Skip to content

בורקס בלי סרטים

24 בנובמבר 2012

כמעט לכל עם יש מאכל של בצק ממולא: מהפירושקי הרוסי ועד הסמוסה ההודית, מהמומו הטיבטי ועד האמפנדה הארגנטינאית, דרך הקרעפלה הפולני והגיוזה היפנית. הטעמים מגוונים, אבל המכנה המשותף ברור.

אני מנחשת שכל המעדנים האלה (טוב, אולי חוץ מהקרעפלה) נוצרו מסיבה דומה: בעידן לא רחוק מאוד, כשלא היו קופסאות טאפרוור, שקיות ניילון ופלסטיקים נצמדים, ואנשים היו צריכים לקחת איתם צידה לדרך, הבצק שימש גם כמעטפת ששומרת על עסיסיות המזון וגם כמקור לפחמימות משביעות. פריך או נימוח, מטוגן או אפוי, מחיטה או מאורז, הבצק אצר בתוכו ירקות, גבינות או בשר ואפשר לנעים בדרכים לאכול את הארוחה שלהם מבלי להזדקק לכלי אוכל ומבלי ללכלך יותר מדי את הידיים. הם לא קראו לו פינגר פוד, אבל כזה הוא היה.
השיניים קרעו את המעטה הבצקי והלשון פגשה את הטעמים של הבית בכל פעם שהרעב בא להגיד שלום. אולי נשים יצירתיות הכינו הפתעות לבעליהן – לא פיזרו רמזי קצח, שומשום ופרג, לא גילו מה ממתין בתוך המאפה, ונגיסה טובה הייתה הדרך היחידה לדעת איזו מלית נחה בפנים.

אחת התמונות שנחקקו בזיכרון שלי מהסרט סמסרה, שצולם בלאדק (חבל ארץ טיבטי בגבולותיה של הודו) היא זו שבה פמה אורזת ארוחה לגיבור הסיפור תשי היוצא למסע ארוך. היא צוררת במטפחת אדומה כמה מומואים, כיסוני בצק ממולאים, ומצרפת לחבילה מאלה, מחרוזת תפילה, ונפרדת מהגבר הצעיר. היא יודעת שהמאלה תזכיר לתשי שמסעו הוא מסע רוחני, אבל היא גם יודעת שטעם המומו יזכיר לאהובהּ טעמם של בשר ושל אהבת בשרים, את הטעם של הבית, את הטעם שלה.

מכל חבורת הבצקים הממולאים, הנפוץ ביותר בישראל הוא כמובן הבורק, שעליו אנחנו מדברים תמיד ברבים וקוראים לו בורקס. הבורקס הגיעו מארצות הבלקן, ועד היום מקומות שמצטיינים באיכות הבורקס שלהם הם המקומות שבהם התיישבו עולים מטורקיה, בולגריה ויוון.
לרוע המזל משהו בדרך התקלקל. בצק העלים שממנו עושים בורקס הפך למקווה של מרגרינה. הבורקס המתועשים ששוכבים במקפיאים מסתירים בתוכם מליות מעליבות. המאכל הפך שם נרדף לסרטים מהסוג שהמבקרים לא אוהבים ולחבר מושמץ ברשימות השחורות של הקרדיולוגים והדיאטנים.
אבל הידרדרותם של הבורקס היא לא סיבה לוותר עליהם. אפשר למצוא בורקס טובים בבורקסיות ביתיות שאופות באהבה ואפשר גם להכין בבית.

בורקס פילו במילוי עדשים

לבורקס הביתי השתמשתי בבצק פילו נטול שומן במקום בבצק עלים אלים. שימו לב שיש בשוק כמה סוגים של פילו: קראו את רשימת המרכיבים ובחרו בזה שאינו מכיל חומרים משמרים וכימיקלים מוזרים אחרים. במקום המליות המסורתיות הכנתי מלית חלבונית טבעונית על בסיס עדשים, שהיא גם טעימה וגם צבעונית. במקום לבשל את העדשים במים, בישלתי אותם ברסק עגבניות כדי להוסיף גוון ועניין.

המצרכים לכ-12 יחידות
1 כוס עדשים אדומים
כ-2.5 כוסות רסק עגבניות טרי (או עגבניות מרוסקות מקופסה, מדוללות במים)
לתיבול: שמן זית, כורכום, כמון, פפריקה מתוקה, מלח
2 כפות פיסטוקים קלופים לא קלויים (לא הכרחי)
כ-24 ריבועים מעלי פילו מופשרים בגודל של 10X20 (אין צורך לדייק במידות)
שמן זית למשיחת התבנית והבורקסים

ההכנה
שוטפים היטב את העדשים, מכניסים לסיר עם רסק העגבניות ומבשלים. אם יש צורך, מוסיפים מים במהלך הבישול. צריך להתקבל תבשיל בסמיכות של פירה. מתבלים את העדשים ומניחים להם להצטנן.
מברישים תבנית בשמן זית.
מניחים את עלי הפילו תחת מגבת לחה כדי שלא יתייבשו, ובכל פעם מוציאים את הצמד שעליו עובדים. מניחים עלה על גבי עלה, מברישים את העליון בשמן זית, מניחים במרכז את העדשים ומקפלים למטפה מרובעת. אפשר גם לגלגל לצורת סיגר. מניחים את הבורק בתבנית ומברישים אותו בשמן.
אופים בתנור שחומם ל-180מעלות עד להזהבה.
מגישים חם.

הזנה: 8. עדשים זה טוב. לפילו יש ערך תזונתי אפסי והוא מכיל גלוטן שנחשב לילד רע בעולם האוכל הבריא – מזל שיש די מעט ממנו. אם משווים את הפילו לבצק העלים של הבורקס הרגיל, אז אין ספק שהוא יוצא תותח.
ידידותיות לסביבה: 7. יש כאן גם בישול וגם אפייה והפילו מותיר אחריו הרבה אריזה. אז אל תשכחו למחזר את הקרטון.
ידידותיות למשתמש: 8. יש כאן קצת טרחה דו שלבית, אבל בסך הכול – לא מסובך בכלל.
הדאווין: 10. זה מקורי, זה צבעוני, והיי – עשיתם בעצמכם בורקס, ועוד בריאים.
זיל הזול: 8. הפילו לא מאוד זול, אבל זה מתקזז עם העדשים.

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-3 בנובמבר, 2010

מודעות פרסומת
להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: