Skip to content

צמחוניישן – טור אחד אחרי האחרון

14 בנובמבר 2012

פרידה מאתר nrg שהיה בית לטור בישול אהוב וכמה הרהורים בלתי נמנעים על מצב העיתונות

בסתיו 2004 התחלתי לעבוד עבור אתר מעריב, nrg. התשלום היה זעום, אבל ההבטחה הייתה גדולה ואכן האתר הצליח מאוד בתחילת דרכו. הוא הציע עיצוב נעים, תוכן עשיר וכתיבה רעננה. אני לא יודעת מה בדיוק גרם להתמוטטות של מעריב, אבל אולי למדיניות היחסים עם הכתבים, בעיקר העצמאיים, היה חלק בזה. אנחנו לא באמת עניינו מישהו במעריב. עברתי הרבה עורכים, הם מצדם עברו גם כן הרבה עורכים שהוצבו מעליהם. השכר תמיד נשאר מגוחך ולא היה עם מי לדבר, כי תמיד היה מולך רק עורך זוטר אחד, דג קטן בתחתית שרשרת הפיקוד האינסופית, שגם אם היה לו רצון לשפר, לא היה לו כוח לעשות זאת.

שבלולי פסטו

לא הוזמנתי מעולם לישיבת מערכת, ומלבד מסיבה אחת, גם לא נכחתי בשום פגישה עם עמיתיי, שלא לדבר על ברכה לחג, ללידה, ליום ההולדת או משהו כזה (שי? פחח). צפיתי מהצד איך יותר יותר חומר מערכתי הופך לחומר יח"צני בלי גילוי נאות, איך כתבים מתחלפים בבעלי מקצועות אחרים שמפרסמים את עצמם בחינם בטורים מכל הסוגים, ואיך בימי נוחי העיתון הופך כמעט לגרסה נוספת של ישראל היום, הפעם כזאת שמלקקת לטייקון. לא ראיתי את פני האנשים שעבדו איתי – לא את העורכים ולא את הכותבים האחרים. עם העורכת האחרונה שלי במדור "סגנון", שמולה עבדתי שנה וחצי בערך, אפילו לא דיברתי בטלפון מעולם. לא היה לה זמן. היא זאת שהודיעה לי במייל קצר שנגמר, המדור נסגר, להתראות ובהצלחה.

חטופונים – חטיפי טופו אפויים

אבל אני כאן בגלל צמחוניישן. הטור התחיל כ"פינת הבישול הרוחני" ביולי 2009, ובאופן יצירתי ומפתיע השתייך למדור הניו-אייג', שאז ערכה תמר נהרי (ושהקדים להיסגר ונפטר לפני שנה). המתכון הראשון היה עוגיות קארמה. פרסמנו אותו הרבה לפני שבלוגים וטורים טבעוניים צצו כפטריות אחרי ההרצאה של גארי יורופסקי. עם הזמן, ואולי עם ההבנה שטור בישול טבעוני צריך לזוז לקדמת הבמה, הוא עבר למדור סגנון וקיבל את השם "צמחוניישן". בסך הכול פורסמו 87 מתכונים, שאת כולם ליווה סיפור שמתייחס למרכיבי המזון, להיסטוריה של המנה או לצורת ההכנה. הוא היה אחת ממשאבות הלייקים היעילות ביותר של מדור סגנון ב-nrg ולעתים קרובות התפתחו בו שיחות טוקבק נחמדות.

אחד הדברים הכי נעימים שיש זה לשמוע מאנשים שהם מבשלים את המתכונים שלי ונהנים מהם, שהם קוראים קבועים של הטור ושהמתכונים באמת עובדים. זה לא רק אגו – בכל פעם שמישהו מכין חמין צמחוני במקום עוף בתנור, נחסכים חיי תרנגולת. במשך שלוש שנים וחצי, באופן קבוע, חלק מסוים מהמוח שלי תמיד היה עסוק בצמחוניישן – באיזה מרכיב אתמקד הפעם? מה אבשל? איזה סיפור אספר? קשה להיפרד.

קציצות גזר וחומוס

נהניתי מאוד מצמחוניישן, למדתי המון מהניסויים במטבח, מחומר הרקע שקראתי לצורך הכתיבה ומהמתכונים ה"סטנדרטיים" שאותם טבענתי או סתם שאבתי מהם השראה. בשלב מסוים העליתי את צילומי המנות עם קישורים לטור לאלבום האוכל שלי בפייסבוק, מה שהכפיל תוך שעות את מספר החברים הווירטואלים שלי.

סלט של אבוקדו ופלפלים עם טחינה צ'ילי

 האם יימצא בית חדש לצמחוניישן? זה לא יהיה פשוט. מערכות הפורטלים למדו שאפשר לקבל בחינם חומר מבלוגרים. זה כמובן מגביל את יכולתם של העורכים לשלוט בתוכן, כי אם לא משלמים, צריך להגיד תודה ולשתוק. אל תבינו לא נכון, מסתובבים ברשת בלוגים טבעונים (ואחרים, מכל מיני תחומים) מעולים, השאלה אם לבלוגר שאינו מתוגמל כספית יש את הזמן והיכולת לעשות תחקיר, לספר סיפור, לעשות עבודה של כתב שזה המקצוע שלו. בלוגים זה יופי של דבר, הם לא תחליף לעיתונות. גם לא לעיתונות לייף-סטייל.

 ולסיום, חלת אגסים

זה המתכון האחרון שהכנתי לצמחוניישן ולא זכה להתפרסם בו. חלת אגסים. זה לחם, לא עוגה, והמתיקות בו מתונה מאוד וכמעט לא מורגשת. אני אוהבת לקלות פרוסה בטוסטר, למרוח שכבה דקה של חמאת שקדים, עליה שכבה דקיקה של ריבה ביתית ולאכול ליד כוס תה. נסו ותיהנו, אולי עוד ניפגש.

 צריך:

2 כפות זרעי צ'יה

8 כפות מים

1 כוס שיבולת שועל דקה

2 כוסות קמח שיפון

½1 כוסות קמח חיטה מלא

½1 כוסות קמח לבן

3 כפות סוכר

3 כפות שמרים יבשים

קינמון

3 כפות שמן זית

1 כפית מלח

½1 כוס מים חמימים

2 אגסים חתוכים לקוביות קטנות

שמן לשימון התבנית

 ההכנה:

1. מערבבים שתי כפות זרעי צ'יה ב-8 כפות מים ומשהים כמה דקות עד שמתקבל ג'ל דביק.

2. מערבבים היטב בקערה שיבולת שועל, קמחים, סוכר ושמרים יבשים. מוסיפים מלח, שמן, מים ואת תערובת הצ'יה. לשים מספר דקות עד לקבלת בצק אחיד.

3. מוסיפים את קוביות האגסים וממשיכים ללוש עוד כמה דקות.

4. מניחים את כדור הבצק בקערה מכוסה במגבת לחה ומשהים לשעה וחצי-שעתיים עד שהבצק יכפיל את נפחו.

5. מוציאים את האוויר מגוש הבצק, יוצרים את הצורה הרצויה ומניחים בתבנית שהוברשה בשמן, מכסים במגבת לחה ומשהים חצי שעה.

6. אופים כ-50 דקות עד שעה בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות.

גיוונים: אפשר לזגג את החלה במייפל או בסילאן מהול במים. ניתן לשנות את תערובת הקמחים (למשל להחליף את קמח החיטה בקמח כוסמין), אבל לא כדאי לוותר על שיבולת השועל. את האגסים אפשר להחליף בתפוחים וניתן לתבל גם בציפורן, הל, אבקת זנגוויל, אניס…

מודעות פרסומת
12 תגובות
  1. זה מאד מאד עצוב.
    שהרי עיתונות וכתיבה באות, או אמורות לבוא, במיטבן, מתוך הרצון ליצור מפגש בין המילה לאנשים אחרים, דרך הכתוב, לעורר שינוי, גם אם קטן מאד, באופן בו העולם נחווה, נראה, נחשב, אפילו לרגע.
    אני, בכל מקרה נהניתי לקרוא את מתכונייך וסיפורייך, ואמשיך לקרוא איפה שתכתבי.

  2. נזכרתי בסיפור עם המצלמה. כי לא היה צלם. וגם לא מצלמה. פאני פאני

  3. עצוב, חבל. ומקווה שתמצאי בית יותר טוב.
    המון בהצלחה (-:

  4. עגום. מאוד חבל. תמשיכי, איכשהו והיכן שהוא, מקווה שתמצאי בית חם לזה.
    והצילומים מופלאים ומגרים והאוכל נראה מעולה, במדור הזה אצלך.

  5. גידי permalink

    הי שחר יקרה
    מצב העיתונות באמת עגום. מה לעשות? אולי פרוסת לחם אגסים תהיה נחמה קלה. אין לי פתרונות לטווח ארוך יותר. בכל אופן, תודה על המתכון, הוא נראה נהדר. לחיים חדשים מתוקים.

  6. תודה שחר. תמיד היית השראה. ובטוח המתכונים שלך ימצאו בית, הרי הם כבר בהרבה בתים, חוסכים חיי חיות… בהצלחה

  7. תודה, נינה, שרון, גידי ואביגייל. אני מקווה מאוד שיימצא בית. אם למישהו יש רעיונות, קשרים, המלצות וכו', ספרו לי. אני באמת רוצה להמשיך עם הטור

  8. תודה על הקישורים. אני ממליצה לך בחום לשמור אותם בפורמט כלשהו במחשב האישי שלך (לא רק כקובץ וורד, אלא עם העימוד הגרפי והתמונות). אתר מעריב כבר נמחק לגמרי מהרשת פעם אחת, בגרסא הקודמת שלו (נמחקו 3-4 שנים של כתבות), ואין שום ערובה שאתר NRG לא יילך בדרכיו בקרוב.

  9. מקווה שתימצא במה חדשה במהרה. הלחם נראה טוב עד שהגיעו האגסים (הבנזוג לא אוכל פירות וירקות) – אפשר גם בלעדיהם?

    ובינתיים הולכת לחפש את המתכון של שבלולי הפסטו :)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: