דילוג לתוכן

מתכון ליום הולדת ירוק יותר (ולאפונענע)

25 במרץ 2010

נתחיל באקסיומה: מסיבות אינן ידידותיות לסביבה. סביר להניח שאם כולם היו נשארים בבית, מחממים את הפירה ושניצל מהצהריים ונרדמים על הספה, טביעת הרגל האקולוגית של הערב הייתה קטנה יותר. אבל בשביל מה אנחנו מנסים לקנות לפלנטה עוד כמה רגעים של חיים, אם לא למען עוד כמה מפגשם אנושיים שמחים?

 

גרנולה לסלט

 באמצע החודש היה לי יום הולדת. כך מזערתי נזקים:
אוכל: בישלתי בעצמי (חוץ מהחמוצים ומפאי תפוחים בגודל של אי בינוני שאמא שלי התעקשה לקנות ולהביא), עם כמה שפחות משומר וקפוא, ללא מוצרים מהחי, ללא שימוש בפלסטיק נצמד ורדיד אלומיניום, עם העדפה לבישול בגז על פני אפייה בחשמל ועם העדפה למוצרים עונתיים מקומיים. את המצרכים שאפשר קניתי בתפזורת בשקיות רב פעמיות. אכלנו חומוס, צ'פאטי, סלט ערבי, סלט חסה עם גרנולה לסלט, קוסקוס מלא עם מרק, אפונענע (מתכון בסוף), עוגת שוקו-בננה. חברים הביאו אנטיפסטי, סלט פירות, גבינת עזים מעדר ביתי של עזים שמחות, מעדן פצפוצי אורז וחלבה, והפאי ההוא.
 
שתייה: בקבוקי פלסטיק הם רעה חולה ולא נכנסים אלי הבייתה. תזכורת: רק חלקם מתמחזרים. שתינו: יינות, ומשקאות ביתיים: שני סוגים של תה קר, לימונענע, מיץ רימונים מרכז טבעי, תה חם וקפה שחור.
 
כלים: ברור שרב פעמיים. האנשים ידעו להיצמד לכוס שלהם מתחילת הערב. בסוף הייתה ערימה גדולה לשטוף, אבל זה היה שווה. שטיפה: בליפה ובסבון אקולוגי (ואלפי תודות לקסה שעשתה בשבילי את העבודה המלוכלכת ליד הכיור).
 

 

חומוס ביתי ועוגת שוקו-בננה

 

מתנות: המוזמנים ידעו שהם יכולים לבוא בידיים ריקות או מלאות, אבל לא להביא שום דבר בשקיות. כך היה. כמה מתנות נעטפו בנייר מתנות, אחת בנייר של מדפסת, אחת בתוך מיכל חלב ממוחזר ואחרת בנייר מגזין. הכל שימושי, שום דבר לא מפלסטיק.
 
ידידותי פחות: כדי לספק את הפירומניה שלי עשיתי מדורה בחוץ. איך עושים מדורה בחצר בלי להבהיל שכנים? מצאתי כיור משומש שבתוכו הבערנו את האש. חומר בעירה עיקרי היה ענפים מעץ שקוצץ אצל חברה וקצת ניירות מסל המחזור שלי.

 

 

 

עוגת תפוחים ביתית (טבעונית!) ותה קר

 
ערך מוסף: אחי הקטן שאל אותי: נו, מתי החברים האקו-נאצים שלך באים? רוב החברים שלי לא ממש אקו-נאצים, אבל כשיושבים ביחד ורואים עציצים מגיחים מתוך מיכל ממוחזר וספרים עטופים בעמודי מגזין, שומעים שהיה קל וזול להכין לבד את כל האוכל (שהספיק ל-20 אנשים ועוד כמה ילדים קטנים) ורואים שהרבה יותר כיף לאכול בצלחות חרסינה לא אחידות מאשר על צלחת פלסטיק חד פעמית מתפצפצת, משהו אולי נשאר.

 

לא נהנו בכלל: החתולים. זיגמונד אפילו חרך לעצמו קצת פרווה כשנעמד מעל נר בוער. סקינר חוטפת חררה מילדים קטנים.
 
אפונענע
שמן זית
4-3 שיני שום פרוסות
2 כפות נענע טרייה קצוצה דק
800 גר' אפונה טרייה או קפואה
כוס מים
מלח ופלפל
 
מחממים שמן זית בסיר ומוסיפים את השום וכף אחת של נענע.
כשהשום מעט זהוב מוסיפים את האפונה והמים ומתבלים במלח ופלפל.
מבשלים עד שהאפונה מוכנה. לקראת סוף הבישול מוסיפים עוד כף נענע ומערבבים.

אוח, זה טעים נורא.
 

26 תגובות
  1. כמו משבצת נוספת שצמחה על גב צב
    ועולם ירוק יותר בשנה הבאה, ובכל שנה
    כל פעם קצת…

  2. אביעד permalink

    נראית ממש טעימה…

  3. וכל הכבוד!

    אני בדיוק מתלבטת מה להביא מתנה למישהי מאוד אקולוגית, לא מעיזה לקנות לה כלום ואני ממש לא יודעת לעשות דברים יצירתיים עם הידיים (היא דווקא כן יודעת).

  4. מזל טוב
    הנה לא שכחתי
    :)

  5. תודות על הברכות.
    אביעד – אין הנחתום וכל זה, אבל היא באמת טעימה. אם אתה רוצה מתכון: http://www.nrg.co.il/online/55/ART1/994/480.html

    טלי, כמה רעיונות: משהו בעבודת יד של יוצר מקומי, מוצר מסחר הוגן, כלי עבודה, סל של מוצרים אורגניים שלא עטופים בפלסטיק, כרטיס להופעה או הצגה.

  6. אקו-נאצים… חחח…
    מזל טוב, באיחור מה, שחר, בריאות, אושר ואקו חיים שקטים ורגועים
    נהניתי מהפוסט, האמת שהכל נקרא ונראה טעים, ייחודי ומלבב

  7. נראה טעים מאוד (ואני נשבע שהייתי מוותר על בקבוקי הפלסטיק אם היתה שיטה טובה להכנה ביתית של דיאט-קולה).

  8. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    יומולדת שמח,

    בקשר למדורה בחוץ, אם העצים לא תעשייתיים ולא מכילים צבע וכו' אז הנזק האקולוגי קטן. בעצם רק אבק שעולה מהמדורה. העץ השרוף מחזיר לאטמוספרה את החומרים שממילא היה מחזיר בריקבון.

    טלי, תנסי את זה:

  9. הבעיה היא (גם לאלמונימי שהציע לי את זה גם אצל מרית…) שהבחורה יודעת בעצמה לעשות אמנות ממוחזרת כזאת יותר טוב מהרבה אנשים, בטח יותר טוב ממני, וגם יש לה נגישות חופשית למוצרים אורגניים. נראה…אבל תודה על הנסיון והרעיונות
    (-:

  10. שרון, תודה על הברכות.
    יואב, אין מצב לגמילה?
    אנונימוס, אתה אומר שעשן מהמדורה לא מזהם? בטוח?
    טלי, יש לי רעיון מעולה – תשאלי אותה.

  11. מזל טוב!

    נשמע שהיה יומולדת משובח.

    האקו-נאציזם ממש מתאים לי!

    וטלי – בתור אחת שיודעת לעשות אמנות ממוחזרת טוב לפחות כמו אחרים, אני יכולה להעיד שזה ממש כיף לקבל עבודות יד של אמנים אחרים, גם כי אי אפשר להספיק לעשות הכל, וגם כי כיף לראות שמישהו אחר הרוויח כסף מעמל כפיו וכשרונו.

  12. אני מאמצת את רעיון האיסור על הבאת דברים עטופים בשקיות נילון.

  13. תודה על הברכות!
    ארבל, את כבר חברת כבוד במפלגה :)
    תמי, לכי על זה, כולל חגים.

  14. עומר permalink

    בסוגיית האוכל לחתולים והכלבים, בשעה שהאופציה הצמחונית כבר קיימת?

  15. לא בטוחה שהבנתי למה אתה מתכוון. תסביר?

  16. עידית פארן permalink

    יום הולדת שמח
    העוגה נראית טעימה כל כך
    (לא אוכלת אפונה, אני אמיר את המתכון בבטטה, אם זה בסדר מצידך…)

    חוץ מזה, נראה לי שסקינר היתה מסתדרת מצוין עם נצקי, בכל פעם שהיא רוצה את תשומת לב הילדים היא עולה על איזה מדף ודוחפת ספר, או דפים שיפלו על הרצפה…
    וגם אז, היא ממש לא חביבה (בלשון המעטה)

  17. תודה.
    בוודאי שבטטה זה בסדר מצדי (את בטוחה שזה מתאים? ספרי איך יצא). למה לא שעועית ירוקה קצוצה?
    סקינר, שלא כמו נצקי, ממש לא רוצה תשומת לב של ילדים ואני חושדת בה שהיא גם אלרגית לחתולים :)
    כאן יש מתכון לעוגת התפוחים
    http://www.nrg.co.il/online/55/ART1/994/480.html אם יבוא לך לנסות

  18. מוישה רינפושה permalink

    עוד טיפים ירוקים: בעיר מגורי אשר בעמק הקסום יש לכל בית אב (או בית אם, לצורך התקינות הפוליטית) יום אחד בשנה שבו חוגגים לכל בני המשפחה ביחד. המסורת התחילה בימי דנא – רוב האנשים לא יודעים מתי הם נולדו. לא מקובל להביא מתנות. בנוסף, כל אורח מביא את קערת האוכל איתו, כך שבעלי הבית אינם צריכים לרכוש כלי בית מיותרים.
    שוב, מזל טוב!

  19. דינה א' permalink

    נשמע שהייתה מסיבה מוצלחת ושמחה והאוכל גם נראה מוצלח ושמח וטעים :)

    אגב, קניתי לפני כשבועיים את הספר "המטבח הצמחוני של "על השולחן" ", והעורכים שלו, אורלי פלאי-ברונשטיין וניר דואק, כותבים בהקדמה משהו מאוד מעניין: שלצורך כתיבת הספר הם התעמקו מאוד בנושא של אוכל צמחוני ובסופו של דבר הגיעו למסקנה שהבעייה הידועה של "החור במרכז הצלחת" (הבשר שאיננו) היא למעשה לא באמת קיימת בצלחת אלא רק בראש שלנו! (גילוי מפתיע מאוד עבורי, אני מתארת לעצמי שלא עבורך), ולמעשה האוכל השווה באמת הוא הצמחוני ("האוכל של העניים". הם טוענים שהיסטורית רק העשירים יכלו להרשות לעצמם לאכול בשר ומכאן התקבע מעמדו הרם והנכסף, ולא מפני שהוא מזון עילי כל-כך).

    והנה הציטוט שהכי אהבתי: "אולי הגיע הזמן לחשוב מחדש על עיצוב הצלחת? בסיום העבודה על הספר, המודל שלנו לארוחה האידאלית לא היה מנת בשר שלצידה פחמימה ומשהו ירוק, אלא "שולחן האורז" של דרום-מזרח אסיה: הר של אורז לבן ולצידו תבשיל ריחני ופשוט (כמו קארי תאילנדי שמכינים ב-5 דקות) וכמה רטבים. הארוחה הצמחונית היא הרכב קאמרי, שכל כליו שלובים זה בזה להרמוניה נפלאה. לא קונצ'רטו לבשר עם נספחים".

    יפה מאוד! ואמנם, המתכונים בספר נראים באמת נפלאים וצבעוניים ומעוררי תיאבון, ומהווים כיסוי מלא להבטחה ולהתחייבות בציטוט לעיל (ומזכירים מאוד מאוד את המאכלים שתיארת וצילמת פה).

    ויש בספר גם המון מתכונים טבעונים (הם מסומנים ומהווים בערך מחצית מהמתכונים להערכתי).

    אה, גילוי נאות: אני עדיין לא בישלתי מהספר (טרם הספיקותי…), אבל אני ממליצה עליו מאוד (הוא גם קיבל ביקורות מצויינות בכל מיני אתרי אינטרנט).

    זהו, ושוב יומולדת שמח וחג שמח :)

  20. רינפושה, עצות נאות (אבל אני נהנית לבשל הכל בעצמי)
    דינה, אני לגמרי לגמרי מסכימה עם הציטוט. באמת נראה שאנשים מתקשים להיפרד מהבשר מסיבות קוצפטואליות בעיקר. ואני אשים עין על הספר. תודה

  21. עומר permalink

    וניתן לשער שאחת הסיבות היא שלא היה בשר במסיבה, מה שמעלה את השאלה למה בכלל לתת להם בשר בשעה שיש אופציה אחרת

  22. אנחנו עושים מתכון דומה של אפונענע, אך מוסיפים לימון (מיץ+קצת קליפה מגורדת), ולפעמים גם גבינת פטה מפוררת.

    בעיניי תמיד עדיף לבשל עצמאית לאירועים שכאלו על פני קניית אוכל מוכן (בטח ובטח כשמדובר בסלטים מקופסא למיניהם). פשוט בוחרים במתכונים פשוטים יחסית להכנה.

  23. יואב, הותרת אותי בלי מילים.
    עומר, רציתי שתסביר מהי האפשרות האחרת.
    יעל, אני אנסה עם הלימון, נשמע מתאים. סלטים מקופסה זה בכלל לא אוכל

  24. נשמע כמו אחלה יומולדת, לפחות מבחינה קולינרית ומבחינת המדורה (רעיון להיט). ובאופן אישי – תודה על מתכון הגרנולה לסלט. רצה לאמץ!!!

  25. אבנר permalink

    וחג שמייח

כתוב תגובה לשרון רז לבטל