Skip to content

מחאת הטבעונים: מאפינס שזיפים טבעוניים

2 בדצמבר 2012

מדי פעם אני זוכה לנהמות וירטואליות מצד טוקבקיסטים שתמהים איך העזתי לכלול במתכון טבעוני מרכיבים כמו קמח לבן ואבקת אפייה. יש כאלה שמוחים גם על כך שההכנה כוללת חימום, קלייה או טיגון של המרכיבים.  טבעונות, בהגדרתה הפשוטה, היא תזונה שאינה כוללת מרכיבים מהחי. היום, עם המודעות לזכויות בעלי חיים ושמירה על הסביבה, הטבעונות התפשטה גם לעולם העיצוב והאופנה. טבעוני נחוש לא ילבש בגדים ונעליים שיש בהם עור, נוצות, צמר ומשי, ומן הסתם לא יכניס לסלון ביתו ספות עור, פסלי שנהב וראשי צבאים מפוחלצים. הטבעונאים (raw foodist) לא מסתפקים בהימנעות ממזון מהחי ונמנעים גם מאוכל שחומם ליותר מ-40 מעלות.

s

צמחונים, טבעונים וגם טבעונאים יכולים עדיין לאכול מנות לא בריאות במיוחד ואפילו ג'אנק פוד (אם כי זה סביר פחות במקרה של הטבעונאים). כעיקרון, טבעוני יכול לאכול כל יום צ'יפס עם קטשופ במקדונלד'ס, לגוון מדי פעם עם ביסלי גריל ולקנח בלחם לבן מרוח בשכבה עבה של שוקולד השחר, למצוץ קרטיב נוטף צבע מאכל וסוכר וללגום דיאט קולה כאילו אין מחר. הוא עדיין יהיה טבעוני.
בארצות הברית מוצע לקהל הטבעוני מגוון עצום של מזון מתועש שבדרך כלל מחקה את המנות הבשריות הדי ג'אנקיות שהאמריקאים אוהבים כל כך. תוכלו למצוא שם למשל נקניקיות טבעוניות ואפילו תרנגול הודו עם "עור" ו"עצם" לכבוד חג ההודיה, או שלל מנות סויה מכוסות ב"גבינה" טבעונית מותכת שנראית בריאה בערך כמו החטיפים שאפּוּ נהספימפטלון ממשפחת סימפסון מגיש בקוויק-אי-מארט שלו (הוא, אגב, צמחוני אדוק מטעמי דת). המוצרים האלה ממתינים לצרכנים במקררים או במקפיאים, מתועשים, מעובדים, מלאי קלוריות, ארוזים בפלסטיק וקרטון ובכל זאת טבעוניים למהדרין.

סביר להניח שרוב הטבעונים לא יבססו את התזונה שלהם על מנות בסגנון אוכל המזללות המהיר, מכיוון שבאופן טבעי הם מקדישים תשומת לב לבחירות התזונתיות המודעות מאוד שלהם. הבחירה לא לאכול מוצרים מהחי יכולה לנבוע מהרבה סיבות פרט לאורח חיים בריא. סיבה מצוינת לעזוב את התרנגולות, הפרות, הדגים והדבורים במנוחה היא כמובן צער בעלי חיים, אבל המניעים יכולים לכלול גם מודעות אקולוגית, דת, טעם, קשיי עיכול ובמקרים עגומים במיוחד אפילו הפרעות אכילה. בהתאם להעדפות האלה טבעונים מרכיבים את התפריט שלהם. הוא יכול להיות נא, אורגני ולהגיע ישר מהגינה או לבוא בשקית חונקת דולפינים מהסופר, מקושט בלוגו של קונצרן מזהם, אחרי שנמנם לא רחוק מהשניצלים הקפואים.

s1

מאפינס שזיפים אדומים

גם המאפים שנחשבים בריאים, הם בדרך כלל בריאים יחסית. הם לעולם לא יוכלו להתחרות בערימה של כוסמת מונבטת עם אזוקי וכוסברה אורגנית, ובכל זאת מומלץ להשתעשע איתם, במטבח ועל הלשון, כל עוד זה נעשה במידתיות. למאפינס השזיפים שמוגש כאן בחום יש הרבה מה להגיד בעניין.

מרכיבים
1 כף גדושה זרעי פשתן מושרים ללילה ב-⅓ כוס מים
4-3 שלושה שזיפים אדומים
2 כפות סוכר חום (לשזיפים)
1 כוס שיבולת שועל שלמה
⅔ כוס חלב אורז או נוזל צמחי אחר
1 כוס קמח מלא
1 כפית אבקת אפיה
1 כפית סודה לשתייה
קורט מלח
1/2 כוס סוכר חום (לבלילה)
חצי כוס שמן

לזיגוג (אם רוצים להשקיע עוד קצת):
הנוזל שניגר מהשזיפים
כ-¼ כוס חלב אורז (או חלב צמחי אחר)
1 כפית קורנפלור

ההכנה
1. חותכים את השזיפים לקוביות קטנות, מערבבים עם שתי כפות סוכר ומניחים במסננת מעל קערית לניקוז הנוזלים למשך שעה או יותר.
2. מערבבים בקערה את שיבולת השועל עם חלב האורז או נוזל אחר ומניחים בצד לריכוך.
3. אחרי שהשזיפים הגירו נוזלים ושיבולת השועל התרככה, מכינים את הבלילה: מערבבים היטב בקערה את החומרים היבשים – קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, וסוכר חום. מוסיפים את קוביות השזיפים ומערבבים עם החומרים היבשים. מוסיפים את שיבולת השועל המושרית יחד עם הנוזל, את זרעי הפשתן המושרים יחד עם הנוזל ואת השמן. מערבבים היטב בכף עץ.
4. מרפדים תבנית שקעים למאפינס בעטרות נייר או משתמשים בתבנית סיליקון. יוצקים את הבלילה ואופים בחום של 180 מעלות צלזיוס.
5. לזיגוג (לא הכרחי) משלימים עם חלב האורז את כמות נוזל השזיפים לחצי כוס ומערבבים. בכלי נפרד מניחים את הקורנפלור וממיסים אותו בעזרת חלק מנוזל השזיפים והחלב. בסיר קטן מחממים את הנוזל. כשהוא רותח, מוסיפים את הקורנפלור המומס ומערבבים בכף עץ. לאחר הרתיחה מנמיכים את האש ובוחשים עוד כמה שניות עד שמסמיך. יוצקים מעט על כל מאפין.

הסולמות
הזנה: 7. המאפינס עשירים בסיבים ובמינרלים שמספקים הדגנים המלאים והשזיפים והם הרבה יותר טובים מרוב המאפים הקנויים.
ידידותיות לסביבה: 9. את רוב המוצרים אפשר לקנות בתפזורת או באריזות מתכלות (מנייר). האפייה קצרה והשזיפים בשיא העונה.
ידידותיות למשתמש: 8. המתכון פשוט אבל צריך להיערך מראש עם ההשריות.
הדאווין: 8. תמיד יש משהו מרשים במאפה עסיסי ונימוח, בעיקר אם אפשר להצהיר שהוא בריא ונטול ביצים.
זיל הזול: 9. המוצרים זולים. בעונה שבה אין שזיפים אפשר להחליף אותם בפרי עונתי אחר.

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-10 באוגוסט, 2011

Advertisements
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: