Skip to content

ג'יימי. פוסט עם כמה תהיות והרבה עגבניות

4 באפריל 2014

הוא מציע חלופות לאוכל מתועש אבל מתקשה להיפרד מפחיות השימורים, אוהב אנשים אבל לא רואה חיות ממטר, אלא אם הן בצלחת. ניסיון קטן לפצח את ג'יימי אוליבר

היו תקופות שבהן הוא היה לוהט יותר, אבל דווקא עכשיו אני צופה ביוטיוב במינון גבוה יחסית של סרטוני ג'יימי אוליבר. כמות החומר שהאיש מייצר היא פשוט עצומה – החל בסרטונים של דקות ספורות וכלה בסדרות באורך מלא, שהמעניינת והמומלצת ביותר ביניהן לטעמי היא Jamie's American Road trip. המסע לאמריקה מרתק כי הוא מציג את המקום שבו אנתרופולוגיה וקולינריה נפגשות, ואוליבר, שגם אוכל וגם אנשים מסקרנים אותו, מיטיב לחשוף טעמים וסיפורים אנושיים, שבהם הוא נוגע ברגישות ובמינונים הנכונים. לא תמצאו אצלו פסטה ברוטב אופרת סבון כמו בריאליטי בישול ישראלי. זאת בדיוק נקודות האז WTF, ג'יימי?

boo2-sפסטה בוביז של ג'יימי. המתכון בהמשך

אי אפשר להגיד עליו שהוא נטול חמלה. ההתרשמות שלי היא שהחום והחיבור המידי שלו לבני אדם באשר הם אותנטיים: הוא פוגש מהגרים וחסרי בית, ילידי אמריקה ושחורים שנדחקו לשולי החברה וגם רד-נקים ואנשי עשירונים עליונים. עם כולם הוא מקיים אינטראקציה שמכבדת את כל הצדדים. מצד שני כאשר מדובר בבעלי חיים, הרגישות הזאת פשוט לא נמצאת שם. אם פרה או חזיר מזיזים לו משהו בלב, זאת אותה תזוזה שהיו גורמים לו עגבניה יפה או אפרסק עסיסי במיוחד. לא יותר.
בברוקלין הוא נכנס לקצביה שאפרוחים, תרנגולי הודו, אווזים וארנבים מגיעים אליה חיים וקונה אחד מהם לארוחת הערב. בלואיזיאנה הוא צד תנין בירייה ובהמשך פושט את עורו בלי שום רתיעה. בוויומינג הוא עוזר לבוקרים לצרוב מספרים על עגלים ולסרס אותם ללא הרדמה, אחר כך הוא יאכל את האשכים שנותרו מאחור. אצל אנשי נבאחו באריזונה הוא משתתף בשחיטת כבשה (בעיניי זה היה ההרג הכי נסבל בסדרה, אבל זה כבר סיפור לפוסט אחר) ועם הגנגסטרים-לשעבר מלוס אנג'לס הוא יוצא לדוג. נראה כאילו אוליבר מקפיד להשתתף בשחיטה אחת לפחות בכל מקום שאליו הוא מגיע. לפחות הוא לא משאיר את העבודה המלוכלכת לאחרים או מאפשר לאריזות ולסטריליות של הסופרמרקט לחצוץ בינו לבין הסיפור שמאחורי האוכל.
בכל הפרקים בסדרה, וגם ביתר התוכניות שלו, אוליבר מבשל כמעט אך ורק מנות המבוססות על מוצרים מהחי. אפילו כשהוא מכין מאכל עם פוטנציאל טבעוני, איכשהו משתרבבים לשם בעלי חיים ותוצריהם: מטגן ירקות בשמן זית, מוסיף קוביית חמאה. מכין רוטב עגבניות לפסטה, זורק פנימה כמה חתיכות אנשובי. חותך סלט עגבניות מופלא, לא מתאפק ומקשט אותו בפרמזן. אפילו כשהוא מכין פלאפל, בסוף יש על המגש פנכה של רוטב יוגורט. זה עוד לפני שאמרנו משהו על שימוש די נרחב במוצרים משומרים בהמלצת השף שמציע לנו להפסיק עם האוכל המתועש. גם הבשלנים האחרים שיש להם ערוצים ב-Food Tube של אוליבר מתקשים לפעול בלי שמנת, פרמזן, חלב ובשר טחון.

מקרה נדיר שבו ג'יימי אוליבר מתייחס לטבעונים

אני לא מצפה מאוליבר להפוך לטבעוני. מה לעשות, לא כולם ננה שרייר. אבל מאיש כל כך יצירתי, שיודע לחשוב ולבשל מחוץ לקופסה, שאין לי ספק שמודע לקשר בין צריכת בשר לבין פגיעה בסביבה ורעב עולמי, שאכפת לו מאנשים, הייתי מצפה להבלחות טבעוניות פה ושם. אבל ג'יימי אוהב את הבשר, החלב, הביצים והדבש שלו, עד כדי כך שאת רוב המנות שלו קשה לטבען או אפילו לצמחן. עניין תרבותי? זה טיעון שלא ישכנע אותי, כי אוליבר נראה כמי שמכיר ופתוח לתרבויות שונות מזו הבריטית שבה צמח. למרות הכול למדתי ממנו דבר או שניים, בעיקר כאלה שקשורים ליצירת טעמים ולחיתוך ירקות.

הצלחתי לחלץ משלל המתכונים הלא כשרים לטבעונים וליהודים דתיים שניים פשוטים וחמודים. הם מוצגים כאן על בסיס מה שאני זוכרת מהסרטון, כי אין ברשותי את המקור.

פסטה בוביז
אני אוהבת אותה כי יש בה מעט מאוד מרכיבים ובכל זאת היא טעימה ומעניינת. מה שנחמד בה זה שהיא עשויה אך ורק מהמרכיבים הבסיסיים ביותר של פסטה ברוטב עגבניות ובכל זאת יוצאת לא שגרתית. היא פשוט להכנה, אבל יש שני דברים שחשוב לזכור: שטח המחבת הוא קריטי ונדרשת זריזות אצבעות וסבילות לחום בשלב 5 של ההכנה. אין כמויות, אתם כבר תבינו למה.


DSCF4126 DSCF4129boo-sפסטה בוביז. עגבניות חצויות, זה כל העניין

צריך
פסטה. אני מעדיפה כאן ספגטי מחיטה מלאה
שמן זית
כל מיני עגבניות, אבל שיהיו קטנות (לאו דווקא שרי)
שיני שום שלמות מקולפות לפי הטעם
פלפל צ'ילי פרוס דק, אם רוצים
מלח-פלפל
עלי בזיליקום
לקישוט: פתיתי שמרי בירה או כל מה שעושה לכם פרמזן בלב

ההכנה
1. מרתיחים מים ומבשלים בהם את הפסטה. המהדרין יבשלו במי מלח. אני לא מוסיפה מלח כדי להשתמש אחרי זה במים להשקיית צמחים.
2. בזמן שהפסטה מתבשלת חוצים כל עגבניה לשניים לרוחבה
3. מחממים שמן במחבת רחבה. כשהוא חם, מניחים במחבת את העגבניות עם הצד החתוך כלפי מטה
4. מוסיפים את השום ומתבלים
5. כשתכולת המחבת רותחת, מכסים. כעבור כמה דקות בודקים מה נשמע. אם ניתן להסיר מכיפות העגבניה את הקליפה בקלות, זה בדיוק מה שעושים. אם לא, ממתינים עוד כמה דקות.
6. בודקים אם הפסטה מוכנה. אם כן, מוסיפים למחבת כמה עלי בזיליקום קרועים ומיד אחריהם מעבירים את הפסטה המסוננת למחבת ומערבבים אותה לדקה או שתיים עם הרוטב. אם הפסטה עדיין לא מוכנה, מכבים את האש שמתחת לרוטב ונותנים לו להמתין.
7. מעבירים לצלחת, מקשטים ומגישים.

טיפ מהערוץ של ג'יימי להכנת רוטב עגבניות: אם מדובר בעגבניות שרי או בעגבניות אשכול שקונים עם הגבעול, משתמשים בגבעול לחיזוק הארומה של העגבניות. מועכים אותו בידיים לשחרור השמנים הריחניים ומוסיפים לרוטב בסיר. מוציאים לפני ההגשה. אל תעשו את זה עם העלים – עלי משפחת הסולניים רעילים.

גואקמולי שעושים בידיים
את המתכון הזה אוליבר הדגים בפרק שהוקדש לארוחת פיקניק. אתם לא אמורים להזדקק לסכין במתכון הזה (כי אתם בפיקניק ואולי שכחתם אותו בבית), אבל כן תזדקקו לידיים נקיות. אופן ההכנה משפיע כמובן על המרקם של המנה, אבל אם אתם חייבים סכין, פשוט השתמשו בו.

צריך
2 אבוקדו בשלים ויפים
2 עגבניות קטנות, בשלות מאוד
½ בצל סגול, או לפי הטעם
10 גבעולי כוסברה לפחות
שמן זית
מיץ ליים. לא היה לי ליים, אז השתמשתי בלימונים ננסיים, לימקואטים. אם אין, גם מיץ קלמנטינה יעוד או מיץ מלימון רגיל
מעט גרידת לימון
פלפל צ'ילי, אם רוצים
מלח פלפל

ההכנה
1. קודם כל שוטפים את הידיים.
2. מקווצ'צ'ים את האבוקדו בידיים עד שכל הבשר שלו נושר לקערה. גם הגלעין ייפול פנימה, אז סלקו אותו. את אותו הדבר עושים עם העגבניות ועם הלימונים.
3. גוררים פנימה בעזרת פומפיה בצל, צ'ילי וקליפת לימון.
4. קורעים פנימה כוסברה.
5. מתבלים ולשים עם הידיים את התערובת עד הגעה למרקם הרצוי.

מודעות פרסומת
3 תגובות
  1. אני לגמרי בעד ג'יימי אוליבר, אבל לא מבינה למה דחוף שהוא גם יכין מתכונים טבעוניים. מספיק שיכין מתכונים צמחוניים, והטבעוניים כבר מתורגלים מה להחליף במה

    • זה לא דחוף, אבל זה יכול להיות נחמד. את גם טועה, חלק גדול מאוד מהמתכונים הצמחוניים לא ניתן לטבען, בעיקר לא אם כחלק מהאג'נדה נמנעים ממוצרים מתועשים.

Trackbacks & Pingbacks

  1. גואקמולי. טוב יותר מאקמולי | רב פעמית

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: