Skip to content

לא על הזעתר לבדו

26 בנובמבר 2012

האזוב המצוי, זה שרובנו קוראים לו זעתר, הוא אחד מצמחי המרפא השימושיים והנפוצים ביותר בתרבות המקומית. היתרון הגדול של הזעתר (השם הערבי עושה לי יותר תאבון) הוא שמעבר לתכונותיו המחטאות והמרפאות, הוא פשוט טעים. למשל, אם משרים את ענפיו למשך שבועיים בצנצנת שמן זית, מתקבל שמן ריחני שאכילתו מועילה לטיפול בכאב בטן, שיעול, תולעי מעיים ובחילות. ניתן לעשות בשמן הזה גם שימוש חיצוני, למשל לעסות את חזהו של תינוק משתעל, וכך לקבל פעוט גם בריא וגם מפיץ ריח מעורר תיאבון.


אפשר כמובן גם לחלוט את הזעתר במים רותחים ולשתות. אם תמתיקו את התה בדבש פרחי זעתר, יש להניח שתהיו מכוסים מכל הכיוונים. בתור מי שניסתה על גופה צמחי מרפא רבים והתחלחלה לא פעם מהריח ומהטעם, כאן מדובר בפינוק של ממש, ועוד כזה שאפשר לקטוף מהחצר האחורית של השכן, לאו דווקא כשכואבת הבטן או כאשר האף סתום.

כצפוי מצמח כה רב תועלת, האזוב נזכר בתנ"ך מספר פעמים. הוא ממלא תפקיד בטקסים די מרתיעים, שאם לא היינו יודעים שמעורבים בהם אנשים כמו משה רבנו והכהן הגדול, היינו מייחסים אותם לכתות פגאניות ולחגיגות כישוף על-טבעיות.
קריאת פסוק כ"ב בשמות י"ב, מעוררת את המחשבה שאבותינו ייחסו לאזוב תכונות מיסטיות: משה מורה לבני ישראל לטבול אגודת אזוב בדם של כבשה ולמשוח את הדם על מזוזות ומשקופי הבתים, כדי שכשאלוהים מטיח במצרים את מכת הבכורות, הוא ידלג על בתיהם של בני ישראל. בספר ויקרא פרק י"ד אלוהים מסביר למשה איך להשתמש באזוב ובפריטי ציד ולקט אחרים על מנת לטהר מצורע. המצורע, כאילו שחסרות לו צרות, נאלץ לעבור טיפול שכרוך בהשפרצת דם של ציפור שנשחטה זה עתה. הדם הותז עליו מענפי צמחים שונים, ביניהם אזוב. אחרי כל זה החולה המסכן עוד היה צריך לגלח את כל שיער הגוף, כולל גבות, ולקוות שהחבר'ה במחנה יפסיקו לקרוא לו מצורע. בבמדבר פרק י"ט האזוב מעורב בטקס שריפת פרה אדומה, שגם הדם שלה הותז על ידי הכהן על אוהל מועד.
אפשר לתת הסבר פרקטי מאוד ולא מיסטי בעליל לבחירה באזוב דווקא לפעילות הכרוכה בטבילת צמחים בדם: עלי האזוב מכוסים בשערות זעירות, מה שהופך אותו למכחול הטבעי המושלם, כזה שהנוזל לא יחליק ממנו בקלות (עם לוטוס, למשל, זה לא היה עובד).
עם זאת, שעירותם של העלים אינה מבטלת את משמעותו הסמלית של האזוב, צמח של ענווה וקטנות, בניגוד לארז הלבנון, לדוגמה, שנאמר: אם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי הקיר? לא בטוח שמדובר באותו אזוב, אבל כך או אחרת, את האזוב המצוי, הזעתר, אפשר לגדל בגינה או בעציץ כמעט בכל מקום בארץ, והוא ישרוד גם אם מדי פעם תשכחו להשקות אותו. מספיקים עלים ספורים ממנו כדי להעשיר טעם של סלט, טחינה, תבשילים ומאפים, כמובן.
במדור הזה, שלא שוחט כבשים, ציפורים או פרות (אדומות ואחרות), אפיתי הפעם לחם שטוח מכוסה בזעתר טרי. הלחם נמסר לחברים בשלמותו, אבל גם בלי לאכול אותו, הריח היה שווה את המאמץ.

לחם זעתר

המרכיבים
לבצק:
2 כוסות קמח מלא + קמח לעבודה
1 כפית מלח
1 כף סוכר חום
1 שקית שמרים נמסים
⅔ כוס מים חמימים
2 כפות שמן זית + שמן לשימון התבנית
לציפוי:
3 כפות שמן זית
4-3 כפות עלי זעתר שהופרדו מהגבעולים
3-2 עלי מרווה קרועים לחתיכות קטנות (לא הכרחי)
1 בצל לבן חצוי ופרוס לפרוסות דקות
מלח (אפשר מלח גס)

ההכנה
מערבבים היטב בקערה את חומרי הבצק היבשים: קמח, מלח, סוכר ושמרים. מוסיפים את המים והשמן ולשים כ-10 דקות עד לקבלת בצק נעים לעבודה.
מכסים במגבת לחה וממתינים כשעה וחצי עד להכפלת הנפח.
בינתיים מכינים את תוספת הבצל והזעתר: מחממים במחבת שמן זית ומאדים את הבצל. כשהבצל שקוף, מוסיפים את המרווה והזעתר ומאדים יחד כחצי דקה. ממליחים, או מפזרים מלח גס על הלחם עצמו לאחר הנחת התערובת.
כעבור שעה וחצי מרדדים את הבצק למלבן או אליפסה בעובי ½ ס"מ ומניחים בתבנית אפייה משומנת.
מפזרים למעלה את תערובת הבצל והזעתר.
מכסים את התבנית במגבת לחה וממתינים שעה וחצי להתפחה נוספת.
מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים כ-25 דקות עד שהלחם משחים מעט.

הסולמות
הזנה: 8. לחם חיטה, גם אם הוא מקמח מלא, הוא לא משהו שכדאי להתמכר אליו (והלחם הזה ממכר). על כל פנים, לחם מתוצרת בית משוחרר מכל התוספים שיש בחלק גדול מ"לחמי הבריאות" והוא מ-100% קמח מלא.
ידידותיות לסביבה: 9. הפסולת היחידה שהלחם משאיר אחריו הוא עטיפת הנייר של הקמח. את כל המוצרים אפשר להשיג מתוצרת מקומית. כתמיד – המתכון טבעוני.
ידידותיות למשתמש: 7. לא מסובך להכין את הלחם, אבל בגלל זמני הלישה, ההתפחה והאפייה צריך לקחת בחשבון כ-3.5 שעות מרגע הכנת הבצק ועד שהלחם מוכן.
הדאווין: 9. מאפה ביתי תמיד מעורר התפעלות ושמחה, בעיקר כשהוא טרי-טרי.
זיל הזול: 10. הלחם עולה שקלים בודדים (כ-5), הרבה פחות מלחם קנוי.

 

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-11 בינואר, 2010

Advertisements
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: