דילוג לתוכן

עוגת סמות'י בלי לערבב אתכם

7 בפברואר 2014

לפני שמתחילים, כמה מילים לאנשים שגוללים ישר למתכון: זה מתכון קל לביצוע ואני אוהבת אותו מאוד, אבל לא הייתי מפרסמת אותו בשום מסגרת מחייבת (כמו טור אוכל בעיתון) כי מרווח האלתורים כאן גדול במיוחד. אז שימו לב להערות ובהצלחה.

כענף משנה של הקולינריה הטבעונית שתופסת לעצמה מקום גדל והולך, מרימה ראש גם הקולינריה הטבעונאית, הרואו פוד. חלק גדול מהטבעונאים וגם שוחרי מזון בריא אחרים גומעים שייקים או סמות'ים. אני נתקלת ביותר ויותר אנשים שפותחים את הבוקר עם סמות'י של פירות מתוקים ועלים ירוקים, לפעמים בתוספת של זרעים, אגוזים ומזונות-על למיניהם. יתרון שמיוחס למשקה הטחון הוא שקשה מאוד להשתלט בארוחת בוקר אחת על כל כך הרבה מרכיבים – לא המון אנשים יתיישבו על הבוקר ללעוס שני עלים של קייל, בננה, חופן אגוזי מלך, ארבעה ענפים של פטרוזיליה ותמר. כשל זה נכנס לכוס משקה אחת, קל הרבה יותר להשתלט על הכמות. יתרון נוסף של הסמות'י הוא שאפשר להבליע בתוכו מרכיבים בריאים אבל לא טעימים במיוחד כמו ספירולינה או צ'ייה, שמתיקות הפירות מכסה עליהם.
אין לי שום דבר נגד סמות'יס, אבל אני די בעניין של ללעוס את האוכל שלי. איכשהו זה נראה לי יותר הגיוני ובריא, גם משיקולי הקצב שבו מכניסים לגוף את כל המרכיבים. אני כן עושה סמות'יס כשאני אופה. זה התחיל מזה שבננה מעוכה מייתרת את השימוש בביצים בעוגה, ורסק תפוחים חוסך את השימוש בשמן.

smoothieסמות'י, רגע לפני. מהאתר  detox.womens-muscle-fitness.com

גייסתי את הממחה בעיקר מטעמי עצלות. אני מכניסה לגביע שני תפוחים, בננה, את הנוזל שאני רוצה להוסיף לעוגה, קצת צ'ייה, פרי נוסף אם מתחשק לי, ואת כל זה אני מוסיפה לחומרים היבשים. אני יודעת מראש שיישאר לי עודף סמות'י, שאותו אני שותה להנאתי (בתי בת השנתיים בחרה להשתמש בו כרוטב לפתיתים). התוצאה היא עוגה בחושה שקל להכין ואפשר לשחק לא מעט בשילובי הטעמים שבה. המתכון בהמשך הוא לעוגה תפוזית. לפניו כמה הסברים והצעות לגיוון.
* אם לא רוצים טעם דומיננטי מדי של בננה, בוחרים כזאת שנמצאת בשלבי בשלות התחלתיים ולא בשלה מאוד.
* חוץ מהבננות והתפוחים, שהם חלק קבוע במתכון, אפשר לצרף לסמות'י פרי נוסף.
* עדיף להשתמש בתפוחים מזנים מתוקים ולא חמצמצים.
* הנוזל יכול להיות מיץ תפוזים או קלמנטינות, חלב אורז, חלב סויה ואפילו מים.
* את כמות הסוכר אפשר לשנות לפי המתיקות של הפירות.
* אפשר להוסיף לבלילה צימוקים, אגוזים, שבבי שוקולד, קוקוס וכדומה.
* אם רוצים עוגה שוקולדית, מחליפים רבע כוס קמח ברבע כוס קקאו משובח, לא מוסיפים פרי רביעי לסמות'י ועושים אותו על בסיס חלב צמחי ולא על מיץ.
* ניתן לתבל את העוגה בתמצית וניל, קינמון, ציפורן, גרדת תפוז, גרדת לימון וכו'
* ייצא לכם יותר סמות'י ממה שאתם צריכים לעוגה – זה בסדר.

DSCF4013

עוגת סמות'י תפוזית

חומרים
חומרים יבשים:
1 כוס קמח חיטה מלא
½ כוס סולת
½ כוס קמח שיבולת שועל (עדיף לטחון בבית)
½ כוס סוכר חום (אפשר קצת יותר)
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
קורט מלח
לסמות'י:
300 סמ"ק מיץ תפוזים סחוט טרי
1 בננה בשלה
2 תפוחים צהובים בשלים ומתוקים
3 כפיות זרעי צ'ייה
בסוף:
1 כף גרדת תפוז
חופן נדיב של צימוקים, שאותם משרים במים
רבע כוס שמן (לא חובה) + מעט שמן לשימון התבנית

DSCF4006

ההכנה
מערבבים בקערה גדולה את כל החומרים היבשים.
טוחנים בבלנדר את כל מרכיבי הסמות'י לעיסה חלקה ומוסיפים לחומרים היבשים. מוסיפים את הסמות'י בהדרגה תוך ערבוב, עד שמתקבלת עיסה דביקה. צריך להישאר עודף של כוס אחת או יותר.
מוסיפים לקערה את השמן, גרידת התפוז והצימוקים ומערבבים היטב, אבל לא יותר מדי זמן.
מברישים תבנית במעט שמן ומעבירים אליה את הבלילה.
אופים כ-40 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

טיפ ששמעתי מחברה שקראה או ראתה אצל קרין גורן וטוב לכל עוגה: אחרי שמוציאים את העוגה מהתנור ולפני שמוציאים מהתבנית, מכסים אותה במכסה עד שהיא מתקררת כדי שכל האדים שעולים ממנה ישארו בפנים. העוגה יוצאת לחה ומצוינת. לא פלסטיק נצמד ולא רדיד אלומינים בבקשה.

אם מישהו שם בעוגה סמות'י שמכיל קייל, ברוקולי או חסה, אשמח לשמוע איך יצא.

5 תגובות
  1. מעולה!! ממליצה להוסיף תמרים לסמות'י וכך לוותר על הסוכר :)

    • לפעמים אני אופה עוגות עם סילאן במקום סוכר. במתכון הזה עדיין לא ניסיתי. זה משנה כמובן את המרקם והטעם, אבל לא פחות טוב

  2. אני נהנית לקרוא, אבל אין סיכוי שאתחיל לאפות :)
    במשפחה שלי מכינים כל מיני סמות'י – גדול עליי. לא שותה את זה.

Trackbacks & Pingbacks

  1. קומכבר! כך תשיבו לעץ נוי את מעמד עץ הפרי שלו | רב פעמית

כתוב תגובה לשחר שילוח לבטל