Skip to content

דגן בגן: על צמח השעורה

30 בנובמבר 2012

אורז, על סוגיו השונים, הוא מהדגנים הפופולריים ביותר שעולים על שולחננו. הוא כה מוטמע במטבח המקומי – בממולאים, במג'דרה, כמצע אוהב לתבשילים עתירי רוטב, בדייסת אורז מתוקה – עד שקל לשכוח שהוא בכלל לא מכאן. עיון זריז בטבלאות המשקעים יזכיר לכולנו שהצמח הצמא והטעים הזה מגיע מארצות גשומות יותר.

s

אחד מדגני הארץ שאמורה להגיר חלב ודבש הוא השעורה. היא קצת נשכחה עם השנים ונדחקה לכדי מוצר שברוב המקרים משמש לא יותר מתוסף למרק או לחמין. מכיוון שמשום מה מכנים אותה "גריסים", רבים כלל לא יודעים שמדובר בשעורה. היום השעורה כמעט שאינה מגודלת בארץ. אנחנו כאן כדי לעשות לה קצת כבוד ולהזכיר שאפשר לעשות איתה עוד דברים חוץ מבירה.
החיטה והשעורה, לעומת האורז, עולות על שולחנותיהם של בני אברהם כבר אלפי שנים. פעם, כשללחם היה מעמד קצת יותר מכובד מזה שיש לו היום, הדגנים שמהם נאפה היו סמל לשפע, הצלחה, שובע וברכת שמיים. בשל כך החיטה והשעורה זכו למקום כבוד בין שבעת המינים והן נזכרות כמובן במקרא. אחד מסיפורי התנ"ך המפורסמים ביותר שבהם מופיעה השעורה הוא זה של יוסף בעל החלומות.
יוסף, בן הזקונים האהוב במיוחד של יעקב ורחל, חולם חלום נבואי: הוא ואחיו אוספים שעורים בשדה ולפתע ערמתו של יוסף מתרוממת וקמה והערמות של כל האחרים משתחוות בפניה. יוסף, שכנראה עדיין לא פיתח מספיר ענווה בשלב ההוא של חייו, רץ לספר את החלום לאחיו. האחים, שגם ככה שמו כבר עין על האח הקטן והמיוחס שהסתובב ביניהם בכתונת פסים גנדרנית, שנאו אותו עכשיו כפליים, ולא נדרש יותר מעוד חלום שחצני אחד כדי שימכרו אותו לשיירה של ישמעאלים. כשהיה רעב בארץ ולא היו עוד שעורים ודגנים אחרים בשדות, אחיו של יוסף מדרימים מצרימה וזוכים לאיחוד משפחתי מפתיע.
ליקוט שעורים גם מפגיש בין רות, מהגרת וגיורת רעבה, לבין בועז, חקלאי מצליח שמגדל שעורה ודואג להשאיר ממנה לקט, שכחה ופאה למען הנזקקים. מסיפור האהבה הזה נוסדה שושלת מלכות – הנין של רות ובועז הוא דוד המלך.

s1

משדרה

מי שמתעניין באוכל מקומי מקורי יודע שמג'דרה "אמיתית" עשויה מבורגול, כלומר חיטה, ועדשים ולא מאורז ועדשים – והיא טעימה לא פחות. הפעם שיחקתי עם אלתור נוסף על המג'דרה: במקום אורז או בורגול השתמשתי בשעורה, ואת העדשים החלפתי בשעועית מש. קיבלתי משדרה, מג'דרה של מש ושעורה. עם צורת ההגשה דווקא לא אלתרתי וחיקיתי את הגשת המג'דרה שבה נתקלתי במסעדות ערביות. על תלולית הדגנים והקטניות מפזרים בצל מטוגן ושבבי שקדים קלויים שמוסיפים פריכות, מתקתקות ופיקנטיות.

המרכיבים
2-1 כפות שמן זית (לשלב 1)
פלפל, כמון
1 כוס שעורה
3 כוסות מים
1 כוס מש, שהושרתה לילה מראש במים
מים לכיסוי המש
מלח
2-1 כפות שמן זית (לשלב 4)
2 בצלים, חצויים ופרוסים
½ כוס שבבי שקדים מולבנים

ההכנה
1. מתחילים עם השעורה: מניחים בסיר שמן ותבלינים ומחממים. מוסיפים את השעורה ומטגנים קלות. מוסיפים 3 כוסות מים ומלח, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים ללא כיסוי עד שהשעורה רכה והמים נספגו בה (כ-40 דקות).
2. המש: בעוד השערה מתבשלת, מניחים בסיר מש, מכסים במים עד גובה של שתי אצבעות מעל המש. מרתיחים, מנמיכים את האש ומכסים. מפסיקים את הבישול כשהמש נגיס אך אינו מתפורר (כ-15 דקות).
3. על מחבת יבשה קולים עד להזהבה את שבבי השקדים ומניחים אותם בצד.
4. מטגנים את הבצל עד להשחמה מעוררת תיאבון.
5. מרכיבים: מוסיפים את המש לשעורה (או להפך) עד לקבלת היחס הרצוי ביניהם. מפזרים למעלה בצל ושקדים.

גיוונים: אפשר להמיר את המש בשעועית אזוקי, עדשים שחורים או עדשים חומים. אם לא רוצים לבשל את המש או העדשים, אפשר להנביט אותם עד שהם אכילים גם במצב נא.

הסולמות
הזנה: 10. דגן מלא וקטניות. קצת ירקות בצד ויש לכם ארוחה מושלמת.
ידידותיות לסביבה: 8. המוצרים העיקריים מיובאים וגם הגז עובד שעות נוספות, עם זאת אפשר לקנות הכול בתפזורת ואין שימוש בחשמל. חיות, כתמיד, לא נוצלו.
ידידותיות למשתמש: 8. יש כאן ריבוי מסוים של סירים וגם צריך לזכור להשרות את המש מראש. חוץ מזה העבודה פשוטה.
הדאווין: 8.5. מצד אחד מקורי, מצד שני – כולנו כבר אכלנו מג'דרה.
זיל הזול: 10. המרכיבים זולים למדי ביחס לתמורה. המוצר היחידי היקר יחסית הוא השקדים, אבל צריך מעט מאוד ממנו. תזכורת: קנייה בתפזורת מוזילה עלויות וחוסכת שקיות.

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-22 במרץ, 2011

Advertisements
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: