Skip to content

שוקדת על השקדים: מתכון לממרח שקדים וזיתים

2 בדצמבר 2012

אני מתה של שקדים. יש בהם כל מה שאפשר לבקש מאגוז: הם טעימים, הם מקומיים, הם מזינים מאוד ועשירים בחלבון ולכן מצוינים לטבעונים ולצמחונים, אפשר לאכול אותם כמו שהם, להכין מאכלים שמבוססים עליהם או פשוט להעשיר איתם מנות מלוחות או מתוקות. כשהשקדיות פורחות, רק פריחת הדובדבן יכולה – אולי – להתחרות ביופי הוורוד-לבן העדין שלהן. הדמיון לדובדבן אינו מקרי, שני העצים האהובים מאוד בתרבויות השונות שייכים למשפחת הוורדניים המפוארת שמנעימה לנו את הבטן עם פירות כמו שזיפים ואגסים ואת העין עם ורדים.

s

השקדים לא נכנסו למועדון המכובד של שבעת המינים, אבל בהחלט היו יכולים להשתלב בו בכבוד. למרות המראה העדין שלהם, העצים אינם מפונקים, גדלים גם בקרקעות שגידולים אחרים היו מסרבים להן וצורכים מעט מים. לכן כבר אלפי שנים מגדלים שקדים במזרח התיכון. השקד נזכר בתנ"ך כמה פעמים ועדות למעמדו הבכיר אפשר למצוא בבראשית מ"ג, כאשר יעקב שולח את בניו למצרים עם מנחה ל"איש" (האיש הוא האח האובד יוסף, אבל יעקב מרובה הבנים לא יודע זאת בשלב זה). יעקב רוצה מאוד שהמנחה תמצא חן בעיני איש המסתורין ומנחה את בניו-שליחיו להכין עבור האיש מנחה, שיח"צנים בני זמננו היו מגדירים, כדרכם, "מפנקת".
וזה מה שכוללת חבילת השי שיורדת למצרים: "מְעַט צֳרִי, וּמְעַט דְּבַשׁ, נְכֹאת וָלֹט, בָּטְנִים וּשְׁקֵדִים." הצרי והלוט הם כנראה חומרים צמחיים ששימשו לרפואה, נכאות זה כנראה דונג דבורים, דבש הוא דבש, שקדים הם שקדים והבוטנים אינם כמובן הבוטנים שאנחנו מפצחים היום והגיעו לכאן שנים רבות מאוחר יותר, אלא פרי אלת הבוטנה, כלומר פיסטוק. נראה שכבר אז אהבו כאן לפצח גם בלי משחקי כדורגל בטלוויזיה, אבל אולי אחרי ארוחה טובה של ערב שבת, כשמתיישבים להחליף קצת רכילות ופוליטיקה שבטית, ולשקדים היה מקום חשוב בקערת הפיצוחים של אבותינו.

s1

השקד קיבל את שמו בזכות שקדנותו – כשהעונה הקרה נגמרת ויתר העצים מתקשים עדיין לוותר על שנת החורף שלהם, השקד השקדן מתעורר ראשון ומקסים את כל מי שנמצא בסביבה עם הפריחה הנהדרת שלו. זה מה שקרה לפחות עד שהאקלים התחיל להשתגע. זו הסיבה שהשקד או השקדייה הוא ה-עץ של ט"ו בשבט ובאופן כללי סימן להתעוררות ולאביב. כשלאה גולדברג כתבה שבארץ אהבתה השקד פורח, היא תיארה ארץ מתעוררת שממתינה ומתכוננת לקראת הגעתם של אורחים חדשים.
למרות החריצות והפריחה המוקדמת, השקד לוקח את הזמן מהפריחה ועד ההבשלה – עוברת חצי שנה עד שהשקדים מוכנים למאכל. מזל שבאמצע אפשר ליהנות ממצב הביניים, השקדים הירוקים, שקולינרית מתפקדים כירק ולא כפרי או אגוז.

היום אפשר ליהנות מהשקדים במגוון צורות, רובן שומרות על כבודו של השקד ועל טעמיו: הטבעית והטובה מכולן, חלב שקדים, ממרח שקדים, שקדים ירוקים כבושים או טריים, שקדים במים (מעדן רחוב שהולך ונעלם למרבה הצער), שקדים מולבנים, קמח שקדים ושקדים מלוחים שמוגשים עם הקליפה החיצונית הקשה או בלעדיה. לצרכנים כבדים של שקדים מומלץ לשקול להסיר את הקליפה הפנימית הדקה, מפני שהיא מכילה כמות קטנה של ציאניד ואכילה מרובה שלה יכולה להזיק.

s2

ממרח שקדים וזיתים

במתכון הפשוט שהכנתי הפעם השתמשתי בשקדים מולבנים, אבל אפשר להשתמש גם בשקדים טבעיים ולהסיר מהם את הקליפה הדקה אחרי ההשריה. המתכון הוא בסיס לשינויים ואפשר להוסיף לממרח עגבניות מיובשות (שהושרו מראש במים חמים) או עגבניות לחות, עשבי תיבול, תבלינים וכדומה. את השקדים אפשר להחליף באגוזי מקדמיה או קשיו.

מצרכים
1 כוס שקדים מולבנים (או טבעיים, ראו הוראות הכנה)
6-5 כפות שמן זית
12-10 זיתים, עדיף מאחד הסוגים הבשרניים והרכים (תלוי בגודל הזית ובטעם האישי)

ההכנה
1. משרים למשך הלילה את השקדים במים. אם משתמשים בשקדים טבעיים, מסירים את הקליפה לאחר ההשריה. מסננים.
2. מגלענים את הזיתים ומכניסים למיכל הבלנדר או מעבד המזון יחד עם השקדים ושמן הזית. טוחנים לקבלת ממרח במרקם משחה.
הצעת אכילה – למרוח על טוסט של לחם כהה, להוסיף חתיכת ירק טרי למעלה ומלפפון חמוץ בצד ולהגיד תודה לטבע.

הסולמות
הזנה: 10. השקדים, כאמור, הם יהלום תזונתי. הם עשירים בחלבון, סיבים, מינרלים, ויטמין E, נוגדי חמצון ומכילים חומצת שומן חד בלתי רוויה. יחד עם שמן הזית והזיתים הם נחשבים לשומנים טובים. הממרח עתיר קלוריות כמובן, ולכן מי שחושש מהשמנה צריך להכליל אותו בקטגוריה של גבינות השמנת, החמאה וחמאת הבוטנים אבל לזכור שיש לו הרבה יותר מה להציע.
ידידותיות לסביבה: 9. את כל המצרכים אפשר לקנות מתוצרת מקומית, בתפזורת או באריזות שאינן עשויות מפלסטיק. צריכת האנרגיה קטנה.
ידידותיות למשתמש: 9. החיסרון היחידי מבחינת קלות ההכנה הוא שצריך לזכור להשרות את השקדים, אבל אם אתם בשלנים שגם ככה מקיימים שגרת השריה והנבטה, זה קטן עליכם.
הדאווין: 7. ובכן, הממרח לא התברך במראה אטרקטיבי במיוחדלמרבה המבוכה הוא דומה במבט ראשון לסלט כבד, אבל הטעם מפצה.
זיל הזול: 7. שקדים לא שייכים לרשימת המצרכים הזולים, אבל עדיין הממרח הזה יוצא זול יותר ממרחים שמנמנים אחרים המבוססים על מוצרים מהחי.

 

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-4 במאי, 2011

מודעות פרסומת
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: