Skip to content

ידידותית לסביבה: פסטה ברוטב חלב קוקוס, עגבניות ולמון גראס

2 בדצמבר 2012

איך אפשר לעמוד בפני פסטה? ערמה חמימה של פחמימות טריות שמקבלת באהבה כל גחמה קולינרית – רטבים בשריים ורטבים טבעוניים, כיסוי פסטו קליל וירוק או יציקת שמנת כבדה. היא יודעת להתנהג כמו סלט אבל גם לשחות במרק, היא מגיעה בהמון צורות ובמגוון צבעים אפילו עוד לפני שהיא פוגשת את הרוטב.

s
בגלל שהפסטה כל כך ידידותית וכמעט מובנת מאליה, היא קיימת מזה מאות שנים במטבחי העולם, למרות שהיא מזוהה עם המטבח האיטלקי. לאטריות מהמזרח אנחנו קוראים נודלס, לאלה מעוד מזרח אחד אנחנו קוראים לוקשען או שפצל, אבל בעצם ההבדלים אינם תהומיים. מדובר בבצק מיובש שעשוי מקמח דגנים בדרך כלל (חיטה, אורז, כוסמין), אבל לעתים גם מקטניות, לפעמים עם ביצה ולפעמים בלעדיה, שיובש ושב מחדש לחיים אחרי שחייה קצרה במים רותחים.

בנוגע לספגטי, אולי הפסטה הפופולרית ביותר, אחת הסברות אומרת שהאטריות הארוכות שמשמעות שמן הוא "מיתרים דקים", הובאו לאיטליה על ידי מרקו פולו כששב ממסעותיו במזרח אסיה. כבר אכלו אז פסטה בארץ המגף, אבל כנראה מה שמרקו פולו הביא באמתחתו מסין במאה ה-13 (בתקופת שושלת סאנג שהחלה ב-980 לספירה כבר פעלו חנויות נולדס בסין) היה טעים הרבה יותר ויש הטוענים שהספגטי המקורי היה שונה מאוד מזה שאנחנו מכירים היום.
על פי גרסה רומנטית יותר, האיטלקים למדו את סוד הספגטי משבטים גרמאנים שפלשו לארצם במאה החמישית לספירה. חייל רומי שידל טבחית של מנהיג גרמאני למסור לו את המתכון.
בכל מקרה, המציאות של מגלה הארצות או המתכון שהשיג החייל לא היו מהפכה קולינרית עצומה – בחפירות בקבר אטרוסקי מהמאה הרביעית לפני הספירה נמצאו ציורי קיר שמתארים אנשים מכינים מה שנראה כמו סוג של פסטה. עדויות ארכיאולוגיות נוספות מלמדות שהאטרוסקים הקדמונים – אבות אבותיהם של האיטלקים מטוסקנה – אכלו כל מיני סוגים של דייסות ועם הזמן החליפו אותן במעין "עוגות לחם" שמהן התפתחה הפסטה.
אין תמימות דעים בנוגע למקורות האטריות הכה אהובות, אבל אנחנו יודעים שהיה זה רק עניין של זמן עד שכמה איטלקים רעבים גילו כמה כיף לאכול אותן עם רוטב פסטו, נפוליטנה, פרימוורה וכל היתר.

s1

רוטב פסטה עם עגבניות טריות, פטריות ולמון גראס

שבועות בפתח. זה חג שאוכלים בו פחות בשר, אבל עדיין לא נותנים לפרות לנוח, ובמקום סטייקים קונים המון מוצרי חלב. את המרקם הקרמי שמעניקים מוצרי חלב לתבשילים שונים אין צורך להמיר בתחליפי סויה דמויי גבינה. מרכיבים על בסיס אגוזים למיניהם, במרקם של משחה או של נוזל, עושים את העבודה מצוין. כאן השתמשתי בחלב קוקוס כדי להקרים את הרוטב. רוטב קוקוס משתלב מעולה עם רסק עגבניות וגם כוסברה מתחברת אליהם נפלא. אבל הפעם דווקא בחרתי להשתמש בלמון גראס, שמוסיף רעננות מעודנת והוא נדוש קצת פחות מהעשבים שבהם משתמשים בדרך כלל לפסטה. תערובת העגבניות וחלב הקוקוס היא למעשה בסיס ואפשר לשחק עם הירקות והעשבים.

המצרכים ל-4 מנות
4 עגבניות מיובשות
1 כף שמן זית
½ סלסילה פטריות, פרוסות
6-5 עגבניות בשלות מאוד, חתוכות לקוביות קטנות
½ עד ⅔ כוס (לא פחית!) חלב קוקוס
כ-4 גבעולי למון גראס, מעוכים
מלח ופלפל
להגשה: אגוזי קשיו גרוסים

ההכנה
1. כשמרתיחים מים לפסטה, מכניסים לסיר את העגבניות המיובשות כדי שיתרככו. לפני הכנסת הפסטה למים מוציאים אותן וחותכים דק.
2. מחממים את השמן במחבת ומאדים קלות את הפטריות.
3. לאחר שהפטריות שינו את צבען, מוסיפים את העגבניות הטריות והמיובשות.
4. כשהתערובת רותחת, מוסיפים חלב קוקוס, למון גראס, מלח ופלפל. מביאים לרתיחה נוספת ומנמיכים את האש.
5. מבשלים עד שהרוטב מסמיך.
6. מרחיקים את עלי הלמון גראס, יוצקים את הרוטב מעל פסטה מבושלת ומפזרים למעלה אגוזי קשיו גרוסים.

הסולמות
הזנה: 8. עגבניות עשירות בליקופן שהופך זמין יותר לאחר הבישול. ליקופן הוא נוגד חמצון וחומר שפועל כמנטרל רעלים. הפטריות הן מקור מצוין למינרלים. מומלץ לאכול את הרוטב עם פסטה מחיטה מלאה וליהנות מתוספת סיבים. חלב קוקוס מכיל שומן רווי ולכן עדיף לא לצרוך ממנו בהגזמה ולהעדיף את המותגים נטולי הכימיקלים.
ידידותיות לסביבה: 7. למרבה הצער ברוב החנויות הפטריות מוצעות במארז פלסטיק, אבל יש מקומות שמוכרים בתפזורת, כך גם לגבי הפסטה. חלק קוקוס הוא לא מצרך ידידותי, אז כאמור – נא להתקמצן. העגבניות הן מקומיות, עונתיות ומקסימות באופן כללי (אלא אם אתם בקטע של מקרוביוטיקה, שם נמנעים מסולניים).
ידידותיות למשתמש: 10. לחתוך ולבחוש. אלה הן הפעולות העיקריות. זמן הבישול קצר והעבודה קלילה.
הדאווין: 8. רוטב פסטה מקורי תמיד שווה כמה נקודות, אבל הוא עדיין בסך הכול רוטב לפסטה.
זיל הזול: 9. עגבניות, פסטה, שמן זית ופטריות מתוצרת הארץ וכמות קטנה של חלב קוקוס מסתכמים למנה די זולה.

 

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-31 במאי, 2011

מודעות פרסומת
להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: