דילוג לתוכן

חיים שניים לספרים ישנים

20 באפריל 2014

קשה לזרוק ספרים ישנים, אפילו לפח המחזור ואפילו אם אין שום סיכוי שנשוב לדפדף בהם. יש דרכים יצירתיות להחיות מחדש כרכים שהעלו אבק, להשיב להם את הכבוד ולהשאיר אותם לצדנו כפרטי עיצוב מקוריים

ספרים ישנים מעמידים את חובבי המילה הכתובה במצבים מביכים. יש ביניהם כרכים שאיש כבר לא יקרא – ספרי עיון שפג תוקפם כמו אנציקלופדיות שעברו לאינטרנט ומתעדכנות שם, ספרי פרוזה שכבר קראתם כל כך הרבה פעמים שאין סיכוי שתפתחו אותם שוב, או ספרים כה ישנים שעלעול בהם משמעותו שיתפוררו, יתפרקו ויאבדו לעד.
מצד אחד הם כבר אינם מצדיקים את המקום שהם תופסים על המדף ואת האבק שהם צוברים, ומצד שני קשה לזרוק ספר לפח, אפילו אם מדובר בפח המחזור. אולי בגלל שאנחנו עם הספר, הדילמה הזאת מעיקה עלינו במיוחד. גם הקוראים הדיגיטליים, שהופכים לאביזר נפוץ יוצר ויותר, אינם מקלים על המצב. הם גורמים לספרים הישנים להיראות כמו פריט נוסטלגי במקרה הטוב או כגורם מיותר לאי-סדר בבית במקרה הטוב פחות. הקוראים הדיגיטליים מאלצים אותנו לבחור בין פתרון ידידותי לסביבה, מתנייד בקלות ויעיל, לבין התחושה האהובה כל כך של מגע הנייר, ריח הדפוס, רחש הדפדוף ושליפה מהמדף. אבל זה אולי כבר חלק מסיפור אחר.

סיפור חדש
אז מה עושים עם הספרים הישנים שקשה כל כך להיפרד מהם? תמיד אפשר להפוך אותם לעיסת נייר ולפסל בהם משהו חדש שיונח במקומם על המדף. הוא לא ייראה כמוהם, אבל אתם תדעו שקערת הפירות הייתה פעם האנציקלופדיה העברית ושבחייו הקודמים פסל החתול הצבעוני היה סדרת ספרי דני דין הרואה ואינו נראה. אם בכל זאת רוצים לשמור על אופיים המקורי של הספרים, אפשר לנצל את התכונות הטבעיות שלהם. ספרים עבי כרס הם מעין בלוקים שאפשר לעבוד איתם כמו עם קוביות לבניית מדפים ורהיטים ואף להצמיד את דפיהם זה לזה ולגלף את גוש החומר שנוצר – אחרי הכול מדובר בעץ. אם עוברים לרמת הדף, האותיות והציורים המודפסים יכולים להפוך לאלמנט גרפי או קישוטי שמעטר את המוצר החדש. אפשר גם להתייחס לרמת התוכן ולהכניס את האיור או הטקסט לקונטקסט חדש, כמו דפים שנגזרו מספר והפכו למשל לתמונה או לכרטיס ברכה.

SecretSafeBooksCharlotte'sWeb SecretSafeBooksHobbitתיבות אוצר של קארה וית'אם, Kara Witham ,www.SecretSafeBooks.com

קארה וית'אם האמריקאית, בעלת Secret Safe Books, הופכת יחד עם בעלה ג'ון ספרים למעין כספות רומנטיות במיוחד. היא בעצם עושה מה שאולי ראיתם בסרטים כטכניקה להברחת נשק, יהלומים וסמים: הופכים את הספר לבלוק באמצעות הדבקת הדפים זה לזה ואז חוצבים מתוכו את הצורה של החפץ שרוצים להחביא. וית'אם, שמוכרת את העבודות שלה באתר Etsy, מציעה תיבות-כספות להחבאת אוצרות קטנים כמו בקבוקוני משקה (פלאסקים), תכשיטים וכמובן – טבעות אירוסין. מבחוץ הן נראות כמו ספר לכל דבר, אבל כאשר פותחים אותן מגלים שמדובר בעצם בתיבות אוצר שיכולות להיטמע בקלות בספרייה שלכם או לשמש כאריזות מתנה מפתיעה במיוחד.

cecilialevy3 cecilialevy5 cecilialevy7אמנות הנייר של ססיליה לוי, Cecilia Levy ,www.cecilialevy.com

ססיליה לוי היא אמנית שוודית, גרפיקאית וכורכת ספרים לשעבר. ב-2009 היא החלה להשתעשע וליצור עבודות תלת-ממדיות מדפי ספרים ודבק. את המעבר מחומר הגלם ליצירות העדינות היא מתארת בטקסט קצר ומקסים באתר שלה: "ספרים ישנים נושאים היסטוריה, לא רק את ההיסטוריה הכתובה בדפיהם. אוזני חמור, כתמים, הקדשה בדף הראשון, שרבוט בשוליים. נייר חלק, אלגנטי, בלבן שמנת או ללא צבע, צהבהב או שברירי – חומר מלא בדקויות, גוונים שונים, מרקמים ואישיות. אני משתמשת בספרים מתחילת המאה שעברה. אני מפרקת אותם, קורעת, גוזרת וחותכת את הדפים לפיסות קטנות שמתחברות יחד לעצם חדש. דק כקליפת ביצה ועם זאת עמיד להפליא. הסיפור ממשיך לחיות, אבל בצורה אחרת."

IMG_5276ראש מיטה מספרים (DIY Book Headboard), עבודה של קסנדרה אוצינגר
Kassandra Utzinger ,www.designeverydayblog.com

קסנדרה אוצינגר, אוסטרלית תושבת קנדה, בלוגרית עיצוב, גרפיקאית וצלמת, מסבירה באחת הרשומות בבלוג העיצוב שלה איך להכין ראש מיטה מספרים ישנים, ואומרת שאפשר לעשות את זה ביום אחד. כל מה שאתם צריכים זה לוח עץ בגודל ראש המיטה שבו אתם מעוניינים, כ-25 ספרים ישנים, מסמרים ודבק. מעמידים את לוח העץ במקום של ראש המיטה ומסמנים את גובה המזרון. אחר כך משכיבים את הלוח ובוחרים כיצד למקם כל ספר. ממסמרים כל ספר ללוח ואת הדפים שבהם רוצים שיישאר פתוח מקבעים בעזרת דבק.

DSCF4024תכשיט מחרוזי נייר, עבודה של נשות הכפר קאסאנה באוגנדה (צילום: שחר שילוח)

במבט ראשון התכשיט הצבעוני לא ייראה לכם כמו משהו שפעם קראו בו, אבל אם תביטו מקרוב במחרוזות שמכינות נשים מהכפר קאסאנה באוגנדה, תוכלו לזהות אותיות. הנשים גוזרות רצועות נייר ומגלגלות אותן סביב עצמן, כך שמתקבלים חרוזים צבעוניים בצורות שונות, שאותם הנשים מצפות בלכה ומשחילות על חוט בשילוב חרוזים נוספים. התוצאה היא תכשיט שיש דומים לו, אבל אין זהים לו.

lana owlsציורים של דינה ארגוב על דפי ספרים ישנים. Dina Argov Online Art Gallery בפייסבוק

דינה ארגוב, ציירת ומנחת סדנאות ציור, משתמשת בדפי ספרים ישנים כמצע לציורי דמויות נשיות בהשראת אמנויות פולקלור, ובעיקר מדמות המטריושקה הרוסית. העבודות של ארגוב נוצרות על גבי דפיו של לכסיקון גרמני משנת 1906, שהגופן הגותי בו כבר קשה לזיהוי, ועל דפי ספרים ישנים שמצאה בדאצ'ה (בקתת קיץ כפרית) של משפחתה ברוסיה, שגם בהם יש מילים ואותיות שכבר יצאו משימוש. ארגוב מספרת שלעתים הציורים מתחברים למילים מהטקסט שבדף שעליו היא מציירת. כאשר אדם מעוניין לרכוש מארגוב יצירה, היא פשוט חותכת מהספר את הדף שעליו היא נמצאת. בנוסף היא מצלמת את הציורים ומדפיסה כפוסטרים שניתנים לרכישה במחיר שווה לכל נפש.

mazal1יומני סלון מזל באדיבות אורי סתיו. "מועדים לפורענות – יומן הבלגאן של סלון מזל" בפייסבוק

"מועדים לפורענות" הוא יומן שנה מבית סלון מזל, עמותה לשינוי חברתי. מרכז הפעילות האנרכיסטי-פמיניסטי נסגר אמנם לפני כמה שנים, אך קומץ פעילות ממשיך להוציא לאור את היומן ולכרוך אותו בשילוב דפים מאוירים שנתלשו מספרי ילדים ישנים, כתבי עת מצהיבים, מפות גיאוגרפיות וקומיקס. דפי היומן חדשים, אבל הכריכות ממוחזרות ומעניקות חיים חדשים לספרים ודברי דפוס שהיו עלולים להיעלם בתהום הנשייה. לכל תאריך ביומן מצרפות העורכות מדי שנה אירועים היסטוריים הקשורים בדיכוי, מחאה ומהפיכה, חגים על פי אמונות שונות ופולקלור מרחבי העולם. מדי פעם מקיימת ההוצאה הקטנה, הפועלת בהתנדבות, סדנאות שבהן המשתתפות מוזמנות לפרק ספרים ולהרכיב כריכות בעצמן.

 

הטקסט הופיע ככתבה בגיליון מרץ 2014 של המגזין Style מבית ידיעות תקשורת

From → אמת הספר

2 תגובות
  1. אהבתי את הציורים של דינה ארגוב, אבל בגדול, אני מאמינה שספר צריך להישאר ספר… (מיושנת, אני יודעת)

    • גם אני האמנתי בזה, אבל כשיש ספר שברור שאיש כבר לא יקרא וכן אפשר לעשות ממנו משהו…

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: