Skip to content

שירת העשבים – קציצות חוביזה

30 בנובמבר 2012

נראה שהלקטות עברה מהעולם, אבל שרידים אחרונים של תרבויות ציד ולקט עדיין מתקיימות, גם אם בקושי, בדרום אמריקה, אפריקה ומזרח אסיה. גם אצלנו עדיין קיימים לקטים בודדים, החל באיל שני שאולי פושט עדיין אל השדות כדי לקטוף גבעולי זעתר מסלע שצמחה עליו כלנית אחת בלבד, דרך הפלשתינים שאוספים את צמח העקוּב (עכובית הגלגל) הטעים אך המוגן, ועד יוצאי מדינות חבר העמים שיודעים לזהות פטריות מאכל שצצות כמו פטריות אחרי הגשם.

s
עוד כמה ימים באופן רשמי יתחיל האביב. זאת הזדמנות אחרונה לצאת לשדה וליהנות ממה שהטבע מציע לנו בחינם – עלי חלמית (חוביזה) וצמחי בר אכילים אחרים. שילוב של טיול רגלי עם לקט הוא כיף גדול ואלטרנטיבה מצוינת לסיבוב בקניון וחזרה הביתה בידיים עמוסות בשקיות ועם ארנק מדולדל.

לא צריך ללכת רחוק. רבים מצמחי הבר האכילים גדלים מתחת לאף שלנו ברוב חלקי הארץ. לצד החלמית, שכולנו מזהים בקלות בזכות העלים הרחבים והפרחים הוורדרדים, צומחים גם עולש מצוי, סרפד, ריג'לה (רגלת הגינה), עלי חרצית צעירים, חסה בר, תרד בר, סלק מצוי, חמציץ, חרדל ועוד רבים אחרים. קוטפים מה שמזהים ומוסיפים לתבשילים ולמרקים, קוצצים לסלט, מוסיפים צמחים ריחניים לתה או משתמשים בהם כתבלין, ואפשר כמובן גם להכין מנות שבהן לעשב יש תפקיד ראשי, כמו קציצות חוביזה.

s1

בתקופת המצור על ירושלים, באופן אירוני משהו, הנצורים ניצלו את הידע של השכנים הערבים שבישלו חוביזה באופן מסורתי. השם חוביזה מקורו במילה הערבית חובז, שפירושו לחם, וגם התרגום לעברית, חלמית, מרמז על כך. החלמית לא מספקת את הפחמימות שמציע הלחם, אבל היא תחליף מצוין לתרד. ביום העצמאות ה-30, לזכר אותם ימים וכמחווה לאותה תושייה, חברת סנפרוסט שיווקה במחיר סמלי עלי חלמית שנאספו על ידי ילדים והפיצה לצדם חוברות מתכונים מתקופת המצור.

אנשים שגדלו בעידן הטרום-דיגיטלי מכירים ואוהבים את פרי החוביזה, שנראה כמו כיכר עגולה, ירוקה וזעירה מחולקת לפלחים, שכיף לאכול ישר מהצמח. יש מקומות שבהם קוראים לחטיף הטבעי הזה "לחם גמדים". הפרי משמש ברפואה העממית לטיפול בבעיות נשימה ובשיעול וכן להרגעת גירויים ולחיטוי פצעים. לכן, אם בזמן הלקט תיצרבו מסרפד, קחו עלה רענן של חוביזה ושפשפו על העור הדווי. גם בעולם עלי החוביזה, פרייה ופרחיה מוכרים כעשב מאכל מזין וזמין. בטח לא תתפלאו לשמוע שהיא קרובת משפחה של הבמיה.

s2

קציצות חוביזה

מפעם לפעם מתפרסמים מתכוני שפים המבוססים על חוביזה או מתכונים לקציצות חוביזה. החידוש במתכון שמופיע כאן הוא היעדרן של הביצים שלוקחות בדרך כלל חלק במתכוני הקציצות הירקרקות. מעבר למצרכים, מידות ואופן הכנה, המתכון הזה הוא בעיקר הזמנה לצאת החוצה וליהנות, גם דרך בלוטות הטעם, משירת העשבים.
הקפידו ללקט באזורים שאינם חשודים כמרוססים והימנעו מליקוט בקרבת כבישים. מומלץ לקטוף עלים צעירים ולא לחסל את הצמח אלא לקטוף כמה עלים ולעבור לבא בתור. אם עשיתם לעצמכם חיים קלים וקטפתם עלים גדולים, היפטרו מעורקי העלה הגסים לפני שלב האידוי או אחריו.
כדי לאזן את המרירות שאופיינית לרוב מאכלי העלים ובשביל להוסיף ערכים תזונתיים, צירפתי לקציצות רוטב על בסיס חמאת שקדים, שיכול לשמש גם כרוטב לסלט ירוק או לירקות מבושלים.
קחו בחשבון שהעלים מתכווצים לכדי 10 אחוזים מגודלם המקורי. אם אתם לקטים יעילים, מומלץ להכפיל את הכמויות שנתונות במתכון.

מצרכים
300 גרם עלי חוביזה
½ כוס מים
5-4 כפות פשתן טחון + 5-4 כפות מים
מלח פלפל
4 כפות פרורי לחם
1 בצל קטן, קצוץ דק ומטוגן – אם רוצים
מלח ופלפל
שמן זית לטיגון
לרוטב שקדים:
חמאת שקדים
מים
מעט ג'ינג'ר מגורר
כורכום ופפריקה מתוקה בשביל הצבע
מלח
שום כתוש – אם רוצים

ההכנה
1. שוטפים את עלי החוביזה ומכניסים לסיר עם חצי כוס מים. מכסים, מרתיחים, מנמיכים את האש ומניחים לאידוי כ-10 דקות.
2. אחרי שהעלים הצטננו, סוחטים אותם היטב בין כפות הידיים וקוצצים דק.
3. מערבבים את הפשתן עם המים לקבלת עיסה סמיכה.
בקערה מערבבים חוביזה, עיסת פשתן, פירורי לחם, בצל מטוגן (לא הכרחי) ותבלינים.
4. מחממים את השמן במחבת ומטגנים משני הצדדים קציצות קטנות ופחוסות.
5. הרוטב – מדללים את חמאת השקדים במים לקבלת הסמיכות הרצויה ומתבלים.

גיוונים: אפשר להחליף את החוביזה בתרד או לעשות קציצות מעורבות. את הרוטב אפשר להכין גם עם טחינה במקום עם חמאת שקדים. אפשר במקום קציצות קטנות לעשות מעין קציצה אחת גדולה, או לאפות את הקציצות בתנור.

הסולמות
הזנה: 8. רוב הוויטמינים הולכים לאיבוד בחימום, אבל עלי החלמית עשירים מאוד בברזל ובמינרלים נוספים שאינם נהרסים. צמחי בר אכילים הם מזון נקי, לא מעובד ולא מהונדס, כלומר אורגני, רק בחינם.
ידידותיות לסביבה: 10. בלי אריזות, בלי ריסוסים, בלי נסיעות לסופר בלי לפרנס קונצרנים מזהמים וגם הרווחתם יציאה לטבע.
ידידותיות למשתמש: 8. מדובר במעט טרחה כי יש לנו כאן גם אידוי וגם טיגון, אבל העבודה לא מסובכת.
הדאווין: 9. פשוט כי זה לא מאכל שגרתי.
זיל הזול: 10. המרכיב העיקרי בחינם. חמאת שקדים היא מוצר יקר יחסית, אבל צריך רק מעט ממנה ואפשר להחליף בטחינה, שהיא זולה יותר.

אתר מומלץ ללקטים מתחילים

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-9 במרץ, 2011

מודעות פרסומת
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: