Skip to content

ניסים וכופתאות: מתכון טבעוני לקניידלך

30 בנובמבר 2012

פסח הוא קרוב לוודאי החג שבו אוכלים הכי הרבה, למרות ואולי בגלל ההגבלות המרובות על התפריט בשבוע הזה. אם חושבים איפה בכלל התחיל החג, אז נראה שיש משהו לא ממש הגיוני בארוחות המשפחתיות הדשנות האלה, שעובדים עליהן שעות – החל מהתור בסופר ועד פינוי השולחן ורחיצת ערמות הכלים. שלא לדבר על ההוצאות.

s

רגע לפני שבני ישראל ברחו מהמצרים, הם הספיקו לקחת איתם כמה גושים של בצק גולמי. הם הכינו לעצמם לחם דק ופריך על ידי שיטוח יריעות בצק דקות על סלעי המדבר הלוהטים ואולי גם על המדורות בלילה, אם זכרו לקחת איתם סאג', שנייה לפני שעזבו את הבית בפעם האחרונה. ללחם הזה, שלא תפח כי לא היה זמן, קוראים מצה.
כדי שלא ישכחו איך אבות אבותיהם נאלצו לנוס מפני המצרים, בני ישראל מצווים מדי שנה בחג האביב להימנע מחמץ, כלומר מבצק שתפח. שומרי הכשרות אכן מקפידים להרחיק מהבית כל מה שיש חשד קל שבקלים שיש לו קשר כלשהו לחמץ, אבל העיקרון של מזון דל שהוכן בחיפזון נשאר כנראה רחוק מאחור, אי שם בין ים סוף להר נבו. משום מה מאפים כמו לחמניות מסובכות ורכות מקמח תפוחי אדמה, עוגות שוקולד עשירות ופחזניות מקמח מצה כשרים ומותרים, למרות שמשה, אהרון והחבורה הגדולה והמבוהלת שהלכה אחריהם 40 שנה אפילו לא חלמו על מנות כאלה.

המצות עצמן, מאכל לא ממש אטרקטיבי, עוררו בבני ישראל, גם אלפי שנים אחר כך, פרצי יצירתיות. אני לא מתכוונת בהכרח לעוגות השכבות של מצות ושוקולד. מישהו גילה שאפשר לעשות מהקרקר המרובע המתפורר קמח, שיכול במקרים מסוימים להחליף את קמח החיטה האסור.
יהודי אשכנז נוהגים להימנע בפסח גם מקטניות, בשל החשש שבמרתפים שבהם אוחסנו שקי הגרגרים איכשהו השתרבבה חיטה אל שק האפונה היבשה, לדוגמה. האיסור הזה הציב אתגר לטבחיות המשפחתיות שהיו צריכות לחשוב על מנות פחמימתיות משביעות וכשרות. כופתאות בצק מבושלות קיימות במטבחים אתניים רבים ואולי הן היו מקור ההשראה לקניידלך של היהודים, מאכל פשוט למדי, משביע וטעים, גם אם לא ממש להיט תזונתי.

s1

קניידלך טבעוניים במרק אפונענע

הקניידלך הטבעוניים דומים מאוד בצורה ובטעם לקניידלך הרגילים, אלא שבהם אין ביצים וחצי מכמות הקמח הוחלפה בשעועית טחונה. את מרק העוף המסורתי החלפתי במרק אפונענע ירקרק ומרענן שמאזן את הכבדות היחסית של כדורי הבצק.

המצרכים ל-20-18 כופתאות
1 כוס שעועית לבנה מבושלת
1 כוס מים (אפשר להשתמש במי הבישול של השעועית או בציר ירקות)
1 כוס קמח מצה
¼ כפית אבקת אפייה
3 כפות שמן או יותר
מלח ופלפל
כ-3 ליטר מי מלח לבישול הכופתאות

ההכנה
1. טוחנים בממחה את השעועית עם המים.
2. בקערה מערבבים את השעועית הטחונה עם יתר המצרכים פרט למי המלח.
3. מרתיחים מי מלח.
4. יוצרים כדורים בגודל של אגוז מלך ומכניסים אותם בזהירות למים הרותחים.
5. לאחר שהמים חזרו לרתוח, מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות. בודקים כופתה אחת ומחליטים אם להמשיך לבשל או להנמיך את האש.

המצרכים למרק אפונענע
3-2 כפות שמן זית
3-2 שיני שום (או לפי הטעם), פרוסות
800 גר' אפונה קפואה (שקית) או טרייה
2 כפות גדושות נענע טרייה קצוצה דק. אפשר להשתמש גם במנטה
מלח ופלפל
1 ליטר מים

ההכנה
1. מחממים את השמן בסיר ומאדים קלות את השום וכף אחת של נענע קצוצה.
2. מוסיפים אפונה, מלח ופלפל ומערבבים יחד כדקה או שתיים
3. מוסיפים עוד כף של נענע ואת המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כ-40 דקות.
4. בעזרת בלנדר מוט טוחנים חלק מהמרק, כך שעדיין יישארו אפונים שלמים.
5. ההגשה: מוסיפים את הכופתאות למרק ומחממים לפי הצורך.

הסולמות
הזנה: 8. אין הרבה דברים טובים להגיד על קמח מצה. כאן לפחות חצי מהכמות הוחלפה בשעועית שמוסיפה חלבון, סיבים, סידן ומינרלים נוספים. האפונה נחשבת למזון מצוין, עשיר בווטימינים, מינרלים, סיבים, חלבון וחומצה פולית.
ידידותיות לסביבה: 8. הכופתאות והמרק ישאירו אחריהן לפחות שתי אריזות פלסטיק והעסק כולו מצריך לא מעט שעות של שימוש באנרגיה לבישול.
ידידותיות למשתמש: 7. אין כאן שום דבר מסובך, אבל מכיוון שצריך לבשל בנפרד שעועית, מרק וקניידלך, בהחלט נדרשת היערכות מראש.
הדאווין: 9. כי קניידלך טבעוניים במרק אפונענע זה משהו שבטח עדיין לא אכלתם בארוחה משפחתית.
זיל הזול: 8. אפונה היא לא מוצר זול, אבל עדיין העלות הסופית של המנה סבירה ביותר ביחס למאכלי חג אחרים.

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-20 באפריל, 2011

מודעות פרסומת
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: