Skip to content

מחבת עגבניות ועדשים שמתחילה ברוטב הסודי

21 באפריל 2017

באחת הסצנות בסרט התיעודי היפה והכואב "אגורות", יחיא, נער פלסטינאי שנעדר מהבית זמן ארוך (אני לא אכתוב למה כדי לא לעשות ספוילר), מתקשר הביתה ומנהל עם אמו שיחת געגועים. הוא מבקש ממנה להכין לו "מחבת עגבניות". כשיחיא חוזר הביתה, הוא זולל את התבשיל ישר מהמחבת, וזהו אחד מרגעי החסד הנדירים בסרט שביים בדראן בדראן. הרגשתי מוזר לחשוב על התבשיל המגרה שזרח מתוך המציאות הקשה של יחיא ומשפחתו. הסצנה הייתה תזכורת לכוחו המנחם של האוכל, אבל לא רק בגללה כדאי לכם לראות את "אגורות", שמביא אל המסך פיסה קטנה מחייהם של ילדים מקבצי נדבות שחוצים את הקו הירוק ממזרח למערב ומנסים לשרוד.

1

המתכון שאני מציעה שונה מהתבשיל בסרט, אבל יש מחבת, עגבניות ותענוג פשוט של ניגוב הרוטב האדמדם בפרוסה עבה של לחם. המתכון מתחיל ברוטב סודי. הוא לא סודי באמת, אחרת הוא לא היה כאן. הוא סודי רק בפני הבת שלי כי הוא מכיל הרבה יותר ירקות ממה שהיא חושבת. הרוטב האדמדם אכן עשוי בעיקר מעגבניות, אבל אני מגניבה אליו גם בטטה, עשבים וירקות נוספים ומקבלת תוצאה סמיכה עם צבע מדהים וטעם מעולה. אחרי שכל המרכיבים נטחנים בבלנדר, מחליטים מה לעשות בהם:
מטבל קר (בלי בטטה)
תוספת לטחינה במקום מים
רוטב מבושל שאפשר להשתמש בו לטוסטים, פיצה, פסטה, בסיס לתבשיל וכו'
רוטב מבושל שמוסיפים לבצק של פיתות במקום מים
רוטב מבושל שמערבבים בטחינה
רוטב דקדנטי שמבושל עם חלב קוקוס, ואז אפשר להשתמש ברוטב סויה במקום מלח
או מחבת עגבניות ועדשים, שאם ממש רוצים אפשר לקרוא לה שקשוקה טבעונית.

hard_change_agorot_poster_13.2כרזת הסרט "אגורות" באדיבות יועד עירון

הרוטב הזה הוא בעצם גרסה של הסיר של סוף השבוע. אפשר להוסיף לו קישוא שנותר יתום, גזר שאיבד כיוון, חתיכת דלעת או דלורית שלא נוצלה, שאריות מהגמבה שחתכתם לארוחת הערב, כמו שאני עשיתי היום, ואפילו חציל, בתנאי שמדובר בגרסה המבושלת. אני אוהבת להוסיף פתיתי שמרי בירה כתיבול וכשדרוג תזונתי. שימו לב שהרוטב משפריץ מאוד כשמבשלים אותו, ומחייב ערבוב מזדמן.

3

למחבת עגבניות ועדשים לשני אנשים או לאחד רעב צריך:
1 כף שקדים מולבנים
3 כפות עדשים אדומות לא מבושלות
כורכום, פפריקה מתוקה, מלח, פתיתי שמרי בירה או כל תערובת תבלינים אחרת
מים
200 גרם עגבניות (עגבניית אשכול שוקלת בערך 100 גרם)
100 גרם בטטה (פרוסה בעובי 1.5 ס"מ מבטטה בינונית)
שום, פלפל חריף ירוק או אדום ובצל לפי הטעם
1 כף שמן זית
פטרוזיליה /כוסברה

ההכנה:
טוחנים במטחנת תבלינים את השקדים והעדשים, מעבירים לקערית, מוסיפים תבלינים ושליש עד חצי כוס מים, מערבבים ומניחים בצד. אמורה להתקבל בלילה נוזלית שתסמיך מעט אחרי כמה דקות.
טוחנים בבלנדר את הירקות (כולל בצל, שום, פלפל ומה שבא לכם) עם כף שמן זית ומלח. את עשבי התיבול אפשר לטחון או לקצוץ ולהוסיף בשלב הבא.
שופכים למחבת לא משומנת את תכולת הבלנדר ומבשלים על אש בינונית. אם התערובת סמיכה מדי, וזה יכול לקרות בגלל הבטטה, מוסיפים מים. את עשבי התיבול אפשר להוסיף עכשיו אם לא טחנתם אותם קודם. כשהתערובת רותחת, יוצקים לתוכה "שלוליות" מבלילת העדשים. בערך כף לכל שלולית. מנמיכים את האש, מכסים את המחבת ומבשלים כ-20 דקות עד שבלילת העדשים מקרישה אבל לא מתקשה מדי.
מקשטים בעשבי תיבול ומגישים על אורז או עם לחם כשזה חם-חם.

P70421-115909

לממרח כמו בתמונה מערבבים רוטב מבושל, טחינה גולמית ומים ביחס של 1:2:2 בהתאמה. מתבלים במיץ לימון. אם יש צורך, מוסיפים עוד מים ומלח.

מודעות פרסומת
להגיב

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: