יוגורט טבעוני, ניסוי וטעייה
יש אנשים שאלרגים לחלב, יש כאלה שסובלים מאי סבילות ללקטוז, יש כאלה שלא סובלים את תעשיית החלב ויש עוד כמה שצריכת החלב שלהם מוגבלת מטעמי כשרות. הפוסט הזה מוקדש לכם, ללא הבדלי מין, דת וקטגוריה. הוא לא מכסה את כל הספקטרום הלקטוזי, אבל כן שואף לסגור את הפינה של היוגורט.
זאת לא הפעם הראשונה שאני מכינה יוגורט טבעוני. גם בפעם הקודמת התבססתי על המתכון של ד"ר אורי מאיר צ'יזיק, אלא שכעת השתעשעתי קצת יותר וניסיתי את אותה השיטה על "חלבים" אחרים. אבל ראשון ראשון ואחרון אחרון. נתחיל במתכון הבסיסי, שדי נאמן למקור.
היוגורט במצבו הטבעי, על פנקייק פרות ושיבולת שועל טבעוני
צריך:
200 גרם קשיו טבעי
3 כפות מיץ לימון טרי, אם אין אפשר להשתמש בחומץ, אבל הטעם יהיה שונה
מים
ההכנה:
משרים את הקשיו במים לכ-3 שעות עד לריכוך.
מסננים את הקשיו, מעבירים לבלנדר, מכסים במים וטוחנים. לאחר הטחינה הראשונית, בודקים את הסמיכות. צריך להגיע לנוזל סמיך מעט יותר מריוויון. מוסיפים מים לפי הצורך וטוחנים שוב. אמורה להתקבל כמות של כ-750 סמ"ק.
מעבירים את הנוזל לצנצנת נקייה, מוסיפים מיץ לימון ומערבבים.
מכסים את פתח הצנצנת בבד חיתול או בבד גבינה או בשלוש שכבות של גזה. מניחים מחוץ למקרר ליממה. בימים חמים כדאי לבדוק מה המצב לפני שעוברת יממה. זה ייראה כמו יוגורט ויריח כמו יוגורט. זה יוגורט. ייתכן שהתוצר שתקבלו יתפרק מעט ויהיו מים בתחתית ונוזל סמיך ושמנתי יותר למעלה. אז תערבבו. היוגורט מחזיק לפחות חמישה ימים במקרר והאמת שהזמן עושה לו טוב.
חציל מולבש ברוטב יוגורט-נענע שייקח אתכם לבירות ודמשק בלי להסתכן
ניסויים ומסקנות:
ניסיתי לעשות את אותו הדבר עם חלב קוקוס. יצא יוגורט טעים, אבל מימי מדי. בפעם הבאה אעשה את זה עם קרם קוקוס (ההבדל בין שני המוצרים הוא באחוז הקוקוס, שמיתרגם גם לאחוזי שומן). קרם הקוקוס הוא כמשתמע שמנתי יותר.
ניסיתי את זה גם עם שקדים: השריתי, קילפתי, טחנתי, התססתי, אבל הכול קרה מהר מדי והעסק החמיץ. לא בטוח שאנסה שוב כי הטרחה רבה מדי.
לאבנה מיוגורט קשיו
יישומים:
אפשר לעשות עם יוגורט קשיו כל מה שעושים עם כל יוגורט: ממעדן פֵּרות דרך לאסי ורוטב לסלט ועד לאבנה. אני אוהבת אותו במיוחד בצד המלוח. הנה שלושה רעיונות:
חציל חרוך ברוטב יוגורט קשיו ונענע – חורכים חציל על להבה או בחום גבוה בתנור, עד שהקליפה משחירה ונסדקת. בינתיים מתבלים את היוגורט במעט שמן זית, מלח, פלפל ונענע יבשה. אפשר להניח את החציל "פרוס" בצלחת ולשפוך עליו רוטב יוגורט, או להפריד את בשר החציל מהקליפה, לערבב ביוגורט המתובל ולהגיש כממרח או כמטבל. אם אתם סורים או לבנונים, למנה הזאת יש טעם של בית – באחריות.
רוטב לסלט, שמתאים מאוד לראש השנה: פורסים כמה פרוסות דקיקות של בצל סגול, מפרידים לטבעות ומניחים בקערה. זורים עליהן כמה גרגרי מלח כמה טיפות של מיץ לימון, לריכוך. מוסיפים לקערה כרוב, רצוי סגול, חתוק דק-דק. בזמן שהירקות ממתינים, מכינים רוטב: שמים בבלנדר חצי כוס יוגורט קשיו, חצי גזר מגורר או "מגולח" לרצועות דקות באמצעות קולפן, מעט מלח (לא לשכוח שיש כבר מלח על הבצל), כפית חרדל, גרדה מחצי לימון ואם רוצים תוספת של מתיקות או חריפות, אז מוסיפים גם קצת דבש ושן של שום. טוחנים ומקבלים רוטב כתום בהיר, חלק ושמח. ככה משיגים סלט שיש בו ראש של כרוב במקום של כבש אללה ירחמו, גזר ודבש או משהו מתוק אחר – סוכר, סילאן או מייפל – אם אתם בקטע של "דבש זה קיא של דבורה". אם אתם נורא רוצים, קשטו את הכול בגרגרי רימון והסתדרתם לחג.
לאבנה: מרפדים מסננת בבד שאתו סגרתם את הצנצנת ושופכים פנימה את היוגורט לניקוז חלק מהנוזלים. כשמגיעים לסמיכות הרצויה, מתבלים בשמן זית, מלח זעתר טרי או כתבלין ואפשר גם סומאק.
אם היוגורט סמיך, לא צריך להפוך אותו ללאבנה, רק לתבל, למרוח וליהנות
אה, נו, המחיר
הרבה אנשים ששומעים על יוגורט הקשיו אומרים שזה נשמע טוב, אבל בטח יקר. אז זהו, שלא. השוויתי למחירים של 100 גרם יוגורט מסוגים שונים באתר של רמי לוי. המחירים נעים בין 1.60 ש"ח ובין 2.60 ש"ח ל-100 גרם. המוצר המתחרה לדעתי הוא דלי של 850 גרם יוגורט כבשים של "יוגורמה", שהמחיר שלו 18 ש"ח, כלומר 2.11 ש"ח ל-100 גרם. 200 גרם קשיו בתפזורת עולים לי כ-14 ש"ח, אם אני קונה קשיו שבור המחיר יורד משמעותית, אבל נעזוב את זה. זה יוצא 1.86 ש"ח ל-100 גרם כי מהכמות הזאת אני מייצרת בערך 750 גרם יוגורט. בגלל שיש כאן לימון ועבודה, נעגל את זה לשנקל. סבבה? סבבה.
סתם שאלה: איך בדיוק הגעת מ-200 גרם קשיו שעולים 14 ש"ח ל-100 גרם 1.86.
אם אני משלמת 14 ש"ח ל-200 גרם קשיו ומהכמות הזאת אני מקבלת 750 גרם יוגורט, אז 100 גרם יוגורט עולים לי 1.86