Skip to content

העולם הערב: ארוחת ערב ישראלית, הגרסה הטבעונית

7 בדצמבר 2012

מהי ארוחת ערב ישראלית? ארוחה פשוטה, פועלית, שמכינים תוך כמה דקות על המשטח בין הכיור לכירה, כזאת שלרוב אינה כוללת מנות מבושלות, אולי רק שאריות מהצהריים, היא זיכרון ילדות של רבים מאתנו. ארוחת הערב הישראלית מעולם לא דמתה למקבילתה האמריקאית, זו שראינו בסרטים, עם האב שיושב בראש השולחן, תפילת הודיה קצרה שמדוקלמת בצוותא על ידי בני משפחה מנומסים ולבושים היטב.

s

אם אני משייטת בזיכרונותיי אחורה אל הילדות הפרטית שלי, אז בארוחת הערב של ימי החול ניצבה קערת זכוכית ירוקה גדולה במרכז השולחן ובתוכה סלט ירקות מעגבנייה, מלפפון, בצל, לפעמים גם גזר וצנון מגוררים. בארוחת הערב שלנו היו גם לחם אחיד שספג את המיץ הוורדרד של הסלט, גבינה לבנה וביצה מקושקשת, שהאחים שלי אהבו לערבב יחד ואבא שלי היה אומר שהתערובת נראית כמו בלילת המזון של הפרות. האוויר בחוץ התמלא בריח החביתות של השכנים, בעיקר מהבתים שבהם אהבו אותן עם בצל מטוגן.
היום קערת הזכוכית הירוקה גרה בארון המטבח שלי ולא אצל אמא שלי ומשמשת אותי להכנת בצקים, אין לי במקרר גבינה לבנה וביצים ואני מנחשת שרק בחלק קטן מהבתים בישראל יושבים כולם יחד, באותה השעה, סביב אותו שולחן, ואוכלים ארוחת ערב. ועדיין אנחנו רוצים מארוחת הערב שלנו את אותם הדברים, כמו פעם: משהו חלבוני, מטוגן וחמים, ממרח טעים לכסות בו את הלחם וסלט מרענן, בעיקר בקיץ כשהעגבניות והמלפפונים טעימים כל כך.

אפשר לעשות את כל זה גם בגרסה טבעונית, בלי הרבה מאמצים. כאן מוצעת גרסה לארוחת ערב ישראלית עם כמה טוויסטים קטנים. כל המנות פשוטות מאוד ועשויות ממעט מצרכים. המוצר היחידי שלא מצוי ברוב הבתים הוא קמח חומוס, שאותו אפשר להשיג בבתי טבע ובחנויות תבלינים.

s1

חביתיות חומוס בטבעות פלפלים

קמח חומוס משמש כתחליף ביצה מצוין במתכונים מלוחים. הוא מייצב בלילות, מדביק קציצות ופשטידות, מכיל חלבון ונוח לתפעול. המגבלה היחידה היא שיש לו טעם חומוס דומיננטי שלא מתאים לכל מנה. כאן הכנתי ממנו חביתיות, שליצירת הצורה שלהן השתמשתי בטבעות פלפלים במקום ברינג. הפטנט מוסיף צבע וטעם למנה. מומלץ לשחק ולהמציא גרסאות משלכם (ראו גיוונים).

המרכיבים ל-10-8 יחידות
2 פלפלים
1 כוס קמח חומוס
כ-⅔ כוס מים
מלח
כורכום (בשביל הצבע)
מעט שמן זית לטיגון

ההכנה
1. פורסים את הפלפלים לטבעות בעובי של כ-½ ס"מ עד 1 ס"מ ומנקים אותן מהצלעות הלבנות ומהזרעים. משתמשים רק בטבעות הגדולות מספיק (את הקטנות שומרים לשימושים אחרים).
2. מוסיפים בהדרגה ותוך כדי טריפה את המים לקמח החומוס עד שמתקבלת בלילה נוזלית אך לא דלילה מדי. מתבלים.
3. מחממים מעט שמן זית במחבת, מניחים בה את טבעות הפלפל ויוצקים לתוכן את הבלילה. מטגנים משני הצדדים עד להזהבה.
גיוונים: אפשר להוסיף לבלילה עשבי תיבול קצוצים, להחליף את המים ברסק מעגבניות טריות, לשחק עם התבלינים ולהוסיף מעט ירקות מגוררים או קצוצים דק (למשל את שאריות הפלפל).

s2

סלט חצילים לעצלנים

סלט חצילים על האש הוא מנה נפלאה ואהובה מאוד במטבח הישראלי, אבל לא תמיד יש זמן וחשק להתעסק עם קליית החצילים. המנה הזאת מיועדת למי שרוצה להכין סלט חצילים טעים ומהיר בלי ללכלך את הכירה או התנור וללא עשן בבית. אני השארתי את הקליפה של החציל, אבל מי שנרתע מהגוון הכהה של הממרח יכול לקלף את החציל לפני הבישול.

המרכיבים
1 חציל
3-2 עגבניות מיובשות
½ כוס מים
קמצוץ מלח
1 שן שום (אפשר יותר, לפי הטעם)
1 כף טחינה
1 כף שמן זית (אפשר יותר, לפי הטעם)
פלפל שחור

ההכנה
1. חותכים את החציל לקוביות גדולות. מניחים בסיר עם העגבניות, המים וקמצוץ מלח. מרתיחים, מכסים ומבשלים כ-¼ שעה עד שהחצילים רכים מאוד. מניחים להצטנן מעט.
2. מוסיפים לסיר שמן זית, שום וטחינה וטוחנים בבלנדר מוט או מעבירים לבלנדר רגיל. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
גיוונים: לטעם קצת שונה אפשר להמיר את הטחינה בחמאת שקדים וניתן להוסיף לסיר גם חתיכת זנגביל (ג'ינג'ר).

s3

סלט מלפפונים זריז

בעונה הזאת יש אצל הירקנים מלפפונים יפים וטעימים שקשה להחליט מה יותר כיף להכין מהם – סלט טרי או כבושים. אני ממליצה לא להתלבט ולהכין גם וגם. המתכון כאן הוא על טהרת המלפפונים.

המרכיבים
מלפפונים דקים, כהים ומוצקים
שמן זית
שומשום קלוי
קצח
מלח גס

ההכנה
1. חותכים את המלפפונים לחצאים ואז חותכים כל מחצית לאורכה ל-4 מקלות. מזליפים שמן זית.
2. מעבירים את המלפפונים לצלחת הגשה וזורים עליהם שומשום קלוי, קצל ומעט מלח גס.

הסולמות
הזנה: 10. אם תוסיפו פרוסת לחם, תקבלו ארוחה שיש בה כל מה שצריך – פחמימות, חלבונים, ירקות חיים וירקות מבושלים. אם במקום לחם תאכלו פריכית אורז, אז זו תהייה ארוחה ידידותית לנמנעים מגלוטן.
ידידותיות לסביבה: 9. פרט לקמח החומוס, אפשר לקנות את כל המרכיבים בתפזורת ורובם מתוצרת ישראל. כתמיד, לא נוצלו כאן בעלי חיים.
ידידותיות למשתמש: 10. כל אחד מהמתכונים מצריך דקות ספורות של עבודה. את ממרח החצילים אפשר להכין מראש.
הדאווין: 9. לא בגלל שיש כאן תחכום, אלא בגלל חביתיות החומוס המשעשעות.
זיל הזול: 10. המרכיב היקר היחידי הוא קמח החומוס, אבל הוא עדיין משתלם יותר מקניית ביצים לכמות זהה של חביתות.

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-5 ביוני, 2012

Advertisements
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: