Skip to content

מתפלפלים: מתכונים עם פלפל

26 בנובמבר 2012

לפעמים נדמה לי שהפלפל נברא עבור בעלי הקייטרינגים. הוא יפה נורא, נוח לטפל בו והמבנה החלול שלו פשוט קורא, מלאו אותי!. אפשר להשיג אותו בהמון צבעים והוא תמיד יוסיף את הגוון החסר לסלט, למוקפץ או לאנטיפסטי. הפלפל מתעקש לשמור על צורתו האלגנטית וצבעיו הנאים גם אחרי שבושל, נאפה, נקלה או עונה עד מוות.


למרות כל אלה, אני לא מכירה הרבה אנשים שיסרבו לסלט או לתבשיל רק בגלל שהפלפל נעדר מהם. עד לא מזמן גם מבחינתי פלפלים תמיד היו נוכחים נפקדים – לא אכפת לי לאכול אותם, אבל יכולתי להסתדר מצוין גם בלעדיהם. אסכולות תזונתיות מסוימות אף נמנעות כליל מפלפלים מפני שהם שייכים למשפחת הסולניים, הנחשבת רעילה (למרות שהעגבניות, תפוחי האדמה והחצילים נמנים עליה. מצד שני, גם הטבק שייך לאילן היוחסין הזה).
לאחרונה, סוף סוף, התיידדתי באופן יסודי עם הירק החלול. גיליתי את הטעם המעודן של פלפל שושקה, למדתי שקלייה בתנור הופכת את הפלפלים האדומים, הכתומים והצהובים למעדן נימוח, ונוכחתי בפעם המי-סופר-כמה שעדיף שאזהר מפלפלים חריפים, בעיקר בימים שבהם אני גם מבשלת וגם מגרדות לי העיניים.

לא מצאתי לצמחוניישן שום אגדת עם, פולקלור או עובדות אנתרופולוגיות מעניינות שקשורים לפלפלים צבעוניים. הירקות החביבים האלה, הן המתוקים והן החריפים, הם ילידי מרכז אמריקה, וכמו בת דודתם העגבנייה הובאו לאירופה על ידי הספרדים ומשם נפוצו לחלקיה השונים של אסיה. למרות כל המקומות שאליהם הגיעו, בטנם החלולה של הפלפלים נותרה ריקה מסיפורים עסיסיים, חוץ ממשהו מוזר אחד, שהתפרסם בכתבי עת מדעיים: במבצע ביוטכנולוגי חסר תקדים הושתלו גנים של פלפל ירוק בבננה (זאת לא טעות וגם לא מתכון). המדענים אומרים שהבננה בגרסתה המפולפלת תהיה עמידה יותר בפני מחלת הכמשון שפוגעת קשות במטעי הבננה באפריקה, וכנראה שגם בפני מחלות אחרות. הפלפל יודע לייצר שני סוגים של חלבון שקוטלים את התאים שבאו במגע עם החיידק מחולל המחלה ומונעים את התפשטות הנגע. ייקח קצת זמן עד שתושלם מלאכת הערבוב של הבננה והפלפל באפריקה. בעוד החקלאים בקונגו מגרדים בפדחתם במבוכה, כאן רק נשאר לכל אחד להחליט בעצמו אם טוב לו או מזיק לו לאכול ירק שיודע להילחם בבקטריות.
חובבי הפלפלים מוזמנים לנסות שני מזטים. בראשון לפלפלים (אדום וצ'ילי) יש תפקיד משני אך חשוב; בשני הבכורה שייכת להם.

מזט אבוקדו וטחינה-צ'ילי

המרכיבים
לטחינה:
3 כפות טחינה גולמית
2 כפות מיץ לימון
2 כפות רוטב צ'ילי מתוק (יש בשוק מבחר עצום. בחרו מוצר שאין בו כימיקלים)
מים מסוננים לפי הצורך
מלח (לא הכרחי)
קורט פפריקה מתוקה
לאבוקדו:
2 אבוקדו בשלים אך מוצקים
2 כפות מיץ תפוז טרי או מיץ הדרים אחר
מעט מלח (לא הכרחי כי הטחינה מלוחה)
¼ פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות מאוד

ההכנה
מתחילים עם הטחינה: מערבבים טחינה, מיץ לימון וצ'ילי. מוסיפים מים עד להגעה לדרגת הסמיכות הרצויה.
טועמים תיבול ואם יש צורך מוסיפים מלח (יש מלח ברוטב הצ'ילי). מוסיפים פפריקה בשביל הצבע.
מקלפים את האבוקדו ובוצעים אותם בעזרת הידיים, מטפטפים מיץ תפוז ואם רוצים מוסיפים מלח. מוסיפים את קוביות הפלפל ומערבבים בעדינות.
מעבירים לקערית הגשה ויוצקים למעלה את הטחינה-צ'ילי.

מזט טחינה מתקתקה עם פלפלים אדומים

את המאזט הפשוט והטעים הזה פגשתי בארוחה במסעדת Mezze הצמחונית בתל אביב. לא ביקשתי את המתכון אבל ניסיתי לשחזר בבית, כי טחינה לא יכולה להיות עסק מסובך מדי. אפשר לטחון באופן יסודי ולקבל מרקם חלק יותר משל הממרח בתמונה.

המרכיבים
3 פלפלים אדומים בינוניים (אפשר גם כתומים או צהובים אבל אז הצבע יפה פחות)
מעט שמן זית
½ כוס טחינה גולמית
¼ כוס מים מסוננים
2 כפות מיץ לימון
1 כפית סילאן
מלח ופלפל

ההכנה
חותכים את הפלפלים לרבעים ומברישים אותם בשמן זית. מברישים תבנית בשמן זית ומסדרים בה את הפלפלים. מכניסים לחלקו העליון של תנור או טוסטר אובן שחומם למצב גריל בחום בינוני. קולים את הפלפלים עד שהם רכים ומקבלים כתמים שחומים.
מכניסים את הפלפלים לכלי סגור לשעה בערך לצורך "הזעה". מסירים את הקליפה הדקה של הפלפלים. מניחים בבלנדר או בכלי לטחינה בבלנדר מוט את הפלפלים המקולפים ואת המיצים שהפרישו. מוסיפים את יתר המרכיבים וטוחנים. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך. את הטקסטורה מתקנים על ידי הוספת טחינה או מים לפי הסמיכות הרצויה.

הסולמות
הזנה: 10. פלפל אדום שופע ויטמין C והוא אחד המזונות העשירים ביותר בוויטמין זה. נוגד חמצון נוסף שמצוי בו בשפע הוא בטא קרוטן. פלפל אדום נחשב למונע סרטן, מחלות לב ורמות גבוהות של סוכר בדם. שמן הזית שמצורף אליו עוזר לספוג את המינרלים.
ידידותיות לסביבה: 9. את כל המצרכים אפשר לקנות בתפזורת או באריזות זכוכית, וחוץ מכמה קליפות מתכלות לא נשארת שום פסולת. יש צריכה מועטה של חשמל לקלייה וטחינה. כרגיל, שום חיה לא תרמה אברים או מוצרים אחרים.
ידידותיות למשתמש: 8. הקילוף של הפלפל קצת מטריד, אבל חוץ מזה החיים קלים.
הדאווין: 9. זה נראה טוב ואף אחד לא צריך לדעת כמה זה קל להכנה.
זיל הזול: 9. המוצרים העיקריים הם אבוקדו ופלפלים. מהצ'ילי, הטחינה והסילאן היקרים יותר צריך מעט מאוד.

 

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-21 בדצמבר, 2010

Advertisements
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: