Skip to content

הנסיכה של ויילס: מרק כרישה ותפוחי אדמה

26 בנובמבר 2012

בניגוד לירקות כמו עגבנייה או חסה, לאחותו המגודלת של הבצל הירוק אין הרבה גרסאות. היא תמיד נראית פחות או יותר אותו הדבר, אבל מוכרת אצלנו בשלושה שמות לפחות: לוף, פראסה וכרישה. יש אנשים שלא יזהו אותה באף לא אחד מהשמות האלה – הכרישה היא ירק שוליים שלא עומד בתחרות עם ירקות הסלט והמרק האחרים, למרות שאפשר לאכול אותה חיה, מבושלת, אפויה או מטוגנת. האמת? לא הוגן. הכרישה מגודלת באגן הים התיכון מזה אלפיים שנה, הרבה לפני שהגיעו, למשל, תפוחי האדמה, שמאכילים אותה אבק במדד הפופולריות אצל הירקן.


עם זאת, אל תדאגו לה. יש לפחות עם אחד שחולק לכרישה כבוד שלא ירקות רבים זוכים לו: החל מהמאה השישית לספירה הכרישה היא הקמע של הוולשים. היא אפילו מוזכרת במחזהו של שייקספיר "הנרי החמישי", כשהמלך מכריז שהוא עונד כרישה כי הוא וולשי. תכף תבינו למה דווקא את הירק הניחוחי הזה הוא בחר להצמיד לעצמו.

הכרישה מזוהה עם הקדוש המיסיונר דיוויד – Dewi Sant, פטרונה של ויילס, שחי במאה השישית לספירה. חוץ מהפצת הנצרות והקמת מנזרים, סיינט דיוויד היה צמחוני אדוק, שהתקיים על לחם, מים עשבים וכרישות. למרות או בגלל אורחות חייו הסגפניים, האיש היה חזק וגבוה והאריך שנים. עוד לפני שהוכר כקדוש, דואי (בשמו הוולשי) נודע כמי שהאל חנן אותו בכוחות מיוחדים וביכולת לחולל ניסים. הקשר בין קדושתו של דואי לבין חיבתו לכרישות הוא שהכרישה נחשבה אז כמו גם היום לצמח עם סגולות מיוחדות, כמו ניקוי הדם, מניעת התקררויות, הקלה על כאבי לידה, ריפוי פצעים ואפילו לטיפול באנשים שהכה בהם הברק. חוץ מיתרונות בריאותיים, הכרישה נחשבה בעלת איכויות מיסטיות, כמו סיוע בחיזוי העתיד. על פי האמונה הוולשית, נערות שביום סיינט דיוויד הולכות לישון עם כרישה תחת הכרית יראו את בעליהן העתידיים בחלומותיהן.

על פי מעשייה שמהללת את דואי, בקרב בין הוולשים לבין פולשים סקסונים פגאנים, הקדוש הורה לחייליו לקשט את קסדותיהם בגבעולי כרישה כדי שיוכלו לזהות זה את זה. הוולשים ניצחו בקרב, שהתקיים, כמובן, בשדה כרישה. עד היום, ב-1 במרץ, יום סיינט דיוויד, חיילים וולשים עונדים עלי כרישה על קסדותיהם וגם אזרחים מקשטים את דש הבגד בעלי הבצל המגודל.
אבל עם כל הכבוד לדואי ולמלחמותיו בפגאנים, יש להניח שהכרישה ביססה את מעמדה בקרב הוולשים הרבה לפניו ולפני שהנצרות הגיעה לסביבה. הדרואידים, כהני הדת הפגאנים, הכירו היטב את צמחי המרפא, הקסם והמאכל, והשתמשו בהם לצרכי רפואה ופולחן. הכרישה בעלת התכונות המיוחדות הייתה חלק מאותם צמחים.
עם השנים, הנרקיס, צמח עם מראה וריח קצת יותר אטרקטיביים, הפך לסמלה של ויילס, אבל הצבעים הלאומיים של הנסיכוּת נותרו הירוק והלבן של הכרישה ולא הצהוב של הנרקיס, ועל מטבעות של פאונד אחד, המטבע המייצג את האומה הוולשית בבריטניה, מוטבע איור של כרישה, עדות למעמדה המיוחד בקרב הוולשים.

מרק כרישה ותפוחי אדמה

מרכיבים
כמות לכ-1.5 ליטר
2 כפות שמן קוקוס או שמן צמחי אחר
3 יח' כרישה
4 תפוחי אדמה בינוניים
1 כפית שטוחה ג'ינג'ר מרוסק
מלח
½ כוס חלב קוקוס (עדיף ללא חומרים משמרים)
מים מסוננים
להגשה: כף אפונה טרייה או מופשרת או כפית פסטו כוסברה (מתכון להלן) לכל סועד

ההכנה
פורסים את החלק הלבן של הכרישות (את העלים הירוקים שומרים לסלט, לציר ירקות או לכל תבשיל אחר), קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות בינוניות.
מחממים את השמן בסיר ומאדים בו את הכרישה עד שהיא מתחילה להיות שקופה. מוסיפים גינג'ר, תפוחי אדמה ותבלינים ומאדים יחד כדקה.
מוסיפים את חלב הקוקוס ומכסים במים. לאחר שהנוזל רותח מנמיכים את האש ומבשלים עד ריכוך.
טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט.
להגשה: מניחים כף אפונה במרכז כל קערית או בוחשים קלות כפית פסטו כוסברה. אפשר גם וגם.

גיוונים: אין צורך לדייק במינונים. אם אתם אוהבים טעם בצלי מודגש ומרקם קליל יותר, תגברו את הכרישה על חשבון תפוחי האדמה. מי שאוהב תיבול דומיננטי יותר יכול להוסיף שום או להשתמש במחית קארי ירוק שמתאימה כאן מאוד. מי שלא מסתדר עם חלב קוקוס יכול לוותר עליו או להמיר אותו בחלב סויה טהור (ללא סוכר ומלח).

פסטו כוסברה
2 כוסות דחוסות כוסברה ללא הגבעולים הגסים
1 כוס שמן זית
4 כפות גרעיני דלעת (או גרעינים אחרים)
מלח ופלפל
טוחנים הכול יחד ומאחסנים בצנצנת קטנה ונקייה.

הסולמות
הזנה: 8. כרישה עשירה במינרלים מנגן ובברזל וגם בוויטמינים, אך רוב הוויטמינים נהרסים בבישול. כמו יתר החברים ממשפחת השומיים היא תורמת לאיזון הכולסטרול ומפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס ולסרטן הערמונית.
ידידותיות לסביבה: 8. כל המרכיבים צמחיים, ופרט למוצרי הקוקוס גם מקומיים וניתנים לרכישה ללא אריזות.
ידידותיות למשתמש: 9. המרק פשוט להכנה וטעים מאוד גם אחרי חימום ביום שאחרי.
הדאווין: 8. תלוי איך תחליטו להגיש אותו – התוספות אחראיות כאן על אפקט הדאווין.
זיל הזול: 9. פרט למוצרי הקוקוס כל המרכיבים זולים.

 

פורם לראשונה באתר "מעריב" ב-7 בדצמבר, 2010

Advertisements
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: