Skip to content

נוסחה למרק

17 בדצמבר 2015

אני משערת שכמעט כל מי שנכנס לבלוג הזה מכין לעצמו מרק ירקות בחורף ולא צריך אותי בשביל להמליץ לו על הפלא. אז רק אשתף בגרסה המאוד לא מתוחכמת שלי ואנסה לשבור מיתוס אחד שקשור לקטניות. המרק הזה הוא אמצעי לא רע להוכיח למכורים לאבקת מרק שלירקות יש מספיק כוח לתבל את עצמם בעצמם. אין במרק אבקה וגם תבלינים אחרים כמעט לא נוכחים בו.

s1

המרק קל מאוד להכנה כי הוא לא מצריך קיצוץ דק, אין בו בצל ושום מטוגנים (פטור חשוב בחורף כשהבית סגור), אפשר להיעזר בו כאמצעי לניצול הירקות שנשארו במקרר לפני ששוב הולכים לירקן, וכמו רוב המתכונים פה, הגמישות בהכנה גדולה, אף שמדובר בנוסחה. ההכנה לעלייה לאש לוקחת דקות ספורות בלבד, מקילוף הירק הראשון, דרך החיתוך ועד הכיסוי במים.

אני מוסיפה למרק גם קטניות – לא עדשים, כי בישול ארוך יגרום להם להשתלט על המרק, אלא שעועית שבושלה מראש או חומוס שבושל מראש, או, וזאת האפשרות האהובה עלי, שעועית בובעס, לא מושרית ולא מבושלת. שעועית בובעס שהושרתה ובושלה זמן ארוך מאבדת צורה ומתפוררת. במתכון הזה אני רק שוטפת אותה ומצרפת לסיר. היא מצליחה להתרכך כי הבישול ארוך מספיק, סופגת טעמים ומקבלת גוון יפה וטעם מעולה. אם לא מתאים לכם לצרף קטניות למרק ואתם עדיין רוצים את החלבון שלכם בפנים, קחו גוש טופו (שגם הוא מקטניות, אבל בואו לא נהיה קטנוניים), בצעו ממנו חתיכות בגודל ביס, וזרקו אותן לסיר כ-5 דקות לפני כיבוי האש וההגשה. הטופו יספח את הנוזלים, יתנפח ויהיה טעים ונגיס. אפשר לחתוך אותו בסכין במקום לבצוע, אבל הבציעה מגדילה את שטח הפנים שלו וזה עוזר לספיחת הטעמים.

61870_10152126043769424_1610498806_n

61460_10152126043764424_1918454596_nהשראה

הנוסחה
במרק יש כמה קבוצות של ירקות מצויים. כדי שהוא יהיה מושלם צריך שיהיה בו ירק אחד לפחות מכל קבוצה.
כתומים מתפוררים – דלעת, בטטה, דלורית. מטרתם של הכתומים המתפוררים להסמיך את המרק ולהוסיף לו מתיקות.
תפוחי אדמה – יש אנשים שמתנגדים לתפוחי אדמה בגלל כל מיני עניינים של אינדקס גליקמי והשתייכות למשפחת הסולניים. אני חושבת שתפוח אדמה הוא ירק טעים, בעיקר לאחר בישול ארוך, ואפשרות מצוינת לצרוך פחמימות אם לא רוצים לאכול גלוטן. במרק הזה תפוחי האדמה סופגים את כל הטעמים והופכים למעדן.
סוככיים – גזר, שורש פטרוזיליה, שורש כוסברה, שורש סלרי. החבר'ה האלה קודם כל מוסיפים ארומה. חוץ מזה הם מתרככים פחות מרוב הירקות האחרים ומוסיפים עניין מבחינת מרקם. אפשר להשתמש בעלים שלהם, כולל הגזר.
מצליבים – כרוב לבן, כרובית ואפילו קולרבי.
סלק – בעיקר בגלל הצבע.
ריחניים – שיני שום שלמות, בצל.
עשבים – שמיר, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי.
קטניות – חומוס מבושל מראש, שעועית מסוגים שונים מבושלת מראש, שעועית בובעס לא מבושלת (מומלץ!) או טופו.
אפשר: קישואים, ארטישוק ירושלמי, אפונה, שעועית ירוקה וכל מיני עלים ירוקים כמו מנגולד, תרד, חלמית וכו' שכדאי להוסיף בסוף.
חוץ מירקות צריך גם: שמן זית, מלח גס או מלח אחר בלי כימיקלים, פלפל שחור ומיץ לימון.

1525581_10152126043714424_1409613076_n

ההכנה
מקלפים את הירקות, חותכים גס ומכניסים לסיר. מצרפים גם את שיני השום (אחת או שתיים לסיר מספיקות לטעמי). אם אני משתמשת בכרובית, אני אוהבת לצרף אותה רק דקות ספורות לפני תום הבישול כדי שתישאר פריכה.
מוסיפים את השעועית או החומוס המבושלים או את שעועית הבובעס הלא מבושלת. אם בחרתם בטופו, חכו איתו בינתיים.
מכסים במים, מוסיפים זילוף שמן זית ופלפל ומבשלים.
כשהמים רותחים, מוסיפים מלח, מכסים, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים ארבע-חמש שעות. במהלך הבישול אפשר להוסיף מים אם התכולה מצטמצמת מדי.
אם אתם מצרפים נתחי טופו למרק – זה הזמן. בצעו נתחים מגוש טופו והכניסו אותם לסיר לבישול קצר עם כל החבר'ה.
בתום הבישול, כשהמרק עדיין חם, מוסיפים את העשבים (אפשר חלק מהם לבשל מההתחלה עם הירקות) וכמה שפריצים טובים של מיץ לימון. טועמים ומתקנים תיבול.

בעיניי המרק הזה מושלם עם קוסקוס. אני מודה שאני לא מכינה קוסקוס בעצמי אלא קונה את האינסטנט עם החיטה המלאה. במקום מים רותחים אני מכינה את הקוסקוס עם הנוזל של המרק ולכן לא צריך להוסיף לו שמן ותבלינים (אולי קצת מלח).

מודעות פרסומת
2 תגובות
  1. כמה גבעולים של טימין טרי ו/או מרווה משולשת ו/או מיורן, מוקפצים קלות בקצת שמן על תחתית הסיר, לפני שמוסיפים את הירקות, נותנים למרק רוב טעם.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: