים את חומרי הבצק היבשים, כולל השמרים. מוסיפים מים ומערבבים היטב. מכסים במגבת ומניחים לחצי שעה לפחות.

לאחר התפיחה הראשונה יוצרים כדורים בגודל של ביצה ומניחים על משטח מקומח. אם הבצק דביק מדי, מוסיפים כמה קמח שצריך, בלי פחד, עד לקבלת מרקם שניתן לעבוד איתו, אך עדיין די דביק. בינתיים מכינים את המלית.

המלית: חותכים את התפוחים לקוביות קטנות ומערבבים עם יתר חומרי המלית.

משמנים תבנית.

משטחים כדור בצק (הכי נוח על כף היד) לעלה דק, מניחים עליו כף גדושה מהמלית וצוררים סביבה את הבצק. מגלגלים את הפקעת בין הידיים עד לקבלת כדור פחוס. מניחים את הלחמניות בצורה מרווחת על התבנית.

מחממים תנור ל-210 מעלות, בינתיים הלחמניות תופחות עוד קצת.

אופים עד שהבצק מזהיב קלות, כ-15 דקות. זהירות! ממעבר בין אפוי ליבש מהיר מאוד.

 גיוונים: אפשר למלא בכל שילוב של פרי טרי, צימוקים, פירות יבשים ואגוזים. אפשר להשתמש גם בקמח לבן, כמובן. שימו לב שהמתיקות מתונה מאוד. אוהבי המתוק-מתוק יכולים להוסיף עוד סוכר לבצק ועוד סילאן למלית.

 

 סוכריות בורקס

הכוונה המקורית הייתה ליצור בורקס בצורה ובגודל של בורקס, אבל הסתבכתי עם הפילו שנקרע לי לרצועות. אפשר כמובן להכין את המאפה בכל צורה רצויה. בצק פילו, להבדיל מבצק עלים, אינו מכיל מרגרינה או כל שומן אחר. כשקונים אותו (מהפריזר בסופר) חשוב לבחור סוג שאינו מכיל חומרי שימור. משלושת הסוגים שנתקלתי בהם אחד הכיל כארבעה סוגים שונים של חומרים משמרים, השני הכיל שניים והשלישי היה נקי מרעלים – לפחות לפי האריזה. הוספתי את הדלעת למחית כדי לקבל מילוי כתום וצבעוני שייתן קונטרה לצבע הבצק. אפשר להחליף את הדלעת בגזר או בטטה, ולחלופין במחית ירוקה מאפונה, תרד וכדומה.

 

סוכריות בורקס

מרכיבים:

20-15 מלבנים של בצק פילו בגודל 4X10 (לא צריך לדייק)

½ כוס מחית דלעת מסוננת מעודפי נוזלים

1 כוס מחית מתפוחי אדמה שבושלו בקליפתם וקולפו לפני המעיכה

1 חופן פיסטוקים (לא חובה ואפשר גם אגוזים אחרים)

½ כפית סילאן

מלח

שמן זית לתיבול המילוי ולמשיחת התבנית והבורקס

 

הכנה:

מניחים את הפילו תחת מגבת לחה.

מערבבים בקערה דלעת, תפוחי אדמה, פיסטוקים, סילאן, מלח ומעט שמן זית.

משמנים תבנית במעט שמן זית.

פורסים על משטח עבודה רצועת פילו ומברישים בשמן זית. מניחים מעט מהמילוי ומגלגלים כמו שמגלגלים את השטיח האדום.

אופים ב-180 מעלות עד להזהבה עדינה.

 

 חג שמח ושיהיו בטנא רק דברים טובים

 

 

Advertisements
13 תגובות
  1. האמת היא שגרמת לי באמת לחשוב על הפרות המסכנות הללו וכמה חייהן שונים מאבות אבותיהן שחיו לפני עשרות שנים ויותר. ההפרדה מהוולדות, החרא והחיים בבוץ, העטינים התפוחים. מצער. התמונה של החתול נהדרת, לפחות הוא מתפנק בשמש ובסלסלה. חג שמח.

    • כן התמונה של החתול יפה להפליא! אין ספק שהחיים ברפת הם חיים אחרים אך זאת המציאות. מה אנחנו יכולים לעשות? אולי לצרוך פחות חלב? מה דעתכם?

  2. מוישה רינפוצ'ה permalink

    חג שמח! ודומני כי אין קישור לחיץ באתר הישן לפוסט הנוכחי.

  3. אין ספק שהחתול הזה ניראה נינוח בהרבה מפרת משק ממצויה. חבל שחתולים לא מבשלים לנו, אני בטוחה שזו היתה יכול להיות הזנת גורמה למהדרין.
    הלחמניות תפוחים שלך נראות מצוין!

  4. כן שחר, העניין עם הפרות באמת מסריח…
    אני משתדלת נורא, אבל מה אני יעשה שקפה הפוך מצריך חלב. אמיתי.
    אבל באמת שקיצצתי המון בחלב, משתדלת…
    אני מתכוונת להכין את לחמניות התפוחים האלה השבוע,
    מבטיחה.

    והחתולי הזה/זאת בטנא…
    יאמי!

  5. שימו לב, תיקן טעות. במתכון של הבורקס: 1 כוס מחית תפו"א ולא כפי שנכתב במקור.
    הי שרון, הן מסכנות ולנו משקרים, וזה מקומם לא פחות.
    רינפוצ'ה, תודה, עדכנתי.
    אומנית, אני לא בטוחה שהייתי רוצה שהחתולים שלי יבשלו לי. למה אפשר לצפות מחיות שניזונות מביסלי בשרי ומחפרפרות מזדמנות?
    מונקה, אחלה שקיצצת. גם לי זה לקח מלא זמן. בקשר לקפה – בהתחלה עברתי לחלב סויה, אחרי הסתבר שאסור לי סויה, אז עברתי לנס"ק בלי כלום, ובסוף קיבלתי מההומאופת הנחיה לא לשתות קפה וכל הבעיות נפתרו…

  6. ואני בכלל לא שותה קפה…

    האמת היא שהכנתי אתמו ארוחת שבועות לא נטול גבינה לגמרי אבל כמעט – היו בלינצ'ס גבינה קנויים (כי סבתא ביקשה) והכנתי להם "רוטב שמנת פטריות" בלי שמנת ובלי פטריות…מבצל וחלב קוקוס, יצא מעולה, הכנתי פשטידת כרובית וסלט ותפו"א אפויים (טוב, שם היתה קצת ג.בולגרית עיזים) ומוס שהוא כאילו עוגת גבינה שהיתה בו קצת גבינה שהכנתי מיוגורמה כבשים. לא עומד בסטנדרטים שלך לגמרי אבל חלקית…

    ולחמניות התפוחים שלך אכן נראות מעוררות תיאבון, אני בטוחה שגם הבורקס, לו היו מצטלמים..

    חג שמח (-:

  7. יופי. נראה טעים מאד.
    חג השבועות אצלנו נחוג כמובן בלי שום חלב. ורצינו משהו לבן (ושלא יהיה טופו)
    יש פתרונות גם לזה. פתרונות שאפילו קרניבורים מושבעים יאהבו- למשל גבינות ורטבים עם אגוזי קשיו. ( מתכונים בפעם אחרת)
    ואם אין די להרתיע בפרה האומללה עם עטינים מפלצתיים – אזי פרופ' דני רבינוביץ מסביר למה כדאי להפחית מאד בצריכת החלב גם כדי להקטין את גזי החממה
    כאן http://homocombustans.com/

    טנא עם חתול – זה ממש משובח.

  8. המתכונים שלך נראים מצוין. אם רק היה לי מטבח נורמלי…

    ובעניין החלב, בכוונה לא התייחס לגבינות עיזים? (אלה הגבינות שאני אוכלת)

    ובעניין החתול, מיאו, איזה מותק! :)

  9. טלי, שחררי מתכונים לחבר'ה. מעניין אותי זה של הרוטב בעיקר.

    מחסנאית, אני מכירה את מוצרי הקשיו, טעימים לאללה. לצערי לא זמינים לי. תודה על הקישור.

    גלית, אני פחות יודעת מה קורה עם העזים. יכולות שמתנהגים אליהן פחות גרוע, אבל גם הן בעלי חיים שהפכו למכונות חלב על ידי התעשייה.

  10. הי שחר,
    הי שחר,
    החתול הזה שובה לב.
    וכאשר יפסיקו להתייחס לאספקת בשר או חלב או ביצים כתעשייה
    ויעברו מחדש לשיטה של משקים ורכישה ישירה מן החקלאים
    אפשר כי יוטב מצב בעלי החיים ויוטבו תנאי גידולם.
    כל מה שהוא מסחרי-תעשייתי ומיוצר על ידי תאגיד, ובכללו: מוסיקה, ספרים, קולנוע וכיו"ב, נעשה לשם בצע-כסף ולא מתוך מחשבה יתירה על טובתו של הצרכן או של האמן/יוצר.
    אני מניח כי במחלבות התעשייתיות או/ו במפעלי הבשר מועסקים גם העובדים בתת-תנאים.
    כאשר הכל נועד לשרת את תוצאות הרבעון של התאגיד, אין מי שיחשוב על זכויות האדם או בעלי החיים.

  11. השורה הראשונה בתגובה הקודמת יצאה כפולה, משום מה.
    סוף שבוע נעים/שבת שלום.
    (-:

  12. שועי, כל מה שכתבת נכון. בארצות הברית יש הרבה יותר ביקורת על החוות המתועשות. ג'ונתן ספרן פויר הוציא עכשיו ספר שנקרא "Eating Animles" שמדבר על העניין הזה. הוא אגב הפך לטבעוני. אפשר לראות על זה עוד בסרט המומלץ Fresh. זה אף פעם לא נגמר בחיה הבודדת. מי שאדיש לסבל של פרה סביר שיהיה אדיש גם לרווחת העובדים שלו ולאיכות הסביבה.

    אני חייבת לציין שלא אני צילמתי את החתול בטנא, אלא Nancy מפליקר.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: