Skip to content

היוגורטים האלה, פוסט המשך

17 ביולי 2010

לא מזמן פרסמתי כאן פוסט שמסביר למה הבחירה של אנשי עספור ביוגורט כמילת גנאי מוצדקת בעיניי, אבל לא הצעתי חלופה ליוגורט החלבי. ידעתי שיש יוגורטים (או "יוגורטים", אם תתעקשו) טבעוניים ואפילו יצא לי לטעום אחד כזה מקשיו, שהיה טעים להפליא. אחרי שחיפשתי מתכון ידידותי והכנתי את הטעים-טעים הזה בעצמי, פרסמתי את המתכון בטור האוכל שלי ב-nrg יחד עם מתכוני המשך ללאסי ולקינוח פסיפלורה. חלק מהטקסט יגיע מייד, אבל אני ממליצה להיכנס לכאן ולקרוא את שרשרת התגובות המרתקת, שכללה גם התקפות אישיות עלי על שהעזתי להביע את דעתי נגד היוגורט המתועש.

יצאתי לחפש מתכון ליוגורט טבעוני. נתקלתי בכל מיני הצעות מוזרות, למשל חלב סויה מעורב בגבינת טופו, או יוגורט מחלב סויה שמותסס בעזרת יוגורט חלבי רגיל. במתכונים השפויים יותר היוגורט הוכן מאגוזים, בדרך כלל קשיו. היו כאלה שדרשו השריה, אחרים תוספת של מלח, אסידופולוס או השגחה צמודה. את המתכון שנראה לי הפשוט והמוצלח ביותר מצאתי באתר של התזונאי הטבעי אורי מאיר-צ'יזיק, והתוצאות לא אכזבו. התוצר הראשוני הוא פשוט מעין קרם של אגוזים טחונים עם מים, ואפשר לאכול אותו כמו שהוא, בתוספת פירות, עם ממתיק טבעי או להשתמש בו כציפוי לעוגה. תופתעו מהמתיקות הטבעית שלו. 

אבל לפני שנתחיל לטחון, סיפור. מה שמייחד את הקשיו משאר הגרעינים הזרעים הוא היותו תלוי מחוץ לפרי ולא טמון בתוכו. לפיליפינים יש אגדה חינוכית שמספרת למה אגוז הקשיו תלוי בתחתית הפרי. פעם זרע הקשיו, כדרכם של זרעים, היה מצוי בתוך הפרי. יום אחד הייתה חגיגה ביער. כל החיות, החרקים והציפורים נאספו לבלות יחד מתחת לעץ הקשיו. הזרע המסכן יכול היה לשמוע את החוגגים, אבל לא לראות מה הם עושים וגם לא להצטרף. הוא קיטר ונאנח לו ממעמקי ביתו. פיה שעברה במקרה במקום שמעה אותו ונאותה להגשים לו משאלה – לאפשר לו לחיות מחוץ לפרי וליהנות מהחגיגות ביער. זרע הקשיו היה מבסוט. סוף סוף הוא נחשף לבעלי הקולות שאותם שמע תמיד ונהנה מהחגיגה בין העצים.

כשהערב ירד, כל בעלי החיים התפזרו לבתיהם, האוויר התקרר וגשם התחיל לרדת. הקשיו המסכן והרועד נצמד אל הפרי והתחנן אל הפיה שתחזיר אותו פנימה, אבל היא לא הייתה שם. למחרת בבוקר, כשהפיה שוב הופיעה ליד העץ, זרע הקשיו התחנן שתפעיל בשנית את קסמיה ותיתן לו לחזור למקום החמים שממנו יצא. אבל הוא נפל על פיה עם עקרונות. "לא אוכל לעשות זאת, יקירי", היא ענתה לו. "הבעת משאלה והיא התמלאה. בפעם הבאה זכור להיות אסיר תודה למה שהבורא העניק לך".

אני אסירת תודה לאגוזי הקשיו בצנצנת, לשיח הפסיפלורה השופע במרפסת ולמנגו שקניתי אצל הירקן. מבלי לצאת מהבית או להיתלות עליו מבחוץ, הכנתי קינוח יוגורט-פסיפלורה ולאסי מנגו-פסיפלורה צונן.

 

 

יוגורט קשיו

מצרכים:

1 כוס אגוזי קשיו טבעיים
מים לפי הצורך
מיץ סחוט מחצי לימון

ההכנה:

טוחנים בבלנדר או במעבד מזון את אגוזי הקשיו עם מים. מוסיפים מים עד הגעה לסמיכות הרצויה: מרקם דמוי שמנת לקינוחים, מרקם דמוי רוויון ללאסי. מסננים את הנוזל לצנצנת, שצריכה להיות גדולה מספיק כדי שיהיה ליוגורט מקום לתסוס. סוחטים פנימה חצי לימון, מערבבים ומכסים בבד מהודק בגומייה. משאירים את הצנצנת המכוסה מחוץ למקרר ל-24 שעות (בקיץ אפשר קצת פחות). כשהיוגורט מוכן יש לו ריח נעים וטעם שמזכיר יוגורט עזים. מאחסנים במקרר.

גביעי פסיפלורה במילוי יוגורט

מצרכים ל-5-4 מנות:

5-4 פסיפלורות יפות ובשלות
1 כוס יוגורט קשיו סמיך
סילאן או מייפל טבעי להמתקה (לא הכרחי)

ההכנה:

מסירים כיפה מקצה של כל פסיפלורה ומרוקנים לקערית את הציפה (התוכן של הפרי) בעזרת כפית. מסירים כיפה זעירה מהקצה השני של הפסיפלורה, כך שיהיה ניתן להעמיד אותה. מתקבלת כוסית חלולה שבה מגישים את הקינוח. מערבבים את היוגורט עם ¼ כוס ציפת פסיפלורה, או לפי הטעם. אם רוצים להמתיק, מוסיפים לתערובת סילאן או מייפל. ממלאים את הפסיפלורות המרוקנות בתערובת. מגישים קר.

לאסי פסיפלורה מנגו

מצרכים ל-5-4 מנות:

4 כוסות יוגורט קשיו נוזלי
2 מנגואים קטנים ובשלים, חתוכים לקוביות
½ כוס ציפת פסיפלורה
כמה טיפות של מי ורדים (לא הכרחי)
מייפל טבעי או סילאן למי שרוצה להמתיק

ההכנה:

מערבלים את כל המצרכים. מגישים קר.

גיוונים: אפשר כמובן להכין לאסי עם כל סוגי הפירות, רצוי שיהיו בשלים מאוד. אם הפירות האדומים לא מוסיפים מספיק צבע, מצרפים חתיכה קטנה של סלק. אפשר להקפיא את הלאסי ואז לרסק ולאכול כמו גלידה.

Advertisements
16 תגובות
  1. מחכים להזמנה
    נראה טעים!!!

  2. נראה מעניין. יש לך רעיונות אם רוצים יוגורט קשיו לא טבעוני?

  3. דב permalink

    בהקשר מתאים ובמינון הולם
    כל מילה, מושג, אם הם
    מתחום המזון [אם כי לאו דווקא] –
    עלולים להישמע כגנאי.
    לדוגמא:
    "נהיית לנו פרמזן/יוגורט טבעוני/קשיו/צימוק פקיסטני פתאום."
    "מרוב פלצנות נשפך לך קממבר מהאוזניים."
    "יה'חתיכת רופא שיניים שכמוך!"
    "בוא בוא'נה אדון סושי."
    וכך הלאה וכך הלאה, עד לזרא.
    לעומת כל אלה, באמנות צרופה,
    אין ברירה אלא להשתמש בדבר עצמו [בגנאי]
    ולא ב- "כמו". זה לא קל
    אבל משתלם.

  4. שלומי, אני מבטיחה שאם יהיה יום אחד מפגש של אנשי רשימות, אני אביא כיבוד טבעוני.

    עומר, אני לא מתעסקת עם מוצרי חלב, אבל אני חושבת שאתה יכול לטחון קשיו עם יוגורט רגיל, או לטחון קשיו עם מים ולהוסיף ליוגורט.

    דב, נכון. אבל יש בדרך כלל קשר אסוציאטיבי בין המושג לבין כינוי הגנאי במתכונתו החדשה.

  5. מסקרן…. לכי תדעי, אולי אני אנסה…בינתיים הלהיט שלי, בלי להיות טבעונית, זה מלון+מנגו קפוא מרוסקים בבלנדר עם קצת טחינה גולמית וקינמון.

  6. איזה יופי. זה באמת תוסס בלי זרז? בלי חיידקים שמהם מכינים יוגרט?
    אני קודם כל אמליץ ואחר כך גם אנסה. אבל הפסיפלורה שלי לא נתנה פרי (וחוץ מזה אני אלרגית לפרי) אפשר גם פרי אחר או רק מנג, נכון? ו.
    לא הכרתי את הטור שלך ב nrg/ אני לא מגועה לשם בדרך כלל אבל אלנקק לכמה טבעונים ואחרים גם לשם.

    אמליץ מיד לסמינר טבעוני ם שמתקיים בימים אלה – שיהנו מקינוח שנראה מבטיח מאד.

    התמונות מאד יפות.

    השלב הבא – הכנת גבינה.
    אני מקוה לקבל מתנה ערכה להכנת גבינה ( ואולי ארכוש) ולנסות מחלב כזה להכין גם גבינה. ( בלי הפירות)

  7. טלי, אז את בעצם שותה שייק חלבה-פירות. מקורי ביותר ונשמע אקזוטי (לא אנסה, כי אני לא אוהבת מלון).

    מחסנאית, בלי זרז. רק קשיו, מים ולימון. אפשר כמובן לעשות קינוחים ושייקים מזה עם כל הפירות העונתיים

  8. שחר – לא, כי אני מקפיאה אותו אז אני אוכלת גלידת חלבה פירות, וכל היופי הוא שאפשר לשחק עם כל פרי שבעולם, את יכולה לנסות בלי מלון, נגיד מנגו-בננה-תאנים-פסיפלורה-אננס, חלקם או כולם או כל צירוף אחר.

  9. מממ…
    עשיתן לי חשק,
    שחר עם התמונות והקשיו,
    טלי עם המנגו מלון,
    יש לי במקרר מיד רצה להכין.
    תודה!

  10. טלי, צודקת. זה גלידת סורבה חלבה ופירות. נראה לי שאני אנסה את זה עם תאנים.

    מונקה, ספרי איך יצא

  11. יעלת חן permalink

    אצל אורי מאיר-צ'יזיק יש גם רעיונות מגניבים לגלידות טבעוניות, אני כרגע בעניין הזה:
    https://www.mazon-izun.com/?p=695

  12. תודה, יעלה. הקישור שצירפת מוביל למשהו מאוד דומה למה שטלי כתבה. גם הזכרת לי ששכחתי לקנות קשיו בקניות שזה עתה שבתי מהן

  13. מוישה רינפוצ'ה permalink

    אם להיות קטנוניים, "אגוזי" הקשיו הם בעצם זרעים. אבל מעבר לכך, טהרנים צריכים לקחת בחשבון שאי אפשר למצוא קשיו-אים נאים – הם תמיד עוברים טיפול בחום.

    • רינפוצ'ה, האין כל האגוזים זרעים?
      נכון בקשר לחום – קילוף הקשיואים נעשה בחום גבוה, לכן לפעמים יש להן טעם קל של קלייה

  14. מוישה רינפוצ'ה permalink

    בוטניקאים יסבירו שאגוז אמיתי הוא פרי (יבש) בעל קליפה (קשה), ולא זרע. לכן שקדים הם זרעים (הם נמצאים בתוך הפרי הירוק) ברם בונדוקים הם אגוזים.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: