Skip to content

פרי עץ הדעת: חטיפי מנגו קפואים

2 בדצמבר 2012

מנגו. בשביל אוהביו הישראלים מדובר בפרי קיץ עסיסי וטעים, במיוחד אם מישהו אחר קילף וחתך אותו בשבילנו. עבור ההודים, לעומת זאת, המנגו הוא קדוש כמעט.

s

הודו היא מולדתו של מנגו הבר, פרי קטן, סיבי ולא טעים במיוחד, שמוצאו במרגלות ההימלאיה וממנו התפתחו הזנים התרבותיים. עד היום ארץ המסאלה היא היצרנית העיקרית של מנגו בעולם, והמנגו הוא הפרי העיקרי שמגודל בה. הפרי הכתום-ירוק נפוץ מהודו לרחבי אסיה, בהמשך נדד לארצות ערב ולאפריקה ומאוחר יותר גם לחלקיה הטרופיים של יבשת אמריקה. בארצות השונות שבהן הוא גדל היום, המנגו לא נאכל רק כפרי מתוק. בהודו הוא מיובש, נטחן לאבקה ומשמש להכנת צ'אטני וגם עושים ממנו "פיקל" – כבושים חריפים שמצטרפים למנות מבושלות. במכסיקו אוכלים אותו במצבו הבוסרי כמתאבן עם לימון ומלח, מעיראק קיבלנו את העמבה.
עדיין אין מקום בעולם שבו המנגו אהוד כמו בהודו. מוצאים אותו לא רק בצלחת אלא גם בטקסי דת ובפולקלור ההינדואיסטי והבודהיסטי. אחד מסיפורי הבודהא המפורסמים קושר את המנגו לעשיית נסים.

אחד מתלמידיו של הבודהא חולל נס שזיכה אותו בקערת נדבות עשויה מזהב. הבודהא, שלא ראה זאת בעין יפה, אסר על תלמידיו לחולל נסים. כמה אנשים לא-בודהיסטים שמעו על האיסור וחשבו שכעת גם הבודהא עצמו לא יוכל עוד לעשות נסים ולכן זימנו אותו לתחרות. באותם ימים היה מקובל שמאמיני דתות שונות מופיעים בפני מלכים בתחרויות שבהן הפגינו יכולות על-טבעיות. אולם, האיסור חל על התלמידים בלבד והבודהא נענה לאתגר שבוצע תחת שיפוטו של פרסנאג'ית, מלך קוסאלה. התחרות התקיימה בסארסוואטי בירת קוסאלה.
הבודהא החליט לחולל את הנס שלו תחת עץ מנגו מחוץ לעיר. אולם, כאשר הוא ופמלייתו הגיעו למקום, הם גילו שכל עצי המנגו שם נגדעו. בהתקרבם לאתר התחרות, גנן ששמו גאנאדה קיבל את פניו של הבודהא בהגשת פרי מנגו. הבודהא אכל את הפרי וביקש מתלמידו אנאנדה לוודא שגאנאדה ישתול את גלעין המנגו. באופן פלאי הגלעין נבט וצמח מיד לעץ בוגר עמוס פירות.
בבוקר המחרת התרחש ליד העץ הנס הכפול של סארסוואטי. הבודהא התרומם לאוויר והוציא להבות אש מכתפיו ומים מכפות רגליו. לאחר מכן הוא פיצל את עצמו לגופים רבים וגרם לכך שמול כל אחד מהנוכחים עמדה דמות של הבודהא ושוחחה עמו באופן אישי. הנסים האלה הדהימו את הלא-בודהיסטים והביאו לניצחונו של הבודהא בתחרות. לפי כמה גרסאות, המפקפקים גם המירו את דתם והפכו לבודהיסטים.

מאז מטעי מנגו נחשבים בהודו למקום שמתחוללים בו נסים, וגם אם לא קורה בהם שום דבר על-טבעי, העץ הגדול והיפה, הפירות הטעימים והצל העשיר שהוא מספק הם פלא בזכות עצמם.

s2

ממתקי מנגו קפואים

ממתקי המנגו האלה ישאירו לכם בבית את טעמו של הפרי הנפלא גם אחרי שהעונה תיגמר. בתוספת של רוטב פרי אדמדם מתקבל קינוח צבעוני וטבעי, עלי הלואיזה מוסיפים גוון ירוק וארומה שמשתלבת מצוין עם טעם המנגו.

המרכיבים ל-12 יחידות
3 מנגו גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות
½ כוס חלב קוקוס (מוצר ללא תוספים אפשר למצוא בבתי טבע)
לרוטב:
2 שזיפים סגולים (או כמות זהה אפרסק, נקטרינה, מלון), בשלים מאוד, חתוכים לקוביות
2 כפיות סירופ רימונים או סירופ פירות יער טבעי
להגשה: עלי לואיזה

ההכנה
1. המנגו – טוחנים בבלנדר מנגו וחלב קוקוס. יוצקים את התערובת לתבנית שקעים, כוסיות אספרסו או לעטרות מסיליקון, ומקפיאים.
2. הרוטב – טוחנים יחד את הפרי והסירופ.
3. להגשה – משחררים את ממתקי המנגו הקפואים מהכלי, מניחים בכלי הגשה ומקשטים ברוטב האדום ובעלי לואיזה.

הסולמות
הזנה: 9. מנגו עשיר בוויטמינים C, A ובוויטמינים מקבוצה B, יש בו ברזל, אשלגן וסידן בשפע וכמובן, הרבה סיבים. במנגו אין חלבון, אך יש בו חומרים שמסייעים בפירוק חלבונים ולכן הוא טוב לעיכול. המנה עשויה מכמעט 100% פרי, אבל הטחינה גורמת לאיבוד חלק מהוויטמינים.
ידידותיות לסביבה: 9. חלב הקוקוס המיובא והארוז מוריד מהניקוד, אבל משתמשים בערך ברבע פחית. כל יתר המרכיבים עונתיים ומקומיים.
ידידותיות למשתמש: 10. כל מה שצריך לעשות זה לטחון ולמזוג.
הדאווין: 9. לא בגלל שזאת יצירה מסובכת, אלא בגלל שהמנה פשוט יפה.
זיל הזול: 8. יש פערים עצומים במחירי המנגו בין ירקנים, שווקים ורשתות שיווק, אבל עדיין מדובר במוצר זול יחסית כשהוא בעונה.

 

פורסם לראשונה באתר "מעריב ב-5 בספטמבר, 2011

מודעות פרסומת
2 תגובות
  1. נתנאל permalink

    אכן, אין על מנגו! לי יש עץ מנגו בחצר, פשוט נפלא לאכול פירות גדולים ועסיסיים.

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: