Skip to content

(סלט) ירושלים על ראש שמחתי

6 באוגוסט 2013

כמו הרבה דברים אחרים שקורים בזמן האחרון, גם הסלט הזה התחיל בפייסבוק. הדף הקולינרי Palestine Food أكل فلسطيني מעיר בי זיכרונות ומעורר ערגונות לאוכל שכבר לא נח על שולחני. אחת הסיבות לכך היא שאני כבר מזמן לא אוכלת בשר וחיות אחרות והשנייה – שכמעט לא נשאר אף אחד מהבשלנים המיתולוגיים של המשפחה. אבל למטבח הפלסטינאי והערבי הים-תיכוני בכלל יש הרבה מה להציע גם למי שחס על החי והוא תמיד מספק לי מנות של השראה. סלט ירושלים הוא דוגמה מצוינת.

בעצם זה סלט ערבי מהסוג המוכר והאהוב, קצוץ דק ומורכב מהירקות הבסיסיים ביותר – מלפפון, עגבניה, בצל ופטרוזיליה –  שמוסיפים לו טחינה גולמית. בטח שזה פשוט, אבל יש דרך לעשות את זה וגם כמה טוויסטים ממש קטנים ואולי איזה טיפ או שניים.

book-s

אמרתי קודם שהסלט התחיל בפייסבוק. זה לא נכון. בשבילי הוא התחיל מוקדם הרבה יותר, כשהייתי בכיתה י' או י"א. בעלה של סבתי נפטר והשאיר אחריו, כנראה לפני שהספיק לפותחו, את הספר רומן רוסי של מאיר שלו. כמו גיבור הספר יעקב מירקין, גם סבא צבי הקיבוצניק מגדאנסק, היה נוטע שהתהלך על רגלי כלונסאות חיוורות ודקות וגידל אגסים ואפרסמונים במטעי הקולקטיב. בין דפי הספר שנותר על מדף דירתו הקיבוצית הצנועה של הסב, מאיר שלו טמן מתכון להכנת סלט ירקות פשוט, הסלט של הבית. אפרים, בנו הפצוע של יעקב, היה מומחה בהכנתו וזיכרון מטושטש של תיאורי המטעם הבסיסי והטוב מנחה אותי עד היום כשאני מכינה סלט בעצמי.

salad-s

כדי להכין סלט ירושלים מתחילים קודם כל בירקות קצוצים דק. בצל ועגבניה, מלח, פלפל, מלפפון, שמן זית, מיץ לימון. אני מוסיפה גם מלפפונים חמוצים מתוצרת בית ובמקום פטרוזיליה מרוססת מדי השתמשתי בריג'לה, רגלת הגינה. זהו עשב נפוץ (לאחרונה גם בקערות סלט במסעדות עדכניות) שמוצאים בקלות בגינות מושקות והוא מקור צמחי לאומגה 3.

juice-s

tahi-s

אם מכינים את הסלט לפי ההוראות של אפרים מירקין, מצטברת בתחתית הכלי שלולית נאה של עסיס עגבניות. פטנט למכיני סלט ירושלים: מטים את צלחת הסלט כך שהשלולית תיחשף ולתוכה מוזגים את הטחינה הגולמית. ככה היא תתערבב בצורה חלקה ואחידה יותר בסלט. מטפטפים עליה גם כמה טיפות מיץ לימון, אם יש לכם לימון בקיץ. משהו על לימון: לפעמים אצל הירקן אני נזכרת כמה הטבע נחמד אלינו. הוא נותן לנו מלונים ואבטיחים מרווים בקיץ ועגבניות ומלפפונים להכין מהם סלטים מקררים בעונה החמה. בחורף הוא שולח ירקות שורש לקדרות מחממות ופירות הדר למנוזלים. אבל הלימון קצת חסר לי בין יוני לספטמבר. או שלא. עגבניות שטח עסיסיות (לא תמר) מספקות את המיץ החמצמץ שסלטים מבקשים. פשוט תוסיפו אותן. גם לסתם טחינה שעושים כדי לנגב.

jerusalem-s

לא התרגשתי מתחקיר הטחינה המתלהם של רפי גינת. האמת שבכלל לא צפיתי בו. רק אל תשכחו שוויטמין C שיש בלימון – אבל גם בעגבניה – עוזר לספוג את הברזל שיש או אין בטחינה שלכם.

romanבתי הפעוטה מסרבת לאכול סלט, אבל כשהייתה קצת יותר תינוקת, היא אהבה לאכול ניירות והספר הראשון שבלעה בשקיקה היה רומן רוסי. ככה הוא נראה אחרי. אולי גם זאת דרך לאכול סלט.

מודעות פרסומת
2 תגובות
  1. נראה נהדר :) חוץ מהלימון, שאני לא אוהבת, וחוץ מהספר האכול. נראה לך שהיה לה טעים?

    • אז כמו שאת רואה, לימון אינו הכרחי. וכן, אני חושבת שהיה לה טעים. נראה לי שאם לא הייתי עוצרת אותה היא הייתה אוכלת עוד כמה פרקים

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: