Skip to content

גברת יוגורט: איך מכינים יוגורט מקשיו

24 בנובמבר 2012

בין תרומותיה הלא יסולאו בפז של חבורת עספור ללכסיקון נמצא כינוי הגנאי יוגורט. אפשר להבין אותם: אין הרבה דברים טובים שאפשר להגיד על היוגורט מהמקרר בסופר, זה מוצר מתועש ועטוף בפלסטיק שחייב את חייו בעיקר לפרסומות. הבעיה שמיוגורט טוב אפשר לעשות המון דברים טעימים: לאסי מרענן בקיץ, קינוחים עם פירות טריים, תוספת מעשירה למאפים, רטבים מעניינים (עם מנטה!) למאכלי ירקות. אני כמובן בעד להכין בבית כל מה שאפשר, כולל יוגורט. ככה אנחנו יודעים בדיוק מה יש לנו בצלחת ולא צריכים להסתמך על עדויותיו המפוקפקות של מנשה נוי.

לפני כמה שנים, כשעדיין צרכתי מוצרי חלב, הכנתי מדי פעם את המעדן הלבן בעצמי, אבל עכשיו מטעמי רחמים על הפרות, על הסביבה ועל מערכת העיכול, הפסקתי לצרוך חלב ומוצריו. אני מודה שנתקפתי מדי פעם געגועים ליוגורט, לא כי חטפתי אוסטיאופורוזיס או קנאה בבלונדות האריות מהפרסומות של מולר, אלא סתם כי הוא מאכל שהולם את מזג האוויר הים תיכוני שלנו, בעיקר בקיץ – גם בגלל החום וגם בגלל הפירות והמלפפונים הטעימים כך כך בעונה זאת של השנה.

 אז יצאתי לחפש מתכון ליוגורט טבעוני. נתקלתי בכל מיני הצעות מוזרות, למשל חלב סויה מעורב בגבינת טופו, או יוגורט מחלב סויה שמותסס בעזרת יוגורט חלבי רגיל. במתכונים השפויים יותר היוגורט הוכן מאגוזים, בדרך כלל קשיו. היו כאלה שדרשו השריה, אחרים תוספת של מלח, אסידופולוס או השגחה צמודה. את המתכון שנראה לי הפשוט והמוצלח ביותר מצאתי באתר של התזונאי הטבעי אורי מאיר-צ'יזיק, והתוצאות לא אכזבו. התוצר הראשוני הוא פשוט מעין קרם של אגוזים טחונים עם מים, ואפשר לאכול אותו כמו שהוא, בתוספת פירות, עם ממתיק טבעי או להשתמש בו כציפוי לעוגה. תופתעו מהמתיקות הטבעית שלו.

 אבל לפני שנתחיל לטחון, סיפור. מה שמייחד את הקשיו משאר הגרעינים הזרעים הוא היותו תלוי מחוץ לפרי ולא טמון בתוכו. לפיליפינים יש אגדה חינוכית שמספרת למה אגוז הקשיו תלוי בתחתית הפרי. פעם זרע הקשיו, כדרכם של זרעים, היה מצוי בתוך הפרי. יום אחד הייתה חגיגה ביער. כל החיות, החרקים והציפורים נאספו לבלות יחד מתחת לעץ הקשיו. הזרע המסכן יכול לשמוע את החוגגים, אבל לא לראות מה הם עושים ולא להצטרף. הוא קיטר ונאנח לו ממעמקי ביתו. פיה שעברה במקרה במקום שמעה אותו ונאותה להגשים לו משאלה – לאפשר לו לחיות מחוץ לפרי וליהנות מהחגיגות ביער. זרע הקשיו היה מבסוט. סוף סוף הוא נחשף לבעלי הקולות שאותם שמע תמיד ונהנה מהחגיגה בין העצים. כשהערב ירד, כל בעלי החיים התפזרו לבתיהם, האוויר התקרר וגשם התחיל לרדת. הקשיו המסכן והרועד נצמד אל הפרי והתחנן אל הפיה שתחזיר אותו פנימה, אבל היא לא הייתה שם. למחרת בבוקר, כשהפיה שוב הופיעה ליד העץ, זרע הקשיו התחנן שתפעיל בשנית את קסמיה ותיתן לו לחזור למקום החמים שממנו יצא. אבל הוא נפל על פיה עם עקרונות. "לא אוכל לעשות זאת, יקירי", היא ענתה לו. "הבעת משאלה והיא התמלאה. בפעם הבאה זכור להיות אסיר תודה למה שהבורא העניק לך."

 אני אסירת תודה לאגוזי הקשיו בצנצנת, לשיח הפסיפלורה השופע במרפסת ולמנגו שקניתי אצל הירקן. מבלי לצאת מהבית או להיתלות עליו מבחוץ, הכנתי קינוח יוגורט-פסיפלורה ולאסי מנגו-פסיפלורה צונן.

יוגורט קשיו

מצרכים

1 כוס אגוזי קשיו טבעיים

מים לפי הצורך

מיץ סחוט מחצי לימון

 ההכנה

טוחנים בבלנדר או במעבד מזון את אגוזי הקשיו עם מים. מוסיפים מים עד הגעה לסמיכות הרצויה: מרקם דמוי שמנת לקינוחים, מרקם דמוי רוויון ללאסי. מסננים את הנוזל לצנצנת, שצריכה להיות גדולה מספיק כדי שיהיה ליוגורט מקום לתסוס. סוחטים פנימה חצי לימון, מערבבים ומכסים בבד מהודק בגומייה. משאירים את הצנצנת המכוסה מחוץ למקרר ל-24 שעות (בקיץ אפשר קצת פחות). כשהיוגורט מוכן יש לו ריח נעים וטעם שמזכיר יוגורט עזים. מאחסנים במקרר.

קינוח יוגורט-פסיפלורה

מצרכים ל-5-4 מנות

5-4 פסיפלורות יפות ובשלות

1 כוס יוגורט קשיו סמיך

סילאן או מייפל טבעי להמתקה (לא הכרחי)

 ההכנה

מסירים כיפה מקצה של כל פסיפלורה ומרוקנים לקערית את הציפה (התוכן של הפרי) בעזרת כפית. מסירים כיפה זעירה מהקצה השני של הפסיפלורה, כך שיהיה ניתן להעמיד אותה. מתקבלת כוסית חלולה שבה מגישים את הקינוח. מערבבים את היוגורט עם ¼ כוס ציפת פסיפלורה, או לפי הטעם. אם רוצים להמתיק, מוסיפים לתערובת סילאן או מייפל. ממלאים את הפסיפלורות המרוקנות בתערובת. מגישים קר.

 לאסי פסיפלורה ומנגו

מצרכים ל-5-4 מנות

4 כוסות יוגורט קשיו נוזלי

2 מנגואים קטנים ובשלים, חתוכים לקוביות

½ כוס ציפת פסיפלורה

כמה טיפות של מי ורדים (לא הכרחי)

מייפל טבעי או סילאן למי שרוצה להמתיק

 ההכנה

מערבלים את כל המצרכים. מגישים קר.

 גיוונים: אפשר כמובן להכין לאסי עם כל סוגי הפירות, רצוי שיהיו בשלים מאוד. אם הפירות האדומים לא מוסיפים מספיק צבע, מצרפים חתיכה קטנה של סלק. אפשר להקפיא את הלאסי ואז לרסק ולאכול כמו גלידה.

 הסולמות

הזנה: 9. זאת ממש ארוחה שלמה בכוס. בקשיו יש שומן, חלבון, פחמימות, סיבים ומינרלים בשפע, כולל סידן. רק אל תגזימו עם הכמויות, היוגורט נדיב בקלוריות. בפסיפלורה יש הרבה ויטמין A, אשלגן, ברזל וסיבים וחומר שנקרא ארמנו הפועל כמרגיע טבעי.

ידידותיות לסביבה: 7. הקשיו מיובא ותהליך הקילוף שלו זולל אנרגיה. אבל, אם תקנו את האגוזים והפירות בתפזורת תשאירו אחריכם מעט מאוד פסולת, שכולה מתכלה.

ידידותיות למשתמש: 8. היוגורט קל לתפעול, אבל דורש היערכות מראש.
הדאווין: 10. מאכלי "חלב" תוצרת בית תמיד מעוררים התפעלות, שלא לדבר על הטריק עם גביעי הפסיפלורה.
זיל הזול: 6. קשיו אינו זול, מומלץ לנהוג בו בחוכמה. בכל מקרה, התוצר הסופי לא יוצא הרבה יותר יקר מיוגורט מתועש מתוק.

 פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-15 ביולי, 2010

מודעות פרסומת

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: