דילוג לתוכן

טוחנת במוח, אבל לא רק

3 באוקטובר 2013

אני כמעט לא קונה אביזרים למטבח. קודם כל כי הוא קטן, אין בו מקום ואני אוהבת שמשטח העבודה פנוי. סיבה נוספת היא שאני לא חסידה של כלים ומכשירים שנועדו לשימוש מסוים מאוד. אין לי קערת פונץ', וגם סיר פונדו, מחבת מיוחדת לפנקייק, תבנית עוגה בצורה של מיילי סיירוס ומכשיר לקילוף אבוקדו נעדרים מארונות המטבח שלי. לכן מטחנת הקפה שקיבלתי לפני כמה חודשים היא מקרה נדיר ואפילו מרגש. כמעט.

machine flourלמעלה: המטחנה. למטה: תוצר לדוגמה – קמח מעדשים אדומות

אני לא טוחנת קפה במטחנה שלי. את הקפה אני קונה בחנות בטירה אצל איש נחמד שטוחן על המקום, ואם הוא לא מתבלבל, אז אני יוצאת ממנו עם קפה שחור טעים בלי הל. אם הוא מתבלבל, אז עם הל. לא חשוב. פעם אכתוב למה אני עושה את רוב הקניות שלי במגזר. נחזור למטחנה.
אמנם קפה היא לא ראתה עדיין מקרוב, אבל נטחנו בה המון דברים אחרים: קטניות מכל הסוגים, אורז, שיבולת שועל, תבלינים ואגוזים למיניהם. כל הפוסט הזה נוצר כדי להמליץ בחום ואפילו בלהט על קניית מטחנה. בכוונה צילמתי אותה מזווית שלא תחשוף את המותג, כדי שלא תגידו שזאת פרסומת. ההמלצה מתלהטת במיוחד אם אתם צמחונים או טבעונים כי המטחנה מרחיבה מאוד את השימוש בקטניות ובאגוזים הכה חשובים בתפריט שלנו.
אז הנה כמה סיבות טובות להתחיל לטחון:

pashפשטידת ירקות. הבלילה עשויה מקמח מעורב של עדשים וחומוס בתוספת שיבולת שועל דקה

  • המטחנה מרחיבה את כמות המוצרים שהופכים זמינים. אפשר להכין בבית מוצרים שקשה או אי אפשר בכלל להשיג בחנויות, כמו קמחים מכל סוגי העדשים, אבקת סוכר חום, קמח מכל סוגי האורז, אגוזים קלויים טחונים ועוד.
  • הייצור העצמי מוזיל מאוד עלויות. קילו גרגרי חומוס עולה כ-15 שקלים. קילו קמח חומוס מוכן מהחנות עולה כ-20 עד 30 שקלים. כשאתם מכינים אותו לבד, החיסכון הוא 50%. זה המון. בקמחים אחרים הפער גדול אפילו יותר.
  • אתם יודעים בדיוק מה יש במוצר. לאבקת סוכר למשל, היצרנים מוסיפים קורנפלור. כשטוחנים לבד רואים בעיניים מה נכנס למטחנה ואפשר גם להכין תערובות לפי הטעם. היתרון הזה משמעותי במיוחד אם אתם אלרגיים למוצרי מזון כמו סויה, גלוטן, בוטנים ועוד.
  • אתם חוסכים מקום אחסון ואריזות מזהמות. כשיש מטחנה מספיק לקנות מוצר אחד, למשל שיבולת שועל, ולהכין ממנו גם שיבולת שועל טחונה גס לדייסה וגם קמח שיבולת שועל לעוגות.
  • התוצרים טריים יותר. אתם טוחנים על המקום בדיוק כמה שצריך בלי לחשוש מפלישה של לחות או מזיקים לצנצנות ושקיות.
  • המחיר של המטחנה הוא כ-200 שלים שמחזירים את עצמם מהר מאוד.

panנטיפי שעועית מאודים במחבת ירקות

kissכיסון אפוי ממולא בירקות כתומים. הבצק של הכיסון עשוי מקמח עדשים וקמח אורז

fritפריטטה עם ירקות ועלי גפן על בסיס קמח עדשים

shakשקשוקה של מילואימניקים מיקום מקביל עם עגבניות וקמח חומוס, מוגשת עם לחם הבית

pattiesקציצות מעדשים ואורז מלא טחונים עם ירקות לא טחונים

39 תגובות
  1. איך האוכל "הזה" תמיד נראה טוב אצלך. בא לנגוס. כמה חבל שאת לא עומדת כאן אצלי במטבח… (לא קשור להיותך אישה ולמגדר, פשוט לזה שאת מבשלת את כל זה…) כי לי אין כוח להתעסק עם כל זה, אבל זה נראה טעים, מספק ובריא. שרון

    • שרון, אני חושבת שהעניין הוא פחות איך ויותר אם כן מבשלים בבית או לא. אני מכינה רק דברים פשוטים שלא מצריכים שהייה ממושכת במטבח, אביזרים מיוחדים או קניות של מוצרים נדירים ויקרים. אכילה בחוץ היא מוקש די רציני, בעיקר אם היא עניין קבוע ועוד יותר אם התקציב מוגבל, וזה נכון לרובנו. כשמתחילים לבשל בבית צולחים תקופת התנעה קצרה שיכולה להיות טיפה מאתגרת, אבל אחרי זה זה כבר זורם

    • שרי רז permalink

      אני מאד רוצה לרכוש את המטחנה שאת התמונה שלה פרסמת פה. תוכלי לשלוח לי למייל איפה ניתן לרכוש אותה או את שם החברה? המייל שלי: sarayraz7@gmail.com. נהנית לקרוא את הבלוג שלך, כשאת כותבת…

      • הי שרי,
        אפשר לקנות מטחנה בכל חנות למכשירי חשמל. אין שום דבר מיוחד במטחנה הספציפית שלי

  2. אמירי ציפי permalink

    האם תוכלי לפרסם את המתכונים לצילומים המגרים הללו?

    • הי ציפי,
      אין לי מתכונים מדויקים, אבל אני יכולה לתאר לך את צורת ההכנה בקווים כלליים:
      —- לפשטידה: קוצצים ירקות (גזר, כרובית, ברורולי, בצל, קישואים, שעושית ירוקה… מה שיש בבית, בקיצור) לקוביות ומקפיצים עם שמן ותבלינים. משאירים אותם להתרכך מעט בסיר סגור. מעבירים את הירקות ללתבנית ושופכים עליהם בלילה שעשויה מקמח עדשים אדומות או קמח חומוס ושיבולת שועל. הבלילה: שמים בקערה קמח קטניות ושיבולת שועל ביחס של 1:4 לטובת הקטניות. מוסיפים מים עד הגעה לסמיכות כמו של בלילת פנקייק. אפשר לתבל את הבלילה. אופים ב-180 מעלות עד השחמה של החלק העליון.
      —– לנטיפי השעושית המאודים: מאדים במחבת עם מעט שמן בתוספת תבלינים איזה ירקות שרוצים, אבל מומלץ לכלול ביניהם הרבה עגבניות וגם בצל ושום. בינתיים מכינים בלילה משעועית טחונה. אני הכי אוהבת לעשות את זה עם שעועית אדומה או שעועית ברבוניה (מנומרת). מוסיפים לשעועית מים ומשהים. במשך הזמן הזה התערובת תסמיך מעצמה ואז מוסיפים לה עוד מים. כשהירקות במחבת כבר די רכים, מזלפים מעליהם את בלילת השעושעית. מכסים את המחבת ומחכים שהנטיפים יתמצקו.
      —- לכיסון: מכינים בצק שמורכב מ-50% קמח עדשים אדומות, 50% קמח מאורז מלא עם מעט מלח ושמן זית. מוסיפים מים עד קבלת בצק נוח לעבודה. מכינים מחית מירקות כתומים ומתבלים אותה בשמן זית ותבלינים לפי הטעם. ממלאים עיגולי בצק במלית ואופים ב-180 מעלות עד הזהבה. * ייתכן שצריך להוסיף לבצק אבקת אפייה. אני לא זוכרת בדיוק.
      —– לפריטטה: בעיקרו מכינים אותה כמו הפשטידה, אלא שכן הוספתי עלי גפן קצוצים לתערובת הירקות ואפיתי בתבנית שטוחה שרופדה בעלי גפן טריים ושומנה לפני האפייה בשמן זית.
      —— לשקשוקה: מתחילים כמו שקשוקה רגילה עם בצל, עגבניות ושום במחבת. אפשר להוסיף גם קצת פלפלים, פטריות, קישואים וכו'. כשהתערובת במחבת מתחילה להפוך לרוטב, שופכים מעליה בלילה מקמח עדשים אדומות (אני אוהבת לתבל במעט מלח, כןרכום וטיפה כמון). כדאי שזאת תהיה בלילה נוזלית יחסית. מכסים את המחבת ומשלים עד שהבלילה מתייצבת.
      —– לקציצות: מגררים ירקות כמו קישואים, גזר, דלעת או סלק וגם בצל אם רוצים. מוסיפים תבלינים וקמח קטניות עד שמתקבלת תערובת יציבה. משהים לפחות לחצי שעה, רצוי במקרר. מטגנים משני הצדדים.

  3. אמירי ציפי permalink

    תודה רבה, בהחלט קיבלתי כמה רעיונות חדשים לבישול.

  4. אצלנו תמיד טחנו סוכר במטחנת הקפה… ואז הביאו לי את המטחנה והיא עומדת מבוישת בארון. עוד יימצא שימוש פעם. אבל לא עם קמח חומוס. בכל אופן אהבתי את הצילומים :)

  5. מיכל permalink

    שלום!
    כיף לקרוא
    לגבי הקמח חומוס/עדשים- האם את פשוט לוקחת עדשים או חומוס או גם וגם וטוחנת ובזה את משתמשת כקמח ?

    • תודה, מיכל. חומוס אני כבר לא טוחנת כי זה קצת קשה למכונה, אבל עדשים כן. אני משתמשת בקמח לא כתחליף לקמח דגנים אלא כחומר גלם למאכלים כמו שרואים בתמונות. לפעמים אני מוסיפה אותו לבצקים, למשל לבצק של פיתות קלויות במחבת

  6. מיכל permalink

    שלום לך.
    מס' שאלות:
    – איך את מכינה קמח חומוס?
    – ולגבי מכונת קפה,
    כל מכונת קפה טוחנת קטניות?
    – אני מבינה מתגובותיך שאת טוחנת בה רק קטניות עדינו (עדשים) ולא חומוס/אפונה.
    האמנם?
    איך את מציעה להוזיל לגבי קמח חומוס שהוא די חיוני לטבעונים?
    חוץ מזה שהאתר שלך מקסים.

  7. הי מיכל, בהתחלה טחנתי חומוס במטחנה, אבל אחרי זה ראיתי שזה קצת קשה לי ועכשיו אני טוחנת בה עדשים, שיבולת שועל,אגוזים וכו'. אני חושבת שכל מכונת קפה יכולה לטחון קטניות קטנות אם היא אמורה לטחון קפה. אם את משתמשת באופן קבוע בקמח חומוס אולי שווה לך להשקיע במטחנה חזקה. אני לא מכירה מכשירים אז אין לי המלצות. תודה שבאת לבקר :)

  8. מיטל permalink

    היי..
    אני אלרגית לגלוטן ורציתי לדעת
    את פשוט טוחנת את החומוס או כל קטנה אחרת וכך הם נהיים קמח?

    • הי מיטל,
      התשובה היא כן, עם הסתייגות אחת: הפסקתי לטחון קטניות גדולות (חומוס למשל) כי למכונה נהיה קצת קשה מדי. אני מניחה שלמכונה חזקה לא תהיה בעיה לעשות את זה. אפשר להפוך כמעט כל גרגר לקמח או אבקה, ואני משערת שזה יכול להיות שימושי מאוד לרגישים לגלוטן

  9. עדו permalink

    הי שחר תודה על הכתיבה המעניינת…
    מצטרף למיטל בעניין הגלוטן.
    האם המכונה טוחנת את הקטניות דק מספיק?
    אני בעיקר רוצה לטחון אורז וכוסמת… האם זה מאוד קרוב לאבקה או שזה גס יותר?

    • הי עדו,
      בקשר לקטניות – קטניות גדולות (חומוס, שעועית, פול) הפסקתי לטחון כי למכונה היה קשה מדי. אבל יש כל מיני דגמים, כך שאני מניחה שאפשר למצוא משהו מתאים. עדשים, אורז, כוסמת ואחרים נטחנים ממש לקמח.

  10. שלום!
    את שוטפת את הקטניות ו/או משרה במים לפני הטחינה שלהם ?

  11. הי מיכל,
    אני לא שוטפת ולא משרה. אי אפשר לטחון חומר רטוב במטחנה כזאת

    • איתי permalink

      אז פשוט לקחת את הקטניות מהשקית ולטחון במטחנה? כנ"ל לגבי אורז?
      יש לנו מטחנה, בעיקר לסוכר ולכבוד הבסיסה גם לחיטים הקלויים. באמת עושה עבודה מצויינת.

      • כן, איתי. פשוט כך.

      • איתי permalink

        תודה רבה! הולך לנסות. איזה קטנית עדינה כדאי לי לנסות כדי ליצור קמח למאפים?

      • אתה רוצה להשתמש בקמח קטניות במקום קמח דגנים? אין לי ניסיון בזה. אני מוסיפה לפעמים קמח קטניות לבצק של פיתות אבל רק כתוספת. בכל מקרה נשמע לי שצריך קמח עם טעם ניטרלי, אז הייתי מנסה שעועית לבנה. זה כמובן מתנהג אחרת לגמרי מקמח דגנים. הייתי שמחה לשמוע איך יצא

      • איתי permalink

        גם לעוגיות. גם להוסיף לקציצות שונות לקבל מרקם אחיד

      • בקציצות זה מעולה. בעוגיות הייתי מתחילה עם אחוז קטן ורואה איך זה עובד

  12. ליטל permalink

    אהלן, תודה על המידע והמתכונים :)
    כשאת טוחנת אגוזים וכו', לא מצטבר שומן רציני על הדפנות? זה קרה לי פעם…
    ועוד שאלה – האם בין שימוש לשימוש את שוטפת את המטחנה?

    • הי ליטל, לא מצטבר שומן אבל כן מצטברים פירורים קטנים של אגוזים. אני מנקה את המטחנה עם נייר או מברשת. אי אפשר לשטוף אותה במים כי זה לא כמו גביע של בלנדר. מקסימום עם בד לח אן משהו כזה.

  13. מושיקו :-) permalink

    ערב טוב שחר, אני מוקסם מיכולתה המופלאה של המטחנה שברשותך… :-))
    האם יש מצב לקבל את שם החברה של המטחנה ואיזה דגם זה?

  14. עמית permalink

    וואו תודה על המתכון של השקשוקה עם קמח חומוס, יצא אליפות! ערבבתי במטחנה קצת חומוס וקצת עדשים כתומות.. איזה פינוק!

Trackbacks & Pingbacks

  1. עוגת סמות'י בלי לערבב אתכם | רב פעמית
  2. חלת ביסים טבעונית מתקתקה | רב פעמית
  3. פנקייק שיבולת שועל-בננה. מסמרתי את זה | רב פעמית
  4. כמה דברים קטנים (או: שוב נהייתי אודטה) | רב פעמית
  5. קרקר שיבולת שועל ועדשים אדומות שעושים במחבת | רב פעמית
  6. טופו מזויף | רב פעמית
  7. לביבות תירס טבעוניות | רב פעמית

כתוב תגובה לשחר שילוח לבטל