Skip to content

תפסו שמש: מכינים צ'יפס ירקות באוטו

7 בדצמבר 2012

אחרי היכרות קצת יותר קרובה עם עולמם הרענן של הטבעונאים (raw foodists), רציתי גם אני להכין בטור הזה משהו טבעונאי. רק מה, השילוב של "להכין" ו"טבעונאי" הוא אוקסימורוני במקצת. הטבעונאים האדוקים אוכלים את הפירות והירקות שלהם כמו שהם, מקסימום מסירים את הקליפה ומרחיקים את הגרעינים. אז חוץ מסלט אין הרבה מה להכין.

s

אז זהו, שלא בדיוק. מנבירה מתמשכת בבלוגים של בשלנים למדתי שאפשר למתוח את גבולות הז'אנר, לשחק באוכל ועדיין להישאר בצד הטבעונאי, כל עוד לא קרבתי את האוכל שלי ללהבות הגז או ללוע התנור. עם החום שמשתולל בחוץ באמת מפתה לוותר על האמצעים האלה, שרק מאתגרים יותר את המזגן שגם ככה מתאמץ מאוד לקרר את הבית. מצד שני, אם השמש שמעבר לדלת כל כך אפקטיבית, למה לא לעשות איתה משהו?
כבר הרבה זמן רציתי לייבש בעצמי ירקות ופירות, אבל עד השבוע זה לא קרה פשוט בגלל שחשבתי שאין לי אביזרים מתאימים שמאפשרים לחשוף את האוכל לקרניים החמות, אבל לא לחרקים או לשפמים הסקרניים של חתולי החצר והבית, וכל זה בלי לצבור יחד עם החום את הלחות הקיצית.

לקח קצת זמן עד שנזכרתי בכתבה מלפני שלוש שנים עם הנחיות לאפיית עוגיות בתוך המכונית. מכונית! היא עומדת בשמש ומתלהטת מבפנים, חסומה בפני חרקים, ציפורים, חתולים וחיות אחרות, מגנה מרטיבות. מה עוד אפשר לבקש? אז ביום ללא נסיעות הפכתי את הפונטו המאובקת (רק מבחוץ) שלי לתנור שמש שהתגלה כאפקטיבי למדי, בעיקר לאור העובדה שאין לי תנור ייבוש מיוחד כמו שיש לחלק מהטבעונאים.

s1מתחילים בניקוז נוזלים

צ'יפס שמש מירקות צבעוניים

את שיטת הייבוש הפשוטה הזאת אפשר ליישם על רוב הירקות. צריך רק סבלנות ולדאוג שהמכונית תעמוד במקום שבו לא ייפול עליה צל בזמן שהירקות נחים בתוכה. כל מה שצריך זה מסננת, תבנית, אמצעי חיתוך, ירקות שאותם מכינים לפי הרשימה שלהלן, שמץ זית ומלח גס.
תפוח אדמה, גזר, סלק, שורש פטרוזיליה, קולרבי, בטטה – מקלפים ו"מגלחים" מהם רצועות בעזרת קולפן ירקות.
קישוא (רצוי מהסוג המכונה זוקיני ורצוי קטן) – מגלחים רצועות בעזרת קולפן, אבל משאירים את הקליפה
פטריות – פורסים. אם הן ממש קטנות משאירים כמו שהן.
פלפלים מסוגים שונים – מנקים מהגרעינים ומהצלעות הלבנות וחותכים לרצועות.
עגבניות תמר – מרוקנים מהמיץ ומהגרעינים וחותכים לרצועות.
כרובית – מפרידים לפרחים קטנים.
אפשר גם לפרוס את הירקות בעזרת סכין חדה לפרוסות דקות מאוד או להשתמש במנדולינה.
למה אין פה בצל, כרישה וכדומה? כי אתם אמורים גם לנסוע במכונית הזאת. אם הריח לא מפריע לכם, אז קדימה.

s2הירקות על התבנית לפני הכניסה למכונית

מניחים את הירקות במסננת של פסטה, מפזרים מעט מלח גס ומשהים כשעה להגרת הנוזלים.
מעבירים את הירקות לכלי עם מעט שמן זית ומשקשקים, כך שהירקות יהיו מצופים, אך לא מוצפים, בשמן.
מפזרים את הירקות על תבנית ומניחים אותה על הדש בורד בשעות החמות של היום. את העגבניות חשוב להניח כשהצד של הקליפה פונה מטה.
כעבור כארבע שעות הירקות יהיו יבשים ופריכים.

s3הירקות אחרי השהייה במכונית

ובכל זאת מתכון – סלט נבטי חמנייה עם צ'יפס שמש

המרכיבים
3 כוסות דחוסות נבטי חמניה
2-1 כפיות שמן זית
1 כפית חומץ בלסמי
2-1 כפיות מיץ לימון
1 כפית שטוחה סילאן טהור
מלח ופלפל
2 כפוץ אגוזי מלך טבעיים גרוסים דק
צ'יפס שמש מ-2 גזרים, 2 קישואים כהים, עגבניית תמר ופלפל, או כל שילוב שמתאים לכם

ההכנה
1. מניחים בקערה נבטי חמנייה, שמן זית, חומץ בלסמי, מיץ לימון, סילאן, מלח ופלפל ומערבבים. אין צורך להכין כמות גדולה של רוטב במיכל נפרד ולשפוך, כי רצוי שהסלט לא יהיה רטוב מדי.
2. מוסיפים את אגוזי המלך הגרוסים. מוסיפים אותם אחרי התיבול כדי שיידבקו לנבטים. בודקים תיבול.
3. לפני ההגשה מוסיפים צ'יפס שמש.

הסולמות
הזנה: 8. הירקות מאבדים חלק מהערכים שלהם אבל לא את כולם ואין כאן התערבות של כימיקלים מזיקים.
ידידותיות לסביבה: 10. היש דרך אקולוגית יותר להכין ארוחה (בתנאי שיש לכם מכונית, שזה נושא לדיון אחר).
ידידותיות למשתמש: 8. ירדו שתי נקודות בגלל הסבלנות הרבה שנדרשת כאן.
הדאווין: 10. כי רוב החברים שלכם עדיין לא עשו את זה.
זיל הזול: 10. אפילו חשמל חסכנו.

פורסם לראשונה באתר "מעריב" ב-3 ביולי, 2012

מודעות פרסומת
להגיב

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: