מאפה פריך במילוי מנגולד ופטריות וקצת פחות פלסטיק בחיים
אז היה לי יומולדת, מתישהו בואך האביב, וזאת הייתה סיבה להכין קצת יותר אוכל. כמו לרבים וטובים אחרים, גם לי יש במטבח מגירה מלאה בקופסאות פלסטיק ריקות שבדרך מגיעות אלי מלאות מהבית של אמא והופכות למכלי אחסון עד שהן מסיימות את תפקידן בעולם. המגירה הזאת החלה להתרוקן ואין לי שום רצון למלא אותה מחדש. לא בפלסטיק. יש מספיק ממנו בעולם ומספיק ממנו בגוף שלנו. הוא לא בריא (גם בקירור) ולא אסתטי והגיע הזמן להתקדם. מבחינתי מכל האחסון המושלם הוא כזה שאפשר לחמם בו בו, להגיש בו, לקחת אותו בנוחות לפיקניקים וארוחות משותפות ולדעת שהוא יישאר איתי לאורך זמן. בחנות כלי הבית שביקרתי בה לא היה שום דבר מזכוכית, נירוסטה או אמייל שיש לו מכסה. אבל היו כלים כאלה שמכינים בהם קובנה או ג'חנון. בינגו. המאפים שהכנתי ביום שישי חיכו במקרר לשבת, חוממו בתנור והוגשו – הכול בתוך הג'חנוניה הכסופה, וכבונוס המכסה שלה אפילו שימש כצלחת.
הבצק ששימש אותי למאפים יכול לשמש גם למתוקים. במקרה הזה מורידים את כמות המלח ואפשר להוסיף כפית תמצית וניל (ראו בהמשך). השתמשתי בתערובת של קמח חיטה לבן וקמח כוסמין מלא. אפשר להשתמש בחיטה מלאה במקום הכוסמין המלא ולשחק קצת עם היחסים ביניהם, אבל אני לא ממליצה על יותר מ-50% קמח מלא במתכון הזה, כי אז יהיה קשה לעבוד עם הבצק. השוני בהרכב הקמח עשוי לשנות מעט את כמות המים.
צריך
לבצק:
2 כוסות קמח כוסמין מלא
2.5 כוסות קמח חיטה לבן
1 כפית שטוחה מלח
1.5 כפיות אבקת אפייה
0.75 כוס שמן (אני משתמשת בתערובת של שמן חמניות ושמן זית)
0.75 כוס מים רותחים
מערבבים בקערה את שני סוגי הקמח, מלח ואבקת אפייה. מוסיפים שמן ומים רותחים ומעבדים לבצק אחיד. אם הבצק מבקש, מוסיפים כף מים רותחים.
עוטפים בנייר אפייה (לא בפלסטיק נצמד! די עם זה כבר) ומניחים לנוח. בינתיים מכינים את המלית.
למלית:
מעט שמן זית לטיגון
1 בצל גדול, קצוץ
מלח, פלפל וכמון
1 סלסלת פטריות פורטבלו או שמפיניון, קצוצות
1 צרור מנגולד, קצוץ בנפרד חלקים ירוקים וחלקים לבנים
כ-5 גבעולי פטרוזיליה קצוצים דק
1 כפית מיץ לימון
שמים במחבת שמן זית ובצל, מפזרים מעל תבלינים ומטגנים על אש בינונית.
כשהבצל שקוף, מוסיפים את הפטריות ואת החלק הלבן של המנגולד. מטגנים יחד כמה דקות עד לריכוך. כשרך, מוסיפים את החלק הירוק של המנגולד ואת הפטרוזיליה לכמה דקות נוספות עד שהירוקים מתרככים.
מכבים את האש, מוסיפים מיץ לימון, טועמים ומתקנים תיבול.
ההרכבה:
מחלקים את הבצק לכדורים בערך בגודל של תפוח ועובדים על כל אחד בנפרד:
מרדדים למלבנים דקים ככל האפשר ברוחב של כ-7 ס"מ. מניחים את המלית לאורך העלה, מגלגלים או סוגרים בצביטות מהודקות.
אופים בחום של 180 מעלות עד הזהבה קלה.
גרסה מתוקה:
מכינים בצק עם קורט מלח במקום כפית מלח ומוסיפים כפית וחצי תמצית וניל.
ממלאים בריבת תפוחים עם שקדים וקינמון שהכנתם מראש.
bנראה מעולה, נמתכונים שלך מצוינים,
בנוגע למיכל של הגחנון, הוא מנירוסטה או אלומיניום?
גם אני מנסה להמיר את קופסאות הפלסטיק למשהו יותר בריא, הבעיה שקופסאות הזכוכית נשברות בקצוות וזה קצת מסוכן.
תודה, אפרת :). המכל מאלומיניום. עד כמה שידוע לי אלומיניום זה בסדר כי הוא אינרטי ("אדיש" לגוף, ולהפך). גם נירוסטה זה טוב. צודקת לגבי הזכוכית. עדיף קרמיקה, ששבירה פחות מזכוכית, אבל כבדה. אני חושבת שלאט לאט טחליף את כל הפלסטיקים בנירוסטה או אלומיניום.