Skip to content

לחם פועלים

7 בינואר 2014

פוסט-מתכון שמוקדש לחובבי פחמימות שאינם נמנעים מגלוטן ורוצים לחם בריא טוב

שבת 1כי פשוט זה פשוט טוב

לפני שאגיע לעובי הכיכר: התלבטתי אם לקרוא לו לחם פועלים או לחם פועלות. תהיתי איזו מהאפשרויות תגרום לי להיראות יותר/פחות שוביניסטית/פמיניסטית. נזכרתי שפעם, כשכתבתי ב-nrg, טוקבקיסטית שזועקת "שוביניזם!" במקומות הלא נכונים כעסה כי כתבתי משהו על מתכון קניידעלך שאם מעבירה לבתה. אני עצמי מתכוונת בהחלט להיות אם שמעבירה מתכונים לבתה, אבל בחרתי לפוסט הזה כותרת בצורה הזכרית, כדי שלא אואשם בייחוס אפייה אך ורק למין הנשי.

DSCF3079גם אחרי מאות כיכרות מתוצרת עצמית, לחם שיוצא מהתנור מרגש תמיד

ואחרי החפירונת הזאת, אפשר להתפנות לעיקר. ללחם. קראתי לו לחם פועלים בגלל שהוא מתאים בול לאורח החיים של האדם העובד: קמים בבוקר, מכינים תוך חמש דקות את הבצק (בהתחייבות), מניחים להתפחה, חוזרים הביתה בערב ומשגרים אל התנור ללא לישה ו-הופלה – יש כיכר טרייה לכריכים למחר, לארוחת הבוקר הבאה או לארוחת ערב מאוחרת. ללחם יש מרקם נהדר עם בועות גדולות שמזמנות טבילה בשמן זית, מיץ של סלט, מרק וכו'. המתכון מוגש להלן בכמה גרסאות.

המתכון המקורי
המקור: מדור האוכל של הניו-יורק טיימס. התאהבתי בו בגלל הפשטות הקיצונית ומיעוט המצרכים.
צריך:
3 כוסות קמח לבן
¼ כפית שמרים יבשים
¼ כפית מלח
½1 כוסות מים

ההכנה:
מניחים את כל המרכיבים בקערה, מערבבים כמה שניות בעזרת כף עץ.
מכסים את הקערה במגבת לחה ומניחים ל-12 שעות.
מחממים תנור ל-190 מעלות ובינתיים מעבירים את הבצק לתבנית מתכת מוברשת בשמן. אופים כ-50 דקות.

אגוזיםלחם פועלים עם אגוזים

מתכון קצת יותר בריא
כאן מערבבים קמח לבן עם מלא ומוסיפים קישוט למעלה. מומלץ להשתמש במלח גס כי בו אין כימיקלים.
צריך:
½1 כוסות קמח לחם או קמח לבן רגיל
½1 כוסות קמח חיטה מלאה
¼ כפית שמרים יבשים
¼ כפית מלח
½1 כוסות מים

ההכנה:
מניחים את כל המרכיבים בקערה, מערבבים כמה שניות בעזרת כף עץ.
מכסים את הקערה במגבת לחה ומניחים ל-12 שעות.
מחממים תנור ל-190 מעלות ובינתיים מעבירים את הבצק לתבנית מתכת מוברשת בשמן זית ומפזרים למעלה מלח גס / קצח / שומשום / זרעי פשתן. אופים כ-50 דקות. כמה דקות לאחר האפייה מעבירים את הכיכר לצינון על הרשת של התנור.

המתכון החביב עלי
כדי לקבל קצת יותר לחם, אני משתמשת בספלים במקום בכוסות ובהתאם גדלתי מרבע כפית שמרים/מלח לשליש כפית. חוץ מזה אני מוסיפה לבצק שמן זית וציפוי שמוסיף עוד ממד של טעם וצבע.
צריך:
½1 כוסות קמח חיטה מלאה
1 כוס קמח כוסמין
½ כוס קמח שיבולת שועל (אני טוחנת במטחנת קפה שיבולת שועל מלאה שלמה)
⅓ כפית שמרים יבשים
⅓ כפית מלח (או טיפונת יותר אם זה מלח גס)
3 כפות שמן זית משובח
2 כפות אגוזים טחונים
½1 כוסות מים
לציפוי: כף שמן זית + כפית סילאן וגרעיני שיבולת שועל / שומשום / קצח / פשתן שלמים

ההכנה:
מניחים בקערה קמחים, שמרים ומלח ומערבבים.
מוסיפים אגוזים טחונים, שמן זית ומים ומערבבים כמה שניות בעזרת כף עץ לקבלת בצק אחיד.
מכסים את הקערה במגבת לחה ומניחים ל-12 שעות.
מחממים תנור ל-190 מעלות ובינתיים מעבירים את הבצק לתבנית מתכת מוברשת בשמן זית.
מברישים את הבצק מלמעלה בתערובת השמן והסילאן ומפזרים מלח גס / קצח / שומשום / זרעי פשתן
אופים כ-50 דקות ב-190 מעלות. כמה דקות לאחר האפייה מעבירים את הכיכר לצינון על הרשת של התנור.

DSCF3275מכסים אותו בתוספות שאוהבים, ואפשר גם מבפנים

לחובבי האלתורים
אפשר להשתמש בכל תערובת קמחים של כוסמין, חיטה, חיטה מלאה, שיבולת שועל ושיפון. אבל לא כדאי להשתמש ביותר מחצי ספל/כוס שיפון או ביותר מספל/כוס שיבולת שועל. ייתכן שתצטרכו קצת פחות או קצת יותר מים בהתאם לכושר הספיגה.
אפשר להוסיף לבצק תוספות יבשות כמו עשבי תיבול, תבלינים, צימוקים, אגוזים שלמים או קצוצים, זרעים שונים וכדומה.
אל תוסיפו סוכר – זה משגע את הלחם.
אל תתפתו להגדיל את כמות השמרים, כי הכיכר תצא משליטה.
בקיץ כדאי לשים את קערת הבצק במקום קריר.

DSCF3100הלחם הזה בפטיסטי

עוד כמה מילים כדי לשכנע אתכם לאפות בעצמכם: לחם אמור להיות מורכב מקמח, מים, שמרים או שאור ואולי שומן כלשהו. בלחמים התעשייתיים יש הרבה דברים אחרים שהם לא תוספות בריאות: שומן שלפעמים הוא מרגרינה, "משפרי אפייה" (כימיקלים שמחזקים את פעולת השמרים כי במפעל אין זמן), חומרים משמרים, חומרים מתחלבים, מלח בכמויות לא ידועות, ועוד משהו, שרוב האנשים לא אוכלים, אבל הוא לא פחות בעייתי – השקית. הרבה פעמים עובדים עלינו בעיניים עם תוספות סקסיות מלמעלה כמו קומץ גרעיני פשתן או שיבולת שועל שאין להם שום משמעות תזונתית, או בצבע כהה שמושג על ידי שימוש בקרמל ונועד לגרום לנו לחשוב שהלחם מ-100% קמח מלא. קראו תוויות, שימו לב למחיר ותחליטו מה שווה יותר.

מודעות פרסומת
11 תגובות
  1. נראה נפלא ובאמת קל. ובכל זאת –
    שלוש שאלות של הדיוט[ית] (-:
    האם ניתן להקפיא לחם כזה?
    האם ניתן להשתמש גם בשמרים טריים, ואם כן איזו כמות?
    ו- לכסות במגבת לחה ל-12 שעות – אבל המגבת תתייבש מן הסתם הרבה קודם. ??
    תודה (-:

    • תודה על השאלות, נינה.
      הקפאה – אפשר. צריך רק לזכור שהלחם מתפורר קצת יותר מאשר לחם רגיל (בעיקר ככל שיש בו פחות קמח חיטה בכלל וקמח חיטה לבן בפרט) ואחרי ההפשרה הוא יתפורר עוד יותר.
      אני מניחה שאפשר להשתמש בשמרים רגילים, אבל אני לא יודעת כמויות. בטח יש טבלאות שמראות איך להמיר שמרים יבשים בטריים.
      המגבת לא בהכרח מתייבשת. אם שמים את הקערה בתנור (כבוי כמובן) וגם בחדר ללא חשיפה ישירה למזגן, מאוורר או שמש, היא לא מתייבשת. אם היא התייבשה – א. לא קרה אסון. ב. אפשר להרטיב אותה במהלך זמן התפיחה.
      מקווה שעזרתי

  2. תודה (-:

  3. שתי הערות:
    כוס מדידה אמריקאית מניחה 250 מ"ל (הלא היא ספל) ולא 200 מ"ל כמו בכוס מדידה ישראלית
    בפעם הבאה שאת בחו"ל מומלץ לרכוש כוס מדידה בסופר.
    למי שמתרגל ללחם מלא מומלץ תמיד להחליף אפילו רבע מכמות הקמח בקמח מלא. אני עושה זאת אפילו באפיית חלה. הטעם נשאר מתוק אבל זה קצת פחות "לבן".

  4. אהרון permalink

    גם אני אוהב לאפות לחמים, ומשהו לא ברור לי בדרך האפייה שלך.
    את מתפיחה 12 שעות את הבצק ואז ..? איך הלחם עובר לתנור לאחר ההתפחה בקערה ללא התפחה נוספת ? כשאת נוגעת בו ומעצבת אותו הוא לא 'יורד' ?
    תודה מראש.

    • הי אהרון,
      אני פשוט שופכת את הבצק לתבנית (שהברשתי בשמן זית) והוא מקבל את הצורה שלה. אני נותנת לו לשבת שם כמה דקות עד שהתנור מתחמם. זה מספיק. לא מעצבים את הלחם הזה.

  5. נשמע מצוין ובא לי לעשות ו… ו… צריך רק למצוא זמן :)

  6. פוסט נפלא. גם אני אופה לחם ולחמניות בבית. אף פעם לא חשבתי לתת לתהליך ההתפחה יותר משעה – שעה וחצי גג. הנה למדתי משו חדש. איזה יופי.

Trackbacks & Pingbacks

  1. פיתה על הגז | רב פעמית

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: